用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

Gobby_lam 發表於 15-12-17 17:02
回覆 meldoy2216 的帖子

馬鞍山莊小.......你睇下佢報出黎嘅升中結果就知派位成績唔慌好啦
乜今年唔係15-16咩? 佢寫14-15即上年

Gobby_lam 發表於 15-12-17 17:02

馬鞍山莊小.......你睇下佢報出黎嘅升中結果就知派位成績唔慌好啦
2014-2015年度咪就係最新既派位囉! 不過你無辦法睇得清楚啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chesswin 發表於 15-12-17 17:07
乜今年唔係15-16咩? 佢寫14-15即上年

2015-2016年度要2016年7月先知, 請問點登呢?

chesswin  我知呀  發表於 15-12-18 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+meldoy2216+的帖子 馬鞍山莊小......

原帖由 Gobby_lam 於 15-12-17 發表

連入馬崇同陳震霞都要登出,「派得好」的定義都好低!

引用:Quote:原帖由+Gobby_lam+於+15-12-17+發表

原帖由 fatman69 於 15-12-17 發表
連入馬崇同陳震霞都要登出,「派得好」的定義都好低!
佢梗係要寫埋b2既學校啦,因佢寫超過六成學生獲派中學,如果唔登b2學校點夠數吖

catsuet 發表於 15-12-17 19:48
佢梗係要寫埋b2既學校啦,因佢寫超過六成學生獲派中學,如果唔登b2學校點夠數吖

...
駛唔駛咁呀......
依兩間好差咩?

引用:Quote:catsuet+發表於+15-12-17+19:48+佢梗

原帖由 pineapple0983 於 15-12-17 發表
駛唔駛咁呀......
依兩間好差咩?
我冇講過話呢兩間學校差喎

pineapple0983  sorry天氣凍我肥手指re錯,我原本想re肥人  發表於 15-12-18 10:24
pineapple0983    發表於 15-12-18 10:23

我個女B1C, 想報呂中沙崇同曾肇添,但又驚自行繁得in!!  報唔報好自行呢? 定等大抽獎呢?

嚴格來說,中學係無band 1/2/3 嘅分別,而自從微調後,亦無英中,中中之分。衰d講,如果學校寫明xx%入band 1 學校,或xx%入英中,係虛假陳述。但xx%入首三志願就無錯。當然,有學校會寫晒所有學生去咩學校甘就最清楚。另外,先唔好假設學校係壞人,即使沙田好景,都有唔好運嘅學生。band 1 學生就話衰極有限,但band 2就唔同,最好嘅可以去有英文班嘅前中中,甚至前英中,但最差嘅可以去到全中授課嘅中學。所以學校都好難做。比我係老師都偏向保守,一來,高攀亦未必有好結果,二來,失敗嘅一定會怪/賴學校,所以,保守穩陣d.

引用:我個女B1C,+想報呂中沙崇同曾肇添,但又驚自

原帖由 ase.concepts 於 15-12-17 發表
我個女B1C, 想報呂中沙崇同曾肇添,但又驚自行繁得in!!  報唔報好自行呢? 定等大抽獎呢?
  ...
好老實如果真是1c的話報曾記係浪費了自行個位,因曾記吾係全部in,雖然沙崇同呂中係全in,但1c自行收既機會係比較微

SIYip 發表於 15-12-17 22:49
嚴格來說,中學係無band 1/2/3 嘅分別,而自從微調後,亦無英中,中中之分。衰d講,如果學校寫明xx%入band  ...
好多學校係想穩陣, 但穩陣過頭, 有d好似行少做少錯政策, 唔講banding話驚估錯就算, 但連名次都唔講, 資料透明度低, 家長唔信學校講法其實冇乜得揀, 我寧願學校講多d資料, 風險由家長自行判斷, 死都死得甘心d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:2016 沙田升中家長交流😊

留毛

大家咁鍾意討論banding, 我大嚟害吓大家:

過去兩年沙田區較著名官津中學畢業生去向統計:

