用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

其實大部分B1學校都好,但各有特色。每間都有勁人。
我覺得應該令自己子女成為勁人,而唔係入名校同勁人一齊讀書咁簡單。
都係果句,當年我學校由1分到10A都有。

有感而發,文不對題。

Joe8889 發表於 21-9-7 07:12
回覆 ANChan59 的帖子

其實大部分B1學校都好,但各有特色。每間都有勁人。

你不是文不對題,而是當頭棒喝!

你說讓子女成為勁人、叻人,這點我非常同意。如果目的是這個,家庭教育比什麼教育制度,考試制度,學校排名及同學是否狀元更重要。

自己教養兒子的方式可能是其他家長抄唔到嘅,因為好睇兒子的性格發展及優缺點,我們的資源及時間,但心中希望他在多方面出類拔萃。我指的是 top 10%,不是什麼考試狀扁,比賽冠軍諸如此類,如果順手攞埋,我又唔抗拒!

很欣慰的是,我希望教養他讓他在一生人開心快樂,幾十年職業生涯有所成就。他大學畢業已經四年,開頭找工作是不太理想,但決定了一份最低人工的顧問工作,他的專長,專業,事業發展非常理想,生活上也很開心滿意,達到我們的初衷及預期。

現在我很有信心他在那一個地方,那一間公司,那一個崗位,他都能輕易生存,會做到勁人,其他人覺得他是有教養的叻人!

合格了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-9-7 07:54
你不是文不對題,而是當頭棒喝!

你說讓子女成為勁人、叻人,這點我非常同意。如果目的是這個,家 ...
現在我很有信心他在那一個地方,那一間公司,那一個崗位,他都能輕易生存,會做到勁人,其他人覺得他是有教養的叻人! >>> 超級羨慕! 有機會多D分享, 猶其中學部份.

cafeva 發表於 21-9-7 10:26
現在我很有信心他在那一個地方,那一間公司,那一個崗位,他都能輕易生存,會做到勁人,其他人覺得他是有教 ...

中學部份分享過不少,只係好多人只著眼其他次要的地方,例如Band 1A,幾多状元,几多医科,学校买人,睇唔清,或者睇唔到内在的优点!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-9-7 10:33
中學部份分享過不少,只係好多人只著眼其他次要的地方,例如Band 1A,幾多状元,几多医科,学校买人,睇唔 ...

我係指中學階段家長應做D咩? 點配合學校...

cafeva 發表於 21-9-7 10:36
我係指中學階段家長應做D咩? 點配合學校...
已經升中.

好的,少眾嘢,應承你在日誌寫!

不過俾少少時間我,係時候作個總結收山!

ANChan59 發表於 21-9-7 10:41
好的,少眾嘢,應承你在日誌寫!

不過俾少少時間我,係時候作個總結收山!
Thanks!
唔好收山住呀, 你D經驗可以幫到好多家長.又肯分享.或者得閒上下來.

父母為子女預設嘅目標,勁人,叻人,好有壓力,伴著成長路~~~

mcl203 發表於 21-9-7 10:56
父母為子女預設嘅目標,勁人,叻人,好有壓力,伴著成長路~~~

如果發現係可做之材,點解唔做多少少,鼓勵他訂立個人目標,為社會作育英才!良好溝通,適時調整,就會少好多壓力及負擔,同時維持家庭關係!

SMART原則,訂立目標係top 10%,力之所及,最後係top 3%,有乜壓力?如果Band 2C水平,苛求 Band 1A中學,又要入三大,又要入神科,力有不隸的,就肯定精神壓力好大。

如果個仔係飯桶就唔好學啦,肯定會家庭好有壓力㗎!個目標就改為入毅進做叻人,讀紀律部隊stream,薪高糧準OT多嘅叻人!

我亦教小朋友「不遭人妒是庸材!」,自己訂立目標就去衝,錯咗或者行唔通就修訂目標,不要太介意塘邊鶴的指指點點,因為大部分塘邊鶴的想法是錯誤的,冇大志,永遠都唔落水去搏!

ANChan59 發表於 21-9-7 11:24
如果發現係可做之材,點解唔做多少少,鼓勵他訂立個人目標,為社會作育英才!良好溝通,適時調整,就會少 ...

點‘預訂’目標係Top 10% ?搞到連我身為家長都好大壓力添,仲要評估佢係咪‘飯桶’,點去分辨呢?觀察下佢每餐食幾多碗飯?~~~

mcl203 發表於 21-9-7 11:29
點‘預訂’目標係Top 10% ?搞到連我身為家長都好大壓力添,仲要評估佢係咪‘飯桶’,點去分辨呢?觀察下佢 ...

Sorry 我唔識教飯桶㗎!更加唔識教飯桶點去教飯桶!

你玩我又玩嘢!

hkpapa852 發表於 21-7-13 10:27
講咗一堆我認為"名不符實"既學校, 又學下做吓占卜師, 估計下一D"名校"既走向 (唔係校, 邊有人睇吖!)
不過以 ...
嘩.... 剛有朋友由GHPS跳船瑪利曼小學.... 就係為左上中學.

bananaGi 發表於 21-9-7 11:34
嘩.... 剛有朋友由GHPS跳船瑪利曼小學.... 就係為左上中學.

P幾? 你朋友怕上唔到中學? 定係鍾意MSS?

ANChan59 發表於 21-9-7 11:34
Sorry 我唔識教飯桶㗎!更加唔識教飯桶點去教飯桶!

你玩我又玩嘢!

唔怪之得我睇唔明啦~~~

mcl203 發表於 21-9-7 11:41
唔怪之得我睇唔明啦~~~
又來搗蛋

cafeva 發表於 21-9-7 11:44
又來搗蛋

午飯時間,見到個飯字醒咗~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

弱弱一問....WTS區會唔會讀保一好過....?

KL4: 德望中學
EK會員口中4大女直之一, 相比其它3間, 成績較反覆, 表現亦係較失色. 2020年畢業生多番, 成績馬上大跌 (由過往16X人畢業, 變番19X人畢業), 又睇吓新教學大樓能否沖喜.
畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
整體5+比例~48.62%
主科5+率平均36.98%46.45%33.08%34.33%32.93%40.93%43.33%34.08%

cafeva 發表於 21-9-7 11:38
P幾? 你朋友怕上唔到中學? 定係鍾意MSS?

我諗BOTH LA..... 過海佢又自HIGH呢

bananaGi 發表於 21-9-7 11:47
回覆 hkpapa852 的帖子

弱弱一問....WTS區會唔會讀保一好過....?
今年GH又上返43%左右喇

bananaGi 發表於 21-9-7 11:51
我諗BOTH LA..... 過海佢又自HIGH呢
其實比我都揀瑪記.

將來成績係咪向上/下, 再睇啦.
MPS都好架.

‹ 上一主題|下一主題