用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因? ...
樓主: janet.k
go

好失望,考得咁好都跌band ,究竟咩原因?   [複製鏈接]

阿珠媽2號 發表於 21-4-22 09:17
無可否認,大多數人都會睇名次多啲
緊係!!!有d名小平均分唔夠九十已經排下游, 老師要搵家長傾計

hkpapa852 發表於 21-4-22 09:07
都係, 中四之前名次緊要D, 因為影響選科
中四之後就主力睇成績
選科應該唔使擔心.
係擔心條路多啲.出面橫風橫雨咁,偏偏啲門窗爛曬,瓦片又唔見幾塊~~~

mayyylai    發表於 21-4-26 08:32

medicine 發表於 21-4-22 09:28
選科應該唔使擔心.
係擔心條路多啲.出面橫風橫雨咁,偏偏啲門窗爛曬,瓦片又唔見幾塊~~~
...
擔心條路? 驚咗D"車房"?
門爛所以學校咪加咗大量懷舊鐵閘囉........ 至於窗, 唔知會唔會用懷舊防火膠板頂住先呢?

medicine    發表於 21-4-22 09:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我同阿仔一向希望考試出得深,出得淺,太多人好高分。
而且男仔成日錯唔小心,錯一題就差好多分
另外,我一直以為作文係加分制。每一部分可以得攞到幾多分。原來有啲係扣分制。無離題、無錯字、無錯標點,然後就可以攞滿分,咁啲小朋友為攞分咪會寫得好保守?

maomaochoi 發表於 21-4-22 10:19
我同阿仔一向希望考試出得深,出得淺,太多人好高分。
而且男仔成日錯唔小心,錯一題就差好多分
另外,我一 ...
學校無俾你睇過Marking Scheme?
作文, 口試, 視藝同音樂 (演奏或唱歌) 通常都有, 老師都會share俾家長睇 (不過當年好似係我去問佢攞先俾, 唔係主動俾)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-4-22 08:27
你係清楚個一間的俾分情況.老實,俾甘高分有咩作用?起到激勵作用?還係另一邊廂,沾沾自喜?

...

俾高分嘅作用,當然唔係用於呈分試啦,莫非老師唔知咩。俾高分,係用於話俾家長知,你小朋友好叻,唔好乍我哋型,和,俾你出去考學校,搏其他學校唔識睇,用分數先決去定勝負~~~

medicine    發表於 21-4-22 13:59

hkpapa852 發表於 21-4-22 08:55
小學生涯, 名次緊要過成績
中學生涯, 成績緊要過名次

中學生涯,係関心Median重要D ?~~~

medicine 發表於 21-4-22 08:54
我係比較少理個類家長.用阿女的話,係只關心成績表上的某一兩個數字而已.

印象中,分數一向唔算高(每每都可 ...

即係銀行印大量錢,每人派十億,當自己以為發咗達,原來人人都變成「有錢」,麵包已經賣緊九億幾一個。

mayyylai    發表於 21-4-26 08:34
jacknetpass    發表於 21-4-22 21:54
洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-22 18:30
medicine    發表於 21-4-22 13:58
rsx    發表於 21-4-22 13:20

hkpapa852 發表於 21-4-22 12:40
學校無俾你睇過Marking Scheme?
作文, 口試, 視藝同音樂 (演奏或唱歌) 通常都有, 老師都會share俾家長睇 ( ...

有呀,就係文法、修辭、錯字、結構等等。例如老師睇你用修辭手法然後俾分。咁好難會每個category都滿分

但我見其他人話作文滿分,似乎係扣分制。例如修辭手法冇用錯就滿分等等

咁兩種俾分方法得出分數就會好唔同

maomaochoi 發表於 21-4-22 14:39
有呀,就係文法、修辭、錯字、結構等等。例如老師睇你用修辭手法然後俾分。咁好難會每個category都滿分

...
小學較多寫記敍文

修辭手法計分方式, 通常係用既數量, 是否正確等
假設呢項係5分, 如無用特別修辭手法, 該項無分, 用咗1種修辭手法, 有1-2法等咁計

基本上, 作一遍文, 用多於一種修辭手法 (最好有三種), 無錯別字 (或少於三個), 有合理分段, 文章內容同結構合理. 加上有幾個(最好有3-5個)突出既詞語/成語.

