用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 22-7-23 22:19

請教各位 dse家長,對新高中課程在培養學生分析能力和表 ...

其實我覺得呢樣野好取決於本身間中學,如果本身間中學能夠從初中開始就提供培養呢方面嘅學習機會或活動,學生係呢方面唔差得去邊。老實啲講。
DSE 從中四開始預備,大多數都要「死記硬背」操卷,唔覺得課
程係呢方面可以幫得幾多。
*純屬個人意見*

DD仔 發表於 22-7-23 21:19
DSE嘅基數係香港考生,IB係全球IB考生,上網睇吓,話45分佔少於1%, 香港有咁多滿分,可唔可以解讀為相對全 ...

可能本身啲學生唔係咁勁,但係學校幫咗佢。眾所周知, IB 評分裏面有一項係校內評分,呢一行好關乎學校嘅信譽度同名譽。
假設校內評分有10分,該校嘅信譽又十分之高,如果校內評你10分,IB機構收到後,會直接打10分比你,因為佢相信該校的誠信。
但如果該校嘅信譽並唔係咁高,校內評核10分,IB機構可能會選擇打八折,比你8分。
所以其實讀IB 都係揀d信譽同名譽都好嘅學校,對你成績好有幫助。
至於校內的10分係咪個個都值,大家心照。

Rpp 發表於 22-7-23 22:56
其實我覺得呢樣野好取決於本身間中學,如果本身間中學能夠從初中開始就提供培養呢方面嘅學習機會或活動, ...

ibdp仲只得兩年時間。ib core 部分嘅 theory of knowledge (選一條題目寫 1,600 字加 oral presentation ) and extended essay (學生自選一個題目做 research, 寫一個 4,000 字論文), 學生正正要發揮分析和表達能力

Rpp 發表於 22-7-23 23:19
可能本身啲學生唔係咁勁,但係學校幫咗佢。眾所周知, IB 評分裏面有一項係校內評分,呢一行好關乎學校嘅信 ...

ib diploma 的 internal assessment,要比 ibo安排 external moderation

poonseelai 發表於 22-7-23 23:22
ib diploma 的 internal assessment,要比 ibo安排 external moderation

信譽高咪更加好。

poonseelai 發表於 22-7-23 23:19
ibdp仲只得兩年時間。ib core 部分嘅 theory of knowledge (選一條題目寫 1,600 字加 oral presentation ) ...

你咁認真解釋

總之IB就係走捷徑!

Arabellahk    發表於 22-7-24 00:33

Rpp 發表於 22-7-23 23:25
信譽高咪更加好。

你明唔明什麼係 external moderation?

poonseelai 發表於 22-7-23 23:28
你明唔明什麼係 external moderation?

解釋一下,唔係幾識

Jean1769 發表於 22-7-23 23:27
你咁認真解釋

總之IB就係走捷徑!

你啱,認真就輸了。家長原來可以唔清楚制度如何運作就話個 internal assessment 分數 "心照", 真失望。都係留返D時間還下書債好過。

poonseelai 發表於 22-7-23 22:19

請教各位 dse家長,對新高中課程在培養學生分析能力和表 ...

社會需要的是有見識、胸襟廣闊及表達能力強的通才 , IB 課程的優點所以適合外向及自主創作力強的同學

poonseelai 發表於 22-7-23 23:46
你啱,認真就輸了。家長原來可以唔清楚制度如何運作就話個 internal assessment 分數 "心照", 就失望。都 ...

好多不明IB玩法

poonseelai 發表於 22-7-23 23:46
你啱,認真就輸了。家長原來可以唔清楚制度如何運作就話個 internal assessment 分數 "心照", 就失望。都 ...

好吧,你可以解釋一下,唔係純討論?

Rpp 發表於 22-7-24 00:02
好吧,你可以解釋一下,唔係純討論?

不用了,香港正正需要像你咁有"創意"的人材

poonseelai 發表於 22-7-24 00:04
不用了,香港正正需要像你咁有"創意"的人材

叫人純討論,我諗無乜人敢同你討論了,一唔同意見即…

平心而論,唔明點解要針對其他教育制度,歐美對待考試與亞洲國家不一樣, 當學生到達某個水平就可以去到頂點,唔會用curve再分高低。

唔滿意係要鬧教育局(唔同意各學制換算表或想用DSE報外國大學)和一眾香港大學Admission Office(DSE vs IB vs AL)。

akys 發表於 22-7-24 01:08
平心而論,唔明點解要針對其他教育制度,歐美對待考試與亞洲國家不一樣, 當學生到達某個水平就可以去到頂點 ...

對。最該鬧的是港大醫學院。仲有DSE評分制度。搞咩*,**

回覆 Rpp 的帖子

人地都講左“太認真,佢就輸了”,咁佢當然唔會同你認真講啦 人地只是要用“純討論”來引你講佢想要聽既野。校內評估,最經典是可以上訴,然後130個狀元增加36個到166個,你又幾時見過DSE  appeal完可以多幾十個狀元,appeal完多2,3個都不得了。

cafeva 發表於 22-7-24 07:19
對。最該鬧的是港大醫學院。仲有DSE評分制度。搞咩*,**

拭目以待劉院長今年收生取向

「他(劉澤星)強調,將繼續沿用梁卓偉的收生安排,開放最少七成半學額經JUPAS大學聯招,取錄DSE考生,但也承認能足收足要視乎學生選科。」

原文網址: DSE放榜|港大醫學院候任院長劉澤星︰75%醫科學額經JUPAS收生 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/793020

fefemom 發表於 22-7-24 08:06
拭目以待劉院長今年收生取向

「他(劉澤星)強調,將繼續沿用梁卓偉的收生安排,開放最少七成半學額經JUPAS大學聯招,取錄DSE考生,但也承認能足收足要視乎學生選科。...
為什麼要視乎學生選科呢?

難道沒有足夠DSE 考生報讀醫科?

不足夠的,只是 36+分的考生首選港大醫學院!

若一部份的 36+分考生去了中大醫學院,道義上應由 35分考生補上,而不是讓這些位去了 non-jupas 那邊,這樣比較合理,亦可令 收75% DSE生的承諾得到彰顯!

35分的DSE考生已是全港最優秀的2% 考生啊!

Garytang823    發表於 22-8-2 00:53
Dylanli2017    發表於 22-7-24 10:28

小鹿揀學校 發表於 22-7-24 10:15
為什麼要視乎學生選科呢?

難道沒有足夠DSE 考生報讀醫科?

Well said  
‹ 上一主題|下一主題