用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校 - 事不延遲
樓主: corliss_yu
go

轉校 - 事不延遲 [複製鏈接]

就近四小龍果間, 係嗎? 我有d家長朋友也有呻, 好難頂! 而我就覺得個校長(成日在電台講野既) 其實係一個好好的salesman! 令好多唔知dan的家長趨之若鶩!

回覆 362# puzzledmama 的文章

呻咩?程度高追唔上?
即係好似dbs, spcc, 軒小, st. j (hk)收你, 你都要考慮個小朋友適唔適合, 只有父母係最清楚自己個小朋友有幾多
有邊間唔合格, 追唔上都可以坐到畢業? 我有個朋友個仔, 讀馬安山啲學校, 間學校聽都未聽過, 連續兩次主科唔合格, 都被人叫走啦.

原帖由 puzzledmama 於 11-8-10 11:03 發表
就近四小龍果間, 係嗎? 我有d家長朋友也有呻, 好難頂! 而我就覺得個校長(成日在電台講野既) 其實係一個好好的salesman! 令好多唔知dan的家長趨之若鶩!

"唔知dan的家長趨之若鶩! "呢句真係可圈可點,可褒可貶。

個小朋友仲係乖的,一般過一般的小學都會咁做,啲名校dbx,協x......等,就更加,成積一唔得就要走,我聽過啲媽咪講到喊, 發燒都要食住藥去考, 可能不同的就是佢哋入讀之前有晒心理準備, 知道程度不淺, 要升級就要下苦功.
而我個小朋友讀了一年啦, 睇這間學校的程度都唔淺, 其它親戚朋友都比較過, 程度唔淺入讀前已知,我覺得這是件好事, 如果只係要玩得開心,唔介意成績的,就唔應該選這所學校,佢成績科科都是A grade的,而且讀得輕鬆,無補習,做完功課,又有時間玩,晚晚準時瞓,我從來唔敢諗我個小朋友係叻仔,只可以說係唔蠢,因為大部份同學仔都考得好好,全級只有一兩個差啲,我覺得啲老師係有啲計嘅,話輕鬆呢,其實考試黙書都要幫佢温一温的.
程度夠競爭力之餘,讀得開心,又有覺好瞓,有重視德育(有好多老牌名校只重成績的),到目前為止,我都無咩唔滿意,但我都好明白,成綪追不上的,去找一所程度配合到的會開心啲囉,我都有親人有類似問題.

回覆 365# snowvw 的文章

好同意你所講既
我個女同你既小朋友都係差不多

我覺得功課其實比其他學校相對係少好多了
尤其我女係高小,功課和考試都可以應付得幾輕鬆
並唔係我個女特別叻,而係佢上堂比較專心,呢樣真係好緊要!

另外就係老師教得好好
佢好喜歡呢度d老師架 !

佢好希望中學d老師都係咁就好啦!

我個仔同其他同學仔都好鍾意"就近四小龍果間"男校, 有質素同讀得開心, 不過都要視乎學校同家長理念是否配合, aggressive就一定架喇!

不過, lee個post係講梗"優X"....

原帖由 puzzledmama 於 11-8-10 11:03 發表

中學部的老師有沒有小學部的好就唔知,但小兒非常喜歡上學,中學同樣工課不多,輕鬆,老師好有心好nice,不過對成績和品德是有要求的!

回覆 1# daydayup 的文章

第一次在bk發言,有得罪請見諒!
現實點講句,香港的教育就是要分banding, 學校要分,人也要分。這也是雞和蛋的問題,就算band two 學校也會請走band three 學生,何放一心要升呢的學校!
「愛心」是在間間學校的簡介會和網頁上的常見詞,但有「 愛心」 就等於不放棄嗎?只有母親和天父外,其它若能遇上就太幸福了!學校若能做到關心同學,還要苟索什麼? 畢竟我們是選小學,不是幼稚園!

回覆 1# kit02 的文章

我覺得唔係有冇愛心問題, 而且責任問題.

當初人家帶住個仔比你前後左右睇過晒,揀過晒, 唔係隨機派入去, 學校覺得適合才收人. 收得人入來就有負任去教到人家畢業. 就算係成績唔好, 家長跟唔上, 但學校又講到自己教細路幾叻幾叻, 學校道義上都要幫小朋友讀到畢業,

成績好唔好都係學校的標準問題, set到升班標準太高就係另有企圖, 其實只要考試分數唔係低得太過份. 都比人升到小學畢業啦, 最多唔比人直升中學影響公開試成績.

