用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-1-25 14:50
我投「香港」口音一票。

我以前有個同事, 佢响英國有個男友, 男友同佢講, 有時只係聽一個字, 佢會唔知我哋 ...
但係egg /swimming 真係要g 音聽到? 通常是egg尾冇左聲(好似吞左音), swimming 得個類似ink 的音.. 好少聽人有g 音架..

回覆 HaYi 的帖子

Egg 個尾音一定有,Swimming 個尾音如果係 RP (英式口音),唔應該聽到,-ng 尾音同普通話 -ng 尾音一樣。中部伯明翰口音先會有好明顯 -g 發音,外國人聽伯明翰人講 something ,聽落會少少似 somethink,我同學同埋教授都有咁。

1998Ruby1998 發表於 18-1-25 20:33
回覆 HaYi 的帖子

Egg 個尾音一定有,Swimming 個尾音如果係 RP (英式口音),唔應該聽到,-ng 尾音同普 ...

magnet
picnic

呢類中間個音唔讀出D,好似香港人常聽到的 "咩-叻" (magnet) 或 "僻-力'' (picnic),外國人好易唔明。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-22 18:03

你估入左 St Mary 可以放鬆12年? 唔攪攪佢,St Mary  ...

點解st mary要這麼大壓力?壓力來自邊?

nnjane 發表於 18-1-27 10:39
點解st mary要這麼大壓力?壓力來自邊?

我估計,來自和同學比較。好多唔鐘意長期中下游。

唔止 SMCS, 所有名校一樣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-25 22:28
magnet
picnic
我係中文中學, 當年英文老師都唔會教到讀成咁啦。無咗中間個音, 咁個 "g" 同個 "c" 音去咗邊? 所以你唔可以怪我當日聽到 "chris物" 會咁震驚, 因為我一直以為呢個世界只有C6 D英文會讀成咁, 我唔知道後生靚媽都有咁既可能, 我當時真係好shock。我有一次真係忍唔住鬧C6, 你又唔係唔知個字點串, 點解唔好好讀出嚟, 係都要無咗個尾音, 你到底想點呢?

原來, 佢話佢當年間雖然話係英文中學, 但上當係用中文講書的。

1998Ruby1998 發表於 18-1-25 20:33
回覆 HaYi 的帖子

Egg 個尾音一定有,Swimming 個尾音如果係 RP (英式口音),唔應該聽到,-ng 尾音同普 ...
ng音就算聽唔到, 但個口腔都要郁, 唔係個音會有出入。依家好多後生仔, 都唔發ng尾音, 乜文都一樣, 尤其粵語ng音成日讀咗nh音, 聽到我耳仔好痛。

little_yolky 發表於 18-2-5 11:32
我係中文中學, 當年英文老師都唔會教到讀成咁啦。無咗中間個音, 咁個 "g" 同個 "c" 音去咗邊? 所以 ...

但我真係聽好多呢類問題。

26個英文字母也未讀好也很多。其如好多人讀得好差的有:

Claim
Account
Control
Zoey
Chloe
Comfortable

多不勝數。 嚴重影響別人明白,便不可以用口音掩飾。

回覆 little_yolky 的帖子

前日我個英國朋友話好多中國人會講 Cambridge 做 Chem-bridge,我話係吖。  佢問點解,我話「咁 camera、camel、camping 都係 chem 發音,咁大家咪讀 chem 囉。」

不過英國北部同倫敦唔多人發 -ng,-n 就算。所以外國人唔係咁理口音讀音,因為佢地自己都唔好得去邊。

(佢讚我口音好好,唔似好多香港咁港式美式口音,我開心到忘我

little_yolky    發表於 18-2-5 15:12

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 15:03

前日我個英國朋友話好多中國人會講 Cambridge 做 Chem-bridge,我話係吖。  佢 ...
好common嘅香港發音,正如好多人將game讀成gam一樣

回覆 nnjane 的帖子

你唔介意,但同學會比較,老師更加會嘈。以前 70 分樓下一定畀人鏟上天花板,唔合格仲嚴重過記過。同埋依家 SMCS 一條龍,為保招牌,校長冇辦法唔谷靚班學生,否則搞到好似港華咁就唔好啦。 所以依家已經轉用深 d 嘅英文書,中文教返深同一兩間私立學校近似。

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 15:03

前日我個英國朋友話好多中國人會講 Cambridge 做 Chem-bridge,我話係吖。  佢 ...

Claim 讀 Chem 咪重好笑!

口音事小,明就得,但人地問:

Are you threatening us?

讀了十幾二十年英文,DSE英文 min3的大學生答:

No, we are not threatening us.

