用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la
樓主: CathyDannyBB
go

有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la [複製鏈接]

王國會長

原帖由 joefoon 於 10-6-27 07:29 發表

yanlamma
在6月30日(三)
在買書及校服時、或坐校車、
便知道小朋友被編入哪一班了、
比個定心丸妳吃
小一班的老師、個個都很有經驗、和愛心、
但第一、行先是………惡和要守規~~~【下馬威】
點解????
因大 ...

實在太好,我個仔正是活動教學既表表者啟思幼稚園出來,有時實在太自由,唔識收。有D咁好既老師我十萬個開心同放心。

我為左令個仔快D適應學校,我同個仔係學校報左個暑期英文拼音班,識D朋友仔。

想問下我住欣廷軒,近愉翠個邊,搭校車是頭站定尾站,大約幾錢車費。

校車

原帖由 selina1109 於 10-6-27 09:17 發表

實在太好,我個仔正是活動教學既表表者啟思幼稚園出來,有時實在太自由,唔識收。有D咁好既老師我十萬個開心同放心。

我為左令個仔快D適應學校,我同個仔係學校報左個暑期英文拼音班,識D朋友仔。

想問下我住欣廷軒,近愉翠個邊 ...

Selina1109,
我都係欣廷軒個邊, 都想知道校巴費用, 比較下與搭小巴相差幾多.

暑假有無小一適應

原帖由 joefoon 於 10-6-27 07:29 發表

yanlamma
在6月30日(三)
在買書及校服時、或坐校車、
便知道小朋友被編入哪一班了、
比個定心丸妳吃
小一班的老師、個個都很有經驗、和愛心、
但第一、行先是………惡和要守規~~~【下馬威】
點解????
因大 ...

請問學校有無在八月搞小一適應班? 唔知點解, 好似阿媽仲緊張個子女. 要學下睇開d及放手先得!

Hi, 你地好, 我個仔仔都係今年入蕭小讀p.1, 希望大家可以做朋友, 我個仔得佢一個入蕭小, 我好擔心佢識唔到新朋友.

HI!打個招呼.我仔仔都係今年入蕭小讀1年班呀.

王國會長

原帖由 yanlamma 於 10-6-28 09:38 發表

Selina1109,
我都係欣廷軒個邊, 都想知道校巴費用, 比較下與搭小巴相差幾多.

你地好,真係好開心係度識一班小一既家長。

等我介紹自己,我而家仲係在職媽媽,係學校做社工。不過,我已經辭工好快返屋企揍仔,因為我仲有個七個月既細仔。希望係呢度同各位媽咪交流下。

我計過小巴費,由愉翠過穗禾苑$5.6,雙程$11.2,我去要4程(如送飯),總計一日$56。一月$1120,應該點都搭校車平D。

學校午膳供應

原帖由 selina1109 於 10-6-28 19:04 發表

等我介紹自己,我而家仲係在職媽媽,係學校做社工。不過,我已經辭工好快返屋企揍仔,因為我仲有個七個月既細仔。希望係呢度同各位媽咪交流下。

我計過小巴費,由愉翠過穗禾苑$5.6 ...

嘩! 果真好貴呀! 我和老公想在第一個月俾小朋友試下街外供應商食物, 等佢知道屋企飯香, 出面食物就算幾唔好食, 都要盡力而為, 不要浪費食物.

至於自己嘛, 我也是在職媽媽, 正考慮是否在未來一兩年辭工陪讀, 想睇下小朋友跟唔跟得上, 自學能力強唔強才再決定.

Hi,各位小一媽媽,歡迎妳哋呀!

王國會長

原帖由 yanlamma 於 10-6-28 22:58 發表

嘩! 果真好貴呀! 我和老公想在第一個月俾小朋友試下街外供應商食物, 等佢知道屋企飯香, 出面食物就算幾唔好食, 都要盡力而為, 不要浪費食物.

至於自己嘛, 我也是在職媽媽, 正考慮是否在未來一兩年辭工陪讀, 想睇 ...

我都如你所想,我九月訂飯同訂校車,等佢習慣個個同學都係平等。而且等佢知道冇得食剩野,俾老師鬧下都好。

學兄學姐

原帖由 嵐嵐21 於 10-6-28 23:23 發表
Hi,各位小一媽媽,歡迎妳哋呀!

由於是在職媽媽, 平時問佢在幼稚園發生的事, 有時她會講到一舊舊, 似是而非或者搭錯線. 能在此討論區中認識小朋友學校, 以及她身邊的人與事, 起碼都可以參照一下, 補充下不足的資料!

Hi, 我都轉工了, 不過轉做一般寫字樓文職, 希望多d時間陪仔仔.

明天你地係咪都返學校買書, 買校服呀, 希望我地d仔女可以一班啦.

原帖由 selina1109 於 10-6-28 19:04 發表

我計過小巴費,由愉翠過穗禾苑$5.6 ...

放心啦, 佢地好快適應
原帖由 michellecheng06 於 10-6-28 13:46 發表
Hi, 你地好, 我個仔仔都係今年入蕭小讀p.1, 希望大家可以做朋友, 我個仔得佢一個入蕭小, 我好擔心佢識唔到新朋友.