時/人/地/事, 起因/經過/結果/感想 都有齊, 基本上唔會低分 (仲有字不能太難睇, 多數係學校扣分項)

hkpapa852 發表於 21-4-22 16:03
小學較多寫記敍文

修辭手法計分方式, 通常係用既數量, 是否正確等

我見阿仔都有考描寫文、議論文
描寫文老師唔單只睇你有幾多同有冇用錯,仲會睇適唔適合,同係唔係最佳用法
我阿仔有次寫景物,用左定點描寫,但老師覺得用步移法更好。雖然阿仔冇用錯,但老師果part冇俾滿分
所以我覺得計分方法唔同,令我以為大部分學校都係加分制

maomaochoi 發表於 21-4-22 16:36
我見阿仔都有考描寫文、議論文
描寫文老師唔單只睇你有幾多同有冇用錯,仲會睇適唔適合,同係唔係最佳用法 ...

通常係加減分混合制, 有加分項, 又有減分項

janet.k 發表於 21-4-19 09:19
小朋友呈一呈二banding one ,呈三4科主科都考好高分,但竟然跌咗去band 2,好唔開心,係咩原因呢? ...

有些學校自行時個banding會講高少少等你去博考學校、到呈三後就收緊返另一個banding比你,因為學校少b1

maomaochoi 發表於 21-4-22 14:39

...
我女學校係扣分制,但中文作文扣分真係好兇狠。標點符號錯2-3個或者寫錯1-2個字,就已經扣曬成part分(10分)。呈二仲搞笑,好幾個學生得到評語話篇作文唔夠驚險刺激(題目無呢個要求),扣咗7-8分。成份作文卷滿分先60分,考出來4X已經話算好高分,考3X嘅大有人在。

BonnieYT 發表於 21-4-22 18:37
我女學校係扣分制,但中文作文扣分真係好兇狠。標點符號錯2-3個或者寫錯1-2個字,就已經扣曬成part分(10分 ...

跟地區一,二線小學家長閒聊,中文作文以100滿分,60合格為例子。
一般學生只拿6字頭,好小人有7字頭,間中一兩個接近8字頭。即是78/79,已經很叻仔叻女。

回覆 janet.k 的帖子

不同學校質數可以差好遠, 勁校可以有八九成band1生, 中等學校約三成, 差的學校可能得一成. 統一派位是睇全港排名(ie 教局rank order). 所以在校內考得前也未必有用, 也要視乎那小學的質數. 我見過有些在普通學校考級頭的學生轉到神校後考級尾

39683968 發表於 21-4-25 05:07
回覆 janet.k 的帖子

不同學校質數可以差好遠, 勁校可以有八九成band1生, 中等學校約三成, 差的學校可能得 ...

呢個咪就係點解有能人嘅話一定唔讀寶校,有能力嘅入咗都要用盡方法插班走嘅原因。有人話讀到書去邊都讀到,無論中學定小學,講呢啲嘅通常都係自欺欺人。寶校學術成績弱,又教得淺,考到级十內成績會令家長誤以為小朋友好叻,殊不知學校 band 1 名額可能只得幾個。最經典曾經見過有網友開過帖,狂批子女明明考级二,居然亦只能入 band 2 中學

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-25 11:27
呢個咪就係點解有能人嘅話一定唔讀寶校,有能力嘅入咗都要用盡方法插班走嘅原因。有人話讀到書去邊都讀到 ...
冇錯,我就係因為咁所以小一死都要阿女考返出嚟,小一同小二嘅成績簡直差天拱地,但慢慢上又追到喎,而且我記得有個老師曾經講過,我嗰間小學全級第一都未必入到 B1,就算入到都好難適應,因為程度真係爭啲

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-25 11:27
呢個咪就係點解有能人嘅話一定唔讀寶校,有能力嘅入咗都要用盡方法插班走嘅原因。有人話讀到書去邊都讀到 ...

級二只可以入band2,又真係有D強差人意
‹ 上一主題|下一主題