用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

Thanks Heidi ma !

We (P.6) la, so nervous ar !!!!!

原帖由 Heidi媽 於 11-9-3 09:57 發表
Hi vvmakyy, id00288, ShanaMaMa, wanmui.....

你地好嗎? 開學了! 大家努力啊!
我大女昨天已正式上堂, 今年很開心, 有個好好的老師做班主任(外籍老師)兼教英文. 兩個仔就下星期四才開始正式上堂, 今年大家會好忙,  ...

Dear Heidi媽
多點上來八卦, 歡迎你,
大家努力

原帖由 Heidi媽 於 11-9-5 21:37 發表
成長的天空, 我無記錯的係老師揀的, 唔係話想參加就可參加, 主要係有關於心靈上輔導, 與老師和同學溝通傾計有助成長~

未聽過囡囡講這個活動, 回家再問吓她先,

heidi 媽,  咁阿囡是否心靈上有問題呢 ?

我只知P3 時老師派左一張通告問我們家長是否想參加, 然後小朋友就做左份問卷.  最後每班有3-4個小朋友可參加.

阿囡就好開心話可以去宿露同埋2次日營, 總之有得玩佢就開心

原帖由 Heidi媽 於 11-9-5 21:37 發表
成長的天空, 我無記錯的係老師揀的, 唔係話想參加就可參加, 主要係有關於心靈上輔導, 與老師和同學溝通傾計有助成長~

原帖由 ShannaMaMa 於 11-9-6 09:42 發表
heidi 媽,  咁阿囡是否心靈上有問題呢 ?

我只知P3 時老師派左一張通告問我們家長是否想參加, 然後小朋友就做左份問卷.  最後每班有3-4個小朋友可參加.

阿囡就好開心話可以去宿露同埋2次日營, 總之有得玩佢就 ...

我在網上看到這個活動的資料, 你可以看看

目的

¨
小四至小六學生提供「發展課程」協助學生掌握面對逆境的知識、技能和態度,激勵他們積極面對成長中可能遇到的挑戰。

¨
利用「香港學生資料表格」識別出有較大成長需要的小學四年級學生,並提供介入式的輔助課程,強化學生面對逆境的能力。

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1989&langno=2

id00288, many thanks for your information.

原帖由 id00288 於 11-9-6 10:12 發表

我在網上看到這個活動的資料, 你可以看看

目的

¨
為小四至小六學生提供「發展課程」協助學生掌握面對逆境的知識、技能和態度,激勵他們積極面對成長中可能遇到的挑戰。

¨
利用「香港學生資料表格」識別出有較大 ...

heidi 媽, 哈哈, 我講下笑咋~ 唔好意思, 嚇親你 !

原帖由 Heidi媽 於 11-9-7 09:21 發表
唔係有問題, 我講得唔好! 呀女以前都想參加, 不過老師無揀佢.

4-6年級家長

大家有冇留意到尋日派的電腦書呀? 封面印有學校名稱, 係咪學校自己編制的意思呀?

我都有留意到呀,  昨天我去書局買時, 佢地都有問我是九龍城/ 九龍塘, 唔通2間都自己編制?

聽聞1年級都有一本書的封面都是印有學校名的.

原帖由 vvmakyy 於 11-9-8 14:01 發表
4-6年級家長

大家有冇留意到尋日派的電腦書呀? 封面印有學校名稱, 係咪學校自己編制的意思呀?

原帖由 vvmakyy 於 11-9-8 14:01 發表
4-6年級家長

我所知,這間公司出的原本是電子書,
同學只要每人一部平版電腦或notebook便可以,
如果要實書的, 他們會個別數碼印刷獨立印出來,
所以可以獨立加校名上去,

幾好喎 ~ 獨一無二!  每本書最後一頁仲有一個個人 password .

原帖由 id00288 於 11-9-8 14:15 發表

所以可以獨立加校名上去, ...

原來呢間公司係出電子書架, 我都冇為意tim, 你好細心啊

原帖由 id00288 於 11-9-8 14:15 發表

所以可以獨立加校名上去, ...

個 password 係咪激活碼? 有何用呢?

原帖由 ShannaMaMa 於 11-9-8 14:19 發表
幾好喎 ~ 獨一無二!  每本書最後一頁仲有一個個人 password .

老師上堂時都會給學生一個6位數字的 password, 同學要上網登入後, 用激活碼來代替舊 passowrd (即老師給他們的 passowrd) 就可以了~

網頁內有好多網上遊戲比佢地玩, 幾得意的.

原帖由 vvmakyy 於 11-9-8 22:06 發表
個 password 係咪激活碼? 有何用呢?

原帖由 ShannaMaMa 於 11-9-9 09:35 發表
老師上堂時都會給學生一個6位數字的 password, 同學要上網登入後, 用激活碼來代替舊 passowrd (即老師給他們的 passowrd) 就可以了~

...

有遊戲玩, 佢哋發逹啦

醒目開學勳章

原帖由 ShannaMaMa 於 11-9-9 09:35 發表

...

好彩得閒上BK, 完全唔知呢樣野Tim, thanks Shannamama :D

哈哈, 唔好客氣啦, 大家互相交流下, 咁就會了解更多!

原帖由 Celestine 於 11-9-9 10:07 發表

好彩得閒上BK, 完全唔知呢樣野Tim, thanks Shannamama :D
‹ 上一主題|下一主題