用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

我都以為唔錯音係音樂比賽嘅基本要求,啱音先再考慮其它,但原來唔係,還是因人(評判)而異?

原帖由 do-re-me 於 10-3-10 16:20 發表
我女果組攞獎的都有很多彈錯, 所以我有d唔開心.

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-3-10 21:23 發表
我都以為唔錯音係音樂比賽嘅基本要求,啱音先再考慮其它,但原來唔係,還是因人(評判)而異?

我都以為係

好似我女之前參加另一個比賽 ,
有一個失明人士彈 Menuet in G , 不過好多錯音 ,
結果佢得到亞軍

多謝您嘅鼓勵!

今年小提琴比賽歌好深,仔仔參加3級首歌要拉4分鐘,以佢程度好難掌握得好,要好成績比鋼琴更難,我會陪佢一齊努力!

原帖由 洛婷 於 10-3-9 23:14 發表

其實你仔仔彈得真係唔差 ,
我都同我女講你仔彈得好好 , 佢都認同 ,
仲話你仔有機會得獎  
如果個評判比多一個亞軍/季軍就好了 , 你仔仔一定有份 !

我女上年二級比賽 , 都係梗頸爭一分有名次 ,
佢都有唔開 ...

原帖由 洛婷 於 10-3-10 16:24 發表

你女彈邊首 ???

唉.....算啦......
講人地唔係幾好. 始終唔關d細路事, 但唔知點樣消除心裡唔舒服.

係咪都係校際抑或其他比賽 ?

原帖由 洛婷 於 10-3-10 21:33 發表

我都以為係

好似我女之前參加另一個比賽 ,
有一個失明人士彈 Menuet in G , 不過好多錯音 ,
結果佢得到亞軍 ops:" />

醒目開學勳章

原帖由 bbmummmy 於 10-3-10 21:54 發表
係咪都係校際抑或其他比賽 ?

唔係校際 , 係其他比賽

我仔今日嗰場都係咁! 有些明顯入錯再來、有D彈錯音都高分過彈得完整又彈幾好....奇怪!
原帖由 do-re-me 於 10-3-10 16:20 發表
我女果組攞獎的都有很多彈錯, 所以我有d唔開心.

crabtree,
sawwwwwww

係呢, 隻歌其實係快d定慢d既呢
原帖由 Crabtree 於 10-3-10 15:32 發表
但我地同場, 應該係同一首曲(#100).  G1有三首歌揀, 但ms話我囡適合彈呢首.

幫你問左上個星期比完賽的朋友, 佢話評判話首歌係在18世紀的舞曲, 當時的女士跳舞時會穿上很高的帽﹑很誇張的裙, 所以行動不太方便, 裙擺要時間, 因此音樂不應該係108咁快的, 但我唔知96係幾快, 你可以請教老師, 亦應相信老師。

不過評判亦有提及速度係好主觀的, 我想他的意思是未必個評判都認同。

原帖由 mabel_leung 於 10-3-10 17:14 發表
想請教Grade 1 #100 Minuetto 呢首歌.

啊仔星期一就比賽, 個老師上星期五上堂先叫啊仔改用96彈, 但係個譜明明寫108.  請問應該用邊個速度會好d呢.

唔該洒.

mabel ...

原帖由 Little_cy 於 10-3-10 23:22 發表
crabtree,
sawwwwwww

係呢, 隻歌其實係快d定慢d既呢

我囝囝係已經係1/3比賽完, 都係彈 100, 攞到83分, 無名次.

可以睇睇我囝囝既練習, 希望對你地有幫助.

http://www.youtube.com/watch?v=JmWZaFAiS2M

原帖由 Smalljokerbb 於 10-3-10 22:25 發表
我仔今日嗰場都係咁! 有些明顯入錯再來、有D彈錯音都高分過彈得完整又彈幾好....奇怪!

