用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS 落選通知
樓主: KathyTung
go

HYS 落選通知   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-5-18 18:45
係,最近都頗為靜

不過我覺得直接問又直接答咪得囉,mail 嚟mail去,估嚟估去有咩謂?
email 好簡單,我平時有事搵學校/老師,都喜歡email問。除非緊急要打電話。email 文字寫的清清楚楚,你問,人哋reply, 又唔會錯地址,得閑check 下,又不會佔用太多時間。好難講出口的問題,也可以慢慢諗下點寫。
白紙黑字,也方便日後跟進。

b3410 發表於 21-5-18 19:03
email 好簡單,我平時有事搵學校/老師,都喜歡email問。除非緊急要打電話。email 文字寫的清清楚楚,你問, ...

已經係兩種情況喇,你所講係未必一定必須要及時跟進,或者可以hea一段時間。但上述家長已經打過、mail過都未知答案。事實上,如果係我,其實有自二已經心息,但好明顯上述家長係不到黃河心不息,咁用咗各種方法都唔知結果先上嚟呻,我覺得都可接受。反之,只係我唔明白,點解到去到呢步,學校唔可以直接啲呢?

b3410 發表於 21-5-18 19:03
email 好簡單,我平時有事搵學校/老師,都喜歡email問。除非緊急要打電話。email 文字寫的清清楚楚,你問, ...

用email,一個好簡單嘅解釋,收唔到~~~

mcl203 發表於 21-5-18 19:08
用email,一個好簡單嘅解釋,收唔到~~~
尼個理由適用於雙方:特別係宜家聲稱沒收到個一邊

medicine 發表於 21-5-18 19:25
尼個理由適用於雙方:特別係宜家聲稱沒收到個一邊

因為疫情考試延期,報直資校要電郵補交成績表。大部份直資校唔會回覆收妥,要打電話跟進。果然有一間直資話無收到,一日後才電話回覆已收妥⋯⋯

chasedream 發表於 21-5-18 07:28
我尋日再打咗過去一次,又話幫我補send,上星期打又話叫我send Gmail去問,我而家仍未收到Gmail,唔知想點 ...

樓主,你send email去協恩個admission email address 有冇 double check? 會唔會打錯咗字? email 你都打咗gmail喎...... 不如叫你女自己send email 去協恩好喎!

gigayan 發表於 21-5-18 22:24
樓主,你send email去協恩個admission email address 有冇 double check? 會唔會打錯咗字? ema ...

無呀,因為我女copy協恩嗰admission電郵,不會有錯,是她自己send的。只是慣了用Gmail,所以打錯 email做Gmail了

chasedream 發表於 21-5-18 22:30
無呀,因為我女copy協恩嗰admission電郵,不會有錯,是她自己send的。只是慣了用Gmail,所以打錯 email做G ...

如果確定無錯,不如你當阿女係佢哋嘅後備人選,所以遲遲都唔出black and white reject俾你哋,佢哋可能想留返啲空間

gigayan 發表於 21-5-19 00:37
如果確定無錯,不如你當阿女係佢哋嘅後備人選,所以遲遲都唔出black and white reject俾你哋,佢哋可能想 ...

如果是我,又好想讀HYS,都會咁諗。
keep住update 學校,有新的成績表,證書,親身交去學校。希望有位可以call 自己。

如果唔想讀,理佢乜reply letter/email,自己close file, 由佢。

b3410 發表於 21-5-19 10:55
如果是我,又好想讀HYS,都會咁諗。
keep住update 學校,有新的成績表,證書,親身交去學校。希望 ...

成件事就係應該咁處理,電話打咗,email出咗,都唔回覆,咁想讀咪keep住寄update資料俾佢哋! 反正樓主心目中都排咗先後次序,咁邊間話收咪讀邊間,好易處理,一啲都唔煩!

medicine 發表於 21-5-18 16:54
我當然明.仔細睇下上面個故事先~~

我等緊結局

如果真係咁想入,其實日後大把插班機會

如果只係為一啖氣,不如算吧!放過別人,放過自己,生活才會輕鬆。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-1 08:31
如果真係咁想入,其實日後大把插班機會

如果只係為一啖氣,不如算吧!放過別人,放過自己,生活才會輕鬆。 ...

認同,何必執著一間唔識欣賞阿女嘅學校,何況已經有一間好多人恨入嘅 1A中學已經收左阿女。

樓主只是着緊女兒,而女兒喜歡HYS。母親真好!
(我阿媽都好好,只係當年有點兒過份free hand 囉 LOL)

kirstyau 發表於 21-6-1 09:14

認同,何必執著一間唔識欣賞阿女嘅學校,何況已經有一間好 ...

林護其實很好,竟淪為雞肋

Hkmama818 發表於 21-6-2 00:19
林護其實很好,竟淪為雞肋

回覆樓主:

呢幾日朋友收到call waiting, 音樂椅仍然轉緊,大家加油!

bananaGi 發表於 21-7-19 13:40

如果睇DSE 成績,協恩真的好很多。不過唔知樓主最後讀邊間

Sophie0804 發表於 21-7-22 21:28
如果睇DSE 成績,協恩真的好很多。不過唔知樓主最後讀邊間
你咁講⋯勤王部隊已經在路上了

其實我事到宜家都冇收過reject letter……
‹ 上一主題|下一主題