用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 21-3-17 10:44
好多人有迷思,以為打左針就有金鋼罩百毒不侵可以做乜都得,智利打完好似又反彈,只不过死亡率下降。所以 ...
美國個邊睇緊數據,初步話病毒數量會低左,不過未conclusive

MrBeast 發表於 21-3-17 12:00
教授們打邊隻我就打邊隻
盧教授打嗰隻?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-3-17 12:07
回覆 b3410 的帖子

好,精神上支持你,自己決定做既野自己負責,接受有些微副作用出現都唔會週圍呻,支持政府 ...
點解聼落好似有啲耶甘?
定係我自己思維有問題?應該係,還望各位海涵

jli008 發表於 21-3-17 12:07
回覆 b3410 的帖子

好,精神上支持你,自己決定做既野自己負責,接受有些微副作用出現都唔會週圍呻,支持政府 ...
謝謝祝福!
不過關於全民檢疫還是疫苗我覺得還是有需要再討論一下。

全民檢疫再加強入境管理,有些接近內地做法。過去的一年,也的確有效控制到。

不過,第一,內地民眾依從性高好多,政府做事效率也高,香港現在什麼環境,大家知道,所以浪費金錢,也不大機會做到效果。
第二,加強入境檢測,這樣之前香港的確做到好差,亂來,太多輸入。依家有進步,是否需要再一步加強,我覺得可以定時回顧檢討更新。

第三,周圍世界大環境大家都在期盼疫情後的復甦,恢復國際間交流,貿易等等。我哋已經處於處處被人排擠的不利地位,再自我製造多重限定,減少人哋想來交流/恢復正常往來的意願,豈不是自己綁住自己?
等人哋都打開門做生意,旅遊,唔襯你玩,就麻煩了。

所以,還是要靠疫苗,大部分人多一重保護,才有機會融入國際社會。

內地一直在積極推疫苗,我識的好多朋友都已經接種。只不過都係健康人群先,長者之後再慢慢來。

所以我覺得香港政府可以買來疫苗,已經算係立了一功。市民又可以自己選擇打邊隻,已經好過其他國家。是不是可以做的更好,一定。

jli008 發表於 21-3-17 12:02
一般家庭當然唔同富裕家庭比,更不能與富豪家庭比. 我知識唔夠好多人高,衹有自己做這個家庭醫生而已(當然冇 ...

基層醫療就係你平時睇開感冒,發燒嗰啲診所醫生,唔好以為係睇電視劇會帶住個包上你屋企嗰種。 一般人唔會經常轉,舊式用卡加紙個種多年下來會好厚添,所以佢會有你嘅醫療紀錄,例如高血壓,藥物敏感,用藥等記錄。就算你睇開政府醫生,因為有電腦用藥記錄和注意事項,所以都可以俾到意見你。去完化驗所驗身可以俾佢睇再安排補針如乙肝和個別項目意見。

近年,啲醫生多咗同病人溝通 (起碼我和家人睇開嗰啲),其實多咗啲建議,睇感冒時會關心下血壓情況等等。去旅行時可以打電話去診所叫醫生配平安藥。而且有問題好多醫生留電會覆架。

akys 發表於 21-3-17 12:40
基層醫療就係你平時睇開感冒,發燒嗰啲診所醫生,唔好以為係睇電視劇會帶住個包上你屋企嗰種。 一般人唔會 ...

幸好有你講解,相信某版友真係以為家庭醫生就係帶住個包上門出診嗰種......

akys    發表於 21-3-17 15:39

jli008 發表於 21-3-17 12:02
個人意見發表冇問題的.  你也知道香港不是第一個地方打,全世界都有,亦都有問題出現,且有些都停止接種.唯獨 ...
聽聞sinovac 兩枝要700$(有錯請改),我想香港d教授一定是想幫正苦慳錢所以打另一隻。
英國e加打緊5x歲group,學校都開始開番啦。

至於全民檢測,只有我們偉大的祖國先有能力做到,老實說我都真心好自豪。btw。呢幾日好多街當,你大可以比下意見叫佢地 推動下

B.B.BaBa 發表於 21-3-16 16:30
我真孤陋寡聞,要咩家庭先可以有家庭醫生? 請賜教
今次到我,乜香港有正苦唔認可的醫生咩

jli008 發表於 21-3-17 12:10
我衹知國內認識的朋友都沒有打,且都講國家唔會強逼人民去打.
今日特首話會比d誘因市民去打,我之前都話應該送消費卷ga la,不過佢應該唔係講呢啲

MrBeast 發表於 21-3-17 15:30
今日特首話會比d誘因市民去打,我之前都話應該送消費卷ga la,不過佢應該唔係講呢啲  ...
打咗的還有冇誘因先?
不如送海洋公園或者迪士尼門票一張

b3410 發表於 21-3-17 15:40
打咗的還有冇誘因先?
不如送海洋公園或者迪士尼門票一張
餐飲卷一定唔少得,因為打左可以安心食,仲要可以八人一台

b3410    發表於 21-3-17 18:01

jli008 發表於 21-3-17 12:10
我衹知國內認識的朋友都沒有打,且都講國家唔會強逼人民去打.
國內認識的朋友是中學老師,他們做老師的一早已經打完兩針。沒有聽說有人如報道所言的情況。

csauye 發表於 21-3-17 22:50
國內認識的朋友是中學老師,他們做老師的一早已經打完兩針。沒有聽說有人如報道所言的情況。 ...
最新消息,北京已經在小區內接種,年輕人排隊打,長者也開始打,專用通道,唔使排隊。

b3410 發表於 21-3-17 23:18
最新消息,北京已經在小區內接種,年輕人排隊打,長者也開始打,專用通道,唔使排隊。 ...

biontech 全球已打了一億。以色列6x% 接種率,商業活動也續步開始放寬,我覺得以色列數據比大陸更值得參考。疫苗嘅野,唔好做第一,亦唔好做倒數第一哦

Yanamami    發表於 21-3-18 08:16

MrBeast 發表於 21-3-18 07:45
biontech 全球已打了一億,以色列6x% 接種率,商業活動也續步開始放寬,我覺得以色列數據比大陸更值得參考 ...
你得閒報導下最新數字!近排好多野做,E度變左我既新聞台

MrBeast 發表於 21-3-18 07:45
biontech 全球已打了一億。以色列6x% 接種率,商業活動也續步開始放寬,我覺得以色列數據比大陸更值得參考 ...
mRNA疫苗生產速度快,利於大範圍打。我身邊有些朋友,在等強生果隻,
因為只要打一針。不過,佢有效率66%,其實唔係等於Biontech 一針後的效果?

港大自己也在研發噴鼻,希望快d可以成功。用來在學校接種。

其實各個國家都在忙於打疫苗,藥廠應該好好賺

有冇買輝瑞股票?

MrBeast 發表於 21-3-17 15:30
今日特首話會比d誘因市民去打,我之前都話應該送消費卷ga la,不過佢應該唔係講呢啲  ...

應該係打咗疫苗的通關便利。

如果因為身體情況,或者擔心副作用,而猶疑打唔打疫苗,呢d係好能夠理解。但如果因為顏色問題,逢咩必反,就真係好唔啱。
‹ 上一主題|下一主題