我仔果場咪一樣,好明顯吹錯左都高分,真唔明,可能係我地唔識聽啦。識聽做左評判囉。

自己參加校際音樂節,到今天十幾年帶學生參加比賽的經驗,看著自己的的學生能力有高有低,分別得到不同的高低成績,我會有以下的體會﹕

校際比賽,最重要係睇學生能能力,呢個係評分的首要。這包括音準、節奏是合格的基本,有這些,你一定會得到良好分數。

但...評判也是人,一天聽幾十個學生,一定會有分數上的參差,佢鬼記得第一個同第50個的分別咩......所以75-80分,其實係是旦的給,只要佢見到你有練,有努力,有基本功,就係呢個range的水平。

要80分先可以拿三甲,隨便給90分會有失評判的尊嚴,通常只有深造組做才會出現,所以80分在初級組來說是一個肯定。但樂曲太容易評判只會覺得你「能奏」是「應份」的,不足為「利害」或「優異」。

至於評判最重要的任務,只係搵出邊個係頭三名。而一個小朋友表現得除了音準之外,還有其他的表現力,就是評判想睇的東西。這包括﹕大細聲處理、風格、壓台、自信、身體語言等等,這些技巧,是決定頭三名的分配。

初級的樂曲,短得不得了,寫評語都寫唔切。咁...評判又只能聽一次,點先可以抽出頭三名?佢地就把「較好」的抽出來,放在一旁,到所有演出完成,才靠記憶排最後名次.......慘了,得一個人的評判,唔記得你就係唔記得你,所以作為參賽者,一定要吸引評判的注意力。

萬一真的忘了,是你的不幸,很多時不是因為小朋友做得唔好,只是一個不幸.....

校際音樂節的比賽方式,評分方式,就是這樣。說實在話是一個行政上太簡單的比賽模式,所以我們參加這種遊戲,努力練習是根本之外,還要花心思去表達自己的自我,做得不多不少,卻要使人印象深刻,才能在最後的「記憶」評選中得到三甲。

所以,家長們要看開一點,爭取評語,爭取經驗就算了。不要把分數比較得太多。得到獎,是一件好事,但如果只是初級一級二級的話,這只是評判「應同」你有基本水平。目標放遠一點,只有真正在高級組爭冠,才是真正的校際音樂節冠軍。

另外....這是事實.....評判和助手,是會把分紙掉亂號碼的,這是大意、不小心,試過我有學生在高級組彈得很好,在場個個都識英雄的過來讚,但....我學生三甲不入,連在場讀名次的評判都是望住我學生讀冠軍,但奇怪於出來拿獎的不是我的她。但....評判不能有任何反應吧?唔通從頭比賽?我的學生當場哭,個個老師家長都走來說奇怪,咁....又可以點?

要拿到名次,實力以外,還要幸運。得不到名次,但得到應同,不是比勝利還好嗎?

petunia,

好有意思!

仲有我覺得校際得一位評判, 有D主觀都唔奇.

原帖由 petunia 於 10-3-11 10:48 發表
自己參加校際音樂節,到今天十幾年帶學生參加比賽的經驗,看著自己的的學生能力有高有低,分別得到不同的高低成績,我會有以下的體會﹕

校際比賽,最重要係睇學生能能力,呢個係評分的首要。這包括音準、節奏是合格的基本,有這些,你 ...

del,del,del

原帖由 HCTT 於 10-3-10 15:06 發表
阿女(piano Grade3) 攞90分都無名次(冠軍94,亞軍93,季軍92[x2]).都幾失望啊!

是不是TST 09/03 早上個場啊, 我個fd 係個場佢仔仔彈錯只有 77 分. 但相對地小朋友分數會有多d 80 分以上.

醒目開學勳章

原帖由 petunia 於 10-3-11 10:48 發表

校際比賽,最重要係睇學生能能力,呢個係評分的首要。這包括音準、節奏是合格的基本,有這些,你 ...

非常認同

要評判記得你 ,

所以我都覺得除咗基本功之外 , 運氣真係不可少 !!!

醒目開學勳章

依個係我女未比賽之前錄影 ,
佢仲有好多地方要改善 , 例如大細聲......
希望未比賽既可以作一個參考

http://www.youtube.com/watch?v=cEunyT95iXI

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 10-3-11 13:16 發表
依個係我女未比賽之前錄影 ,
佢仲有好多地方要改善 , 例如大細聲......
希望未比賽既可以作一個參考 ops:" />

http://www.youtube.com/watch?v=cEunyT95iXI

彈得好好啊,好有感情呀!好過我個仔好多啦!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-3-11 13:34 發表

彈得好好啊,好有感情呀!好過我個仔好多啦!

咪笑我啦 , 點同你仔仔比
我女仲有好多好多地方要改善 ,
我女個琴老師好嚴 ,
佢話彈 109 果 d 學生個個都彈得麻麻地 (包括我女)
想攞獎都難 , 點知亞女有運得個第三
‹ 上一主題|下一主題