年度

中學名稱

3322率

聯招學位

3大比例

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

2013 - 2014

沙田官立中學

<=80.4%

27.22%

28.89%

48.33%

77.22%

15.56%

92.78%

>=48.33%

曾肇添中學

92.50%

70.52%

43.93%

17.34%

76.30%

93.64%

3.47%

97.00%

79.19%

浸信會呂明才

~88%

48.44%

>=48.44%

83.59%

16.41%

100.00%

68.75%

沙田崇真

22.30%

71.20%

93.50%

3.50%

97.00%

>=71.5%

沙田蘇淅

84.40%

93.41%

56.89%

沙田循道衞理

83.90%

95.00%

沙田培英

89.00%

95.70%

74.70%

聖羅撒

18.52%

65.93%

84.44%

13.33%

97.78%

79.26%

2014 - 2015

沙田官立中學

28.32%

27.17%

51.45%

78.61%

13.29%

91.91%

64.74%

曾肇添中學

92.40%

70.93%

41.86%

20.35%

72.09%

92.44%

5.81%

98.26%

77.33%

浸信會呂明才

~87%

33.74%

61.35%

81.44%

16.56%

98.00%

77.91%

沙田崇真

23.80%

70.90%

94.70%

3.60%

98.30%

>=70.9%

沙田蘇淅

81.10%

96.34%

73.78%

沙田循道衞理

82.00%

73.00%

56.52%

<=95%

95.00%

>=56.52%

沙田培英

85.90%

79.00%

44.53%

>=6.00%

>=73.00%

>=79.00%

96.00%

77%

聖羅撒

17.76%

68.42%

86.18%

10.53%

96.71%

78.95%

沙官今年唔POST, 似乎係有D野

沙官有呀

http://www.stgss.edu.hk/download/spr/14-15_SR.pdf
Pathways of S6 Graduates

The University of Hong Kong 14
The Chinese University of Hong Kong 21
The Hong Kong University of Science &Technology 14
Hong Kong Baptist University 5
The Hong Kong Polytechnic University 9
City University of Hong Kong 9
The Hong Kong Institute of Education 1
Lingnan University 1
The Open University of Hong Kong 2
Study Subsidy Scheme for DesignatedProfessions/Sectors 3
Self-financed Local Degree courses 10
Overseas Studies / Mainland China / Taiwan 23
Sub-total 112

Associate Degree / Higher Diploma 47
Total 159

Number of S6 Graduates 173
Number of offers in local and overseas institutes 159
Percentage of students pursuing tertiary education 92%
Learning to Read, Reading to Learn.

由HKU加到OU, 即76, 再除173, 即degree比率係 43.9%係沙田區英中得4成入U率, 難怪唔多想公佈, 不過都估到,
有時一年成績不代表什麼....

chesswin 發表於 15-12-18 13:51
由HKU加到OU, 即76, 再除173, 即degree比率係 43.9%係沙田區英中得4成入U率, 難怪唔多想公佈, 不過都估到,
...
有公佈... 點見得唔多想公佈... 同埋其實同上年差唔多,當然同以前冇得比啦

Delete

Deleted

addy  我會一間搏,一間保守  發表於 15-12-18 17:46

醒目開學勳章

回覆:Kits 的帖子

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-23+發表

原帖由 Kits 於 15-12-18 發表
請問B2尾-B3頭係咪自行都好難?其實我小朋友呈分數70幾-80幾,成績表BCCD(英文72分係D)本身未呈分前心儀林 ...
個人意見,B2尾3頭自行唔係難,亦可以搏好啲嘅B2,但如果自行要搏入B1英中機乎等同放棄,因自行位其實唔多,通常中學都會盡量揀選成績/能力較優學生,除非有特異功能,亦要考慮是否一線小學,否則2尾3頭越咁大級挑戰只會浪費機會,自行你問我就絕對唔建議。
你小朋友英文72分其實唔算太差,但你地學校72分係D唔係C? D通常直覺係唔合格,所以成績表有D就算合格相信印象分都會被打折,林漢光/郭得勝都算係受家長歡迎嘅1C英中,B2尾3頭自行被取錄嘅機會相信極低,就算攪珠派位入倒都要狂追成績,要考慮清楚,如果努力考好呈三保得住B2,抽獎亦只能搏一間1尾英中。其實會否考慮選間B2?如果入倒B2中學英文班都唔錯,相信孩子亦會輕鬆啲,自信心都會大啲,又或者試試直資,B2直資都唔差,如果男仔更可以試德信。
邊緣人呈三後又未知會否跌band,若太進取就要有心理準備會派往B3先得。
Good Luck

‹ 上一主題|下一主題