用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC 定 DGS 好?
樓主: yesthomas
go

SPCC 定 DGS 好?   [複製鏈接]

222magmag 發表於 18-2-6 07:26
我囡唔ok .... 信寫明會在3月19號才知第二次收生結果。但咁多人已有offer, 加上網上24個,所剩無幾,我囡ra ...

DGS校長好欣賞你女,而且入左,忍耐一陣吧!可能因為你女不是級一,所以要等3月果批!
你女有入DGS實力,相信SPCC都會收的。

222magmag 發表於 18-2-6 07:26
我囡唔ok .... 信寫明會在3月19號才知第二次收生結果。但咁多人已有offer, 加上網上24個,所剩無幾,我囡ra ...

有女拔,但無 Coed 又真係比較少。聽人講多數調返轉。

PS 仲估你唔再上嚟添

os_ecu 發表於 18-2-6 08:49

PS 仲估你唔再上嚟添

我都覺得係,我囡入到DGS2nd.in,見到SPCC個list冇佢編號,以為SPCC吾收,點知收到份好厚的信,比SPCC收左,只是冇船!好開心,也沒有選擇的繁惱!
周六去註冊!

os_ecu 發表於 18-2-6 08:49

PS 仲估你唔再上嚟添
過咗度氣,又無被取消,咪上下。
係喎,但看之前留言,今年多咗DGS有,SPCC無。同埋今年多了咁多有offer無scholarship。但我朋友也說SPCC同學比心機,有機會中英數考得好,仍有機會有scholarship。

fatman69 發表於 18-2-6 08:49
DGS校長好欣賞你女,而且入左,忍耐一陣吧!可能因為你女不是級一,所以要等3月果批!
你女有入DGS實力, ...
DGS得可能因為英文好。校長欣賞少少無用,之後希望佢學科可追上。
至於SPCC寫明第二輪計rank order, 咁呀女一定唔ok ... 不過無所謂,兩間也好,已佷感恩。

AAAS10 發表於 18-2-6 06:26
好叻呀,我女兒沒有scholarship, 你女兒還有什麼專長?
Anyway, congrats again!!!  I’m happy too!! ...
Thanks again.  我覺得我女兒沒有其他專長,相信主要是靠學業成績。
至於scholarship, 其實之後分班試考得好也會有機會有 scholarship 的。 而且,能入到適合自己女兒的學校,已經很滿足了。

ftmhappy    發表於 18-2-6 09:43

222magmag 發表於 18-2-6 09:28
係喎,但看之前留言,今年多咗DGS有,SPCC無。同埋今年多了咁多有offer無s ...

年年都不少人在第一輪網上無名,但收到OFFER信

回覆 222magmag 的帖子

原來寫名計RANK ORDER,THANKS!

222magmag 發表於 18-2-6 09:33
DGS得可能因為英文好。校長欣賞少少無用,之後希望佢學科可追上。
至於SPCC寫明第二輪計rank order, 咁呀女 ...

認同SPCC多注重成績及ranking,較明顯的數據。
而DGS則注重天份及才華較隱性數據,各有不同。

ftmhappy 發表於 18-2-6 09:41
年年都不少人在第一輪網上無名,但收到OFFER信
咁第二round真的不多位!我朋友新界區地區小學級二,DGS連1st in面試也沒有,SPCC機會應該不大?!

YLMom 發表於 18-2-6 09:39
Thanks again.  我覺得我女兒沒有其他專長,相信主要是靠學業成績。
至於scholarship, 其實之後分班試考得 ...
咁又係,第一批in已經是尖子,分數可能差好少。大家加油!

222magmag 發表於 18-2-6 09:28
係喎,但看之前留言,今年多咗DGS有,SPCC無。同埋今年多了咁多有offer無s ...

係,考好D分班試都有機會拎船

回覆樓主:

3月仲有SPCS 2nd in,大家加油!

有無人已在DGS取回學生證?順利嗎?

YLMom 發表於 18-2-5 19:25
謝謝你。 女兒很幸運。 無盡的感恩。

Big congrats! I rmb your post. 6 years ago your daughter got DG second in.your daughter did a good job!!

恭喜各位!

bigpatpig 發表於 18-2-6 09:08

我都覺得係,我囡入到DGS2nd.in,見到SPCC個list冇佢編號 ...

Coed 點計都多位過 神校,正路兩邊都報應該係 Coed 收 神校唔收 機會比較大。

如錢唔係問題,去 Coed 啦,睇 prospect 眼界真係會闊啲。

兩間比較,學生亦無咁串。

os_ecu 發表於 18-2-6 10:27
Coed 點計都多位過 神校,正路兩邊都報應該係 Coed 收 神校唔收 機會比較大。

如錢唔係問題,去 Coed 啦 ...

你要計番SPCC要收男仔,所以女仔位其實同DGS差不多。

os_ecu 發表於 18-2-6 10:27

如錢唔係問題,去 Coed 啦 ...
咁又晤啱喎!SPCC收埋男仔!條數其實差不多!主因可能係收生標準有差異!兩間都收應該係同學有着兩間學校都想收的條件

222magmag 發表於 18-2-6 09:33
至於SPCC寫明第二輪計rank order, 咁呀女 ...

神校真係校長個人口味,唔似得 Coed 真係比較客觀 少少。唔係嗰個 type, 真係驍飛都無用,所以一直覺得神校難過 Coed.
‹ 上一主題|下一主題