王國會長

MICHELLE06

希望你工作愉快!唉!

今日有個老師先同我講,祝我日後唔好成日鬧仔,新生活愉快。自己成日教D家長點點,都唔知自己做家長又點,唯有叫自己努力。

明天因要返學校開會,唔可以親自去,我個仔叫陳世澄,希望有機會同你地仔女同班。

[/quote]

小一適應班

原帖由 yanlamma 於 10-6-28 10:02 發表

請問學校有無在八月搞小一適應班? 唔知點解, 好似阿媽仲緊張個子女. 要學下睇開d及放手先得!

今日到學校辦理交書簿雜費等事宜, 得知在八月廿五至廿七日會安排小一適應班, 遲d會出通告.

校服由原來的添記變了禾輋的豐昌順.

回覆 1# yanlamma 的文章

吓?點解學校一d 都冇 提過既?我乜都唔知喎~~~~

今日我都親自去學校,但一肚氣 ....... 對學校印象打左折!!!!!

王國會長

原帖由 kwanok 於 10-6-30 15:02 發表

今日我都親自去學校,但一肚氣 ....... 對學校印象打左折!!!!!
...

咩事?我亞媽幫我攪,我唔知喎。

原帖由 kwanok 於 10-6-30 15:02 發表

...

咩事?

今日去學校買左書簿,仲考慮緊搭唔搭校車....

我見佢d運動衫質料好似唔係咁好,又冇帶囝囝去度身,如果我唔幫豐昌順買,金錀有冇得造?

今日第一次接觸學校既人,收回條果兩個女仔唔知係咪學校老師,感覺佢地唔係咁親切...

真係越諗越唔順.....

話說約兩星期前收到學校既交費通告(書簿費,智能咭費,校服同午餐費),我一睇書商響30/6賣書至 12:30pm , 校服商就響30/6至 4pm ,而智能咭費同午餐費就響30/6收,但冇寫至幾點,因佢寫係交回校務處,即係至校務處工作時間(正常黎講)!
咁我就諗,我都要同小朋友買校服同全套新書,咁一係我就早上同下午各去一次,(因小朋友仲要返學,要放學先可以去度校服,一唔係出去校服商度買) 但我仲要湊住 bb , 要我一日去兩次...... 唔會囉!我唔係住響隔離,住穗禾苑都要諗諗先!
咁我即刻打電話去學校(後生 d 既聽),

我:因小朋友要返學要下午先可以到學校度校服,但書商只至 12:30pm , 可否延長多少少時間?(都知費話)

佢:冇架喎!書商係至12:30pm

我:咁未要上午黎一次,下午又黎一次?

佢:係呀,一係小朋友請假黎度校服,或者可以出去校服商度買,有埋地址.一唔係你度好 size 黎買都得.或者出去買書都得架!

我:咁買校服,帶埋個小朋友黎好似好d!(我心諗:吓????請假黎度校服,冇野呀,我係學校都唔想d學生咁隨便就請假,可能有人會咁做,我唔會囉!如果出去買,你都唔駛叫校服商,書商黎學校啦,都係想方便學生同家長啫,都唔緊要啦,可能只係唔方便我啫!!!!!)
完~~

咁我唯有自己諗辦法啦!
ok , 硬住頭皮搵個唔係太熟既朋友早上幫我買書,下午就帶小朋友s去買校服同交其他費用啦!!!!

到左擒日,湊左小朋友放學,諗住換衫去蕭時(約1:20pm),蕭打黎(把聲老d既),

佢:喂,XXX今日仲未黎學校交費既?

我:我地而家黎.

佢:吓?d書商走晒喇!

我:我叫左人幫我買書,我而家黎買校服同交其他費用!

佢:其他野都收晒同走左喎!

我:吓!通告寫校服商至4pm喎!

佢:唔係呀,全部都係至:12:30pm,通告有寫!

我:唔係喎(我好清楚,因我都唔知睇左幾多次,因我要就d時間,如果唔係都唔駛搵人幫手)只係書商寫至12:30pm,校服商至4pm , 其他只寫30/6收!

佢:你有冇睇清楚通告呀?(原本有少少慶,聽到呢度,火都黎埋)

我:吓.就係你地通告咁樣寫,(我即刻由廁所出去攞通告出黎,讀俾佢聽)

佢:哦~個校服商印錯左係12:30pm至岩!

我:吓,印錯左你地唔係要通知返d家長既咩,我唔expect 你地會錯又唔講.我唔知架喎!

佢:你可以去沙田度買校服,一樣架,d家長鍾意呢間多d....

我:吓,............

我真係激到冇野好講!
去到交低左d支票,仲要返轉頭問校車紙,同埋冇講其他野,我連會有小一新生適應日都係係呢度先知會有同會寄信黎.

冇呀,而家只對間學校 o 晒嘴......未返學就有d咁既感覺

老師就算幾好(唔知係未)都冇用!
‹ 上一主題|下一主題