實在太正

原帖由 talknwrite 於 11-8-11 09:17 發表

當初人家帶住個仔比你前後左右睇過晒,揀過晒, 唔係隨機派入去, 學校覺得適合才收人. 收得人入來就有負任去教到人家畢業. 就算係成績唔好, 家長跟唔上, 但學校又講到自己教細 ...

原帖由 talknwrite 於 11-8-11 09:17 發表

當初人家帶住個仔比你前後左右睇過晒,揀過晒, 唔係隨機派入去, 學校覺得適合才收人. 收得人入來就有負任去教到人家畢業. 就算係成績唔好, 家長跟唔上, 但學校又講到自己教細 ...

認同.

回覆 3# talknwrite 的文章

"當初人家帶住個仔比你前後左右睇過晒,揀過晒, 唔係隨機派入去, 學校覺得適合才收人. 收得人入來就有負任去教到人家畢業. 就算係成績唔好, 家長跟唔上, 但學校又講到自己教細路幾叻幾叻, 學校道義上都要幫小朋友讀到畢業"

同意,想起“professional integrity", 不知教师这一工作有没有这要求。

医生大抵不会叫你找另一同样科的医生吧?医院不会叫你转院吧?我医不了你, 你走。

不是指这校,有感而发。

Lovely-Boy,
You're right!   Nowadays, the students really have to make "good performance" and "progress" in order to maintain their place in schools.   There is no difference from keeping a job in a company for adults.     
In some schools, only those, who can achieve their schools' exceedingly demanding "targets", can survive.  Or else, their places will soon be replaced by another potential one who may perform better.
In fact, it's such an "adults game" in which the adults of the society project their demands and competitions on our own kids.  
At the end, it's our poor little kids who face the reality of the competitive world at such an early age.   They are all innocent!!!

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-11 08:55 發表
講到尾, 辦學同run 一盤生意差不多,
分別只是追求利潤 v 追求名氣

同意PMma, 我兒是四小龍那間直X, 這個以成績 (成人世界的業績為主導) 的環境, 給一個才幾歲的小學生壓力很大, 寛容和發展興趣發揮的空間狹小, 我兒那班三年級中文科由九月第一天開學起就日日有TSA卷家課或堂課,  做到個仔怕咗學校課程內的中文, ....還有一連串遭遇挫折都源於是同學競爭心, 多科老師急於求成心態對學生不夠耐心只會嚇/責/罰,  兒子逐漸失去了上學的愉快和興趣,

原帖由 PMma 於 11-8-12 14:46 發表
Lovely-Boy,
You're right!   Nowadays, the students really have to make "good performance" and "progress" in order to maintain their place in schools.   There is no difference from keeping a job in a c ...

原帖由 extra369 於 11-8-13 00:41 發表
同意PMma, 我兒是四小龍那間直X, 這個以成績 (成人世界的業績為主導) 的環境, 給一個才幾歲的小學生壓力很大, 寛容和發展興趣發揮的空間狹小, 我兒那班三年級中文科由九月第一天開學起就日日有TSA卷家課或堂課,  做 ...

至幣在d 小朋友受得壓力受得谷既mami 心目中, 佢地既小朋友無問題,就以為能力不及既係家庭父母唔盡力呢, 相信呢度90%既mami都會著緊小朋友的學業, 事實上唔係你100%付出,就會有100%的回報, 我有兩個小朋友, 1個係好受得谷的, 小5,6兩年因為要應付呈分,要不停去補習, 佢只會口頭有時會呻辛苦,但你叫佢去做多d 習作,佢唔會say no. 唔洗勞氣, 另一個有讀寫障礙的仔仔,就呢幾年,由佢小2開始我用晒我所有的放工假期時間去陪佢學習, 花在佢學習上的心思, 比另一個多幾十倍, 得出黎的結果... 係唔係你盡心盡力嗰個就會100分呢?針唔拮到肉, 唔會知有幾痛的.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

回覆 374# mattsmum 的文章
講得好!      

‹ 上一主題|下一主題