有人大笑,但對住呢D香港精英,我真係笑唔出。

難委其中一停學學生,上電視和田北俊對話,用甩甩咳咳的廣東話話普通話不是國際語言,英文才是。

shadeslayer 發表於 18-2-5 20:08

無論講者係咪“甩甩咳咳”, 普通話的確唔係“國際語言”。

1998Ruby1998 發表於 18-2-5 17:05
回覆 nnjane 的帖子

你唔介意,但同學會比較,老師更加會嘈。以前 70 分樓下一定畀人鏟上天花板,唔合格仲 ...
但係, 我有朋友仔讀天神村(都係一條龍入st mary), 佢哋就真係真谷, P1直接買P2教科書, 佢哋話, st mary小學既小朋友無咁谷, 佢哋係以閱讀為主, 功課唔多喎。上到中學部, 雖然天神村既小朋友成績好, 但係明顯地係見到st mary小學上去既小朋友自信D, smart D咁話。唔知係咪真。

shadeslayer 發表於 18-2-5 20:08

No, we are not threatening us. <===== 如果阿女咁樣錯, 一定俾我鬧到痴孖筋。阿妹二年班好似做功課試過咁錯。

其實我唔明X大點解一定要學生過普通話至畢業, 不過, anyway, 既然學校有咁規定, 咪做囉。而且係可以揀上堂唔考豁免試。我哋中大當年都係一樣, 我實在唔明白點解上到大學都要迫人上體育, 仲要兩個sem都要上, 上足一年, 仲要規定一個田徑, 一個球類, 可憐我田徑得個C+, 拉低晒個GPA。唔合格可以重修, 但一定要修到合格至畢到業。而且我哋仲要修大學中文, 大學英文, 只有大學入學試有A至可以免修, 攞B/C既同學要考豁免試, 唔得都一樣要修, 修足一年, 豁免試合格率亦是奇低, 但我哋又無聽有人嘈喎, 大學生讀大學中文夠無鬼用啦, 相比較普通話有用多了。

little_yolky 發表於 18-2-6 08:56
但係, 我有朋友仔讀天神村(都係一條龍入st mary), 佢哋就真係真谷, P1直接買P2教科書, 佢哋話, st mary小學 ...

“谷”係形容詞,各人感受唔同。
尖咀瑪莉應該唔係主要靠睇書。

little_yolky 發表於 18-2-6 09:07
No, we are not threatening us.

下?你讀中大都唔明先賢係知識份子辦學救國?

所以要炎黃子孫強身健體呀。

一條龍之前 70 分係死罪,班老師會捉班同學出去訓話成堂,不斷鬧同學到底有冇溫書、認真學習。我好記得 6 年級派 Geography 卷,我份卷寫 73 分,個老師已經「倔」住我好唔滿意。結果佢原來調轉左學號派,佢見到我份卷 96 分,佢即刻有返笑容。依家寬鬆好多,但係課程明顯加深左(因為我朋友要幫個妹溫英文,佢搞唔掂交畀我教 )。三年級其中一隻 Science 字係 thermal equilibrium,呢個我果陣中三先學。

中文係一定有明顯深好多(可能以前係太淺),因為我地班舊生同校長講好多人上到中學,中文搞唔掂,校長都話已經深返。P1 買 P2 書係其他科目都有?印象中應該都係得英文科先會咁。
班舊老師走曬,功課就應該減少好多。而且一條龍,比較多家長會鬆懈,對學業冇咁上心。以前不論考試前後,請假旅行係絕對冇可能,依家多左人做。

我覺得天神班人好讀得書,成績好 d,會多 d 比較成績,比較少玩 Student Council、drama 果 d。我高中 Eng Lit 堂前後左右都係 Student Council+英文校刊正副編輯-六個 St Mary's(包括正副主席、內部聯絡官),一個天神(秘書)。再下一屆,我認得好幾個都係 St Mary's,仲要係以前就已經係出風頭果堆。

(阿媽呢個時候就潤我,身邊個個都大粒,而我就係一根草

retriever 發表於 18-2-6 09:20
下?你讀中大都唔明先賢係知識份子辦學救國?

所以要炎黃子孫強身健體呀。
唓!強咩身啫。我諗住捱咗12年終於入到大學, 點知都仲未去註冊, 已經收信, 話個個新生要去跑千六米同埋體能測試, 我當堂暈咗, 以為跑唔完唔俾註冊。我行條新亞梯要中途停兩次休息至行得完架, 聯合梯直頭無挑戰過。

retriever 發表於 18-2-6 07:55
無論講者係咪“甩甩咳咳”, 普通話的確唔係“國際語言”。

我成個回應,講左好多嘢,你可以找到「不是我意見」無關痛癢的支葉來抨論。

不如講下母語表達做乜咁差,或者為何學了近二十年的大學生,社會精英,做乜英文小學生也應該要識的也錯?
‹ 上一主題|下一主題