用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

呀女話之前等放榜唔知得唔得,E 又要等聯招。又驚排得唔好冇大學收。我只可以安慰佢話對佢有信心。

silvia_ng 發表於 21-7-22 09:25
大學有彈性收生安排,比脫腳一科嘅同學可以憑星星或分數去酌情處理。尋晚睇完考評局啲Stat,呀仔手執嘅分 ...

會唔會HKU 機會大d,因為佢只計六科,感覺上中文科的比重相對低

回覆 P1001S 的帖子

唔該晒for looking up the information for me . 我也在下面link no 7 好似都係咁講(但當然唔係100%明佢)https://www.jupas.edu.hk/tc/faq/about-jupas/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/
Anyway , 唔該晒

回覆 oasismcmug 的帖子

問左jupas , 係得的

回覆 mami42 的帖子

其實好唔fair, IB and AL 唔考中文都得,但dse 就會因中文KO 伱,唔知物理論

oasismcmug 發表於 21-7-24 10:02
回覆 oasismcmug 的帖子

問左jupas , 係得的

搞清楚疑問就好,靜待佳音。係咪好似講最後20個選擇之外都得?

oasismcmug 發表於 21-7-24 10:35

其實好唔fair, IB and AL 唔考中文都得,但dse 就會因中文KO 伱,唔知物理論 ...

中文真係好蝦人,我由S1緊張到考,結果中文paper 2都3咗,亞仔都嬲咗成年。我仲有個外甥升S3, 先睇今年大學點收生,睇結果可能叫佢行IB路。

oasismcmug 發表於 21-7-24 10:35

其實好唔fair, IB and AL 唔考中文都得,但dse 就會因中文KO 伱,唔知物理論 ...

其實香港大部分的大學課程,都係全英文授課,唔識中文都讀得!

係可以的。其實只是純粹好奇(覺得無理由唔得,因為有聽見話唔得,覺得唔make sense ),也知%很低,當一試無訪。

其實我只是有點鄧樓主唔抵,有感而發only .

回覆 kaifu 的帖子

Exactly . 同埋故勿論某程度上有d 學科要有basic 的中文需要,但點解AL and IB 可以唔識唔考都得。logic 令人費解

回覆樓主:

再想請問,大學會否Jupas位收多一些學生(如有10位但收15個學生),以防有學生選擇其他學系,多了空缺出來。

oasismcmug 發表於 21-7-24 12:25
回覆 kaifu 的帖子

Exactly . 同埋故勿論某程度上有d 學科要有basic 的中文需要,但點解AL and IB 可以唔 ...

我見cuhk有second language requirement,係要中文 for non jupas。不過可能d人係take igcse中文去fulfill個requirement,甚至乎waive走。我估都係睇candidate本身的條件而決定。

回覆樓主:

樓主的情況其實唔太悲觀,best 6夠分,收佢又唔會拉低個standard,好大可能酌情中文,分分鐘往年都有幾個呢d case入咗添喇。

如果佢心儀中大,我覺得不妨打去faculty問呢d情況,看看佢點答你。如果佢都叫你填A1,咁應該好明顯睇到收生取向。或者打俾jupas問清楚:中文2咗未知appeal結果時派位會唔會自動唔派俾考生?還是A1大學仍然會先考慮佢,唔得再順住A2,A3咁每家大學咁考慮下去。
雖然我唔係jupas家長,未及你們各位清楚,不過打電話去問下無妨,安心些。

Augesttime 發表於 21-7-24 14:07
如果佢心儀中大,我覺得不妨打去faculty問呢d情況,看看佢點答你。如果佢都叫你填A1,咁應該好明顯睇到收生取向。 ...

7科:36+2=38分
要M12有5*/5** 先夠40分

回覆 Augesttime 的帖子

講真,個IGCE中文如local student 讀完小學六年級,無溫過書去考都攞A(不是斷估,是事實,d local students好多去咗UK, 第一件事就叫你去準備考左個IGCE中文先)。Dse 的中文2 中文水平一定遠迢IGCE grade A水平,其實dse 1 都應該高過,但就變成KO 你的原因,如果dse 也可用IGCE 中文fulfill 就唔同講法,不過算啦,這個是不能改變的事實。只是有感才講下。

回覆樓主:

樓主個case, 博港大成數高過中大。但有A1, A2 也可放曬守個A3再等Appeal。但中間一定chur盡special consideration呢條路,應該比Appeal成數更高。

小鹿揀學校 發表於 21-7-24 14:24
7科:36+2=38分
要M12有5*/5** 先夠40分

唔明,即夠40分,中文2,先可以酌情?
:-D :-?

csbaik 發表於 21-7-25 10:31
唔明,即夠40分,中文2,先可以酌情?

中大計7科,唔夠min,點會考慮?

我覺得其實要睇NJ收生情況,如果收到爆哂,大學未必酌情收,因為據說中文2酌情收嘅學生,政府係無資助,呢D錢由大學自己負責。

LingChiBaBa 發表於 21-7-25 10:45
中大計7科,唔夠min,點會考慮?

我覺得其實要睇NJ收生情況,如果收到爆哂,大學未必酌情收,因為據說中 ...

哦,謝謝。其實考dse真係好大壓力
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題