用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網結果
樓主: 雲牛
go

12 網結果   [複製鏈接]

egg.plant 發表於 17-6-8 13:28
多謝你欣賞黃焯菴我是黃焯菴插班的家長,初小時由一間12網頗受歡迎的學校轉到黃焯菴,衷心覺得學校 ...

太好了,有多些人一同分享經驗,我還記得當時和你分享過程呢,咁快就畢業了,祝小朋友前程似錦!

mcl203 發表於 17-6-8 14:36
當你咬死認為用家係最有說服力,我就是認為不一定。通常,open-mind 的人是比較聰明。 ...
呢個世界上, 有一種家長, 叫 "鐵粉"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

stepyau 發表於 17-6-8 18:28
我囡都係SF用家,認同之前其他用家comment,功課真係無坊間傳聞咁多 - 我個女為了做完功課看電視,每晚6:00 ...

同意!

乙二中SF仲易過中寶血!如果參考今年結果,咁下年個個都會擺SF做乙一或乙二,好可能又會爆個大冷乙二中st paul了,呢個跟本就係心理遊戲!

Waihei 發表於 17-6-12 00:25
乙二中SF仲易過中寶血!如果參考今年結果,咁下年個個都會擺SF做乙一或乙二,好可能又會爆個大冷乙二中st p ...
今年咁岩有數個原因令到少左人選 sf,先至有乙二入sf。

從來 sf 放乙二,都是極危險的行為。

12網結構特殊,一線校比例極高,卻又只能選一間。包括2所軒官,華仁,st joe,st james, marymount, sf,sp,任何一間填去乙二,都變成機會極細,亦等於放棄了保險線之 李鍚豪 或 寶血。

除非有私校offer在手,如不是,不應隨便把以上各一線校放乙二,將會有8-9成機會玩死自己。

通常,心理最弱的,就是被一句"不甘心"帶著走的人。

dereklg 發表於 17-6-12 13:45
今年咁岩有數個原因令到少左人選 sf,先至有乙二入sf。

從來 sf 放乙二,都是極危險的行為。

乜野原因少左人選sf呢?

stepyau 發表於 17-6-8 18:28
我囡都係SF用家,認同之前其他用家comment,功課真係無坊間傳聞咁多 - 我個女為了做完功課看電視,每晚6:00 ...

乙二用SF 做膽, 呢個預測都好有"膽"

dereklg 發表於 17-6-8 15:03
版主,我呢家好乖架,以前經你教誨,呢家已經唔會同人嘈交了。

大力兄,

行走EK 呢幾年, 發現版友(特別護法)對學校評價反應, 多係掃關鍵字, 睇下語境係"正面" 定 "反面", 其實有時講緊同一樣野, 例如:

"谷" - 反面
"淺" - 反面
"深" - 正面
"程度高" - 更正面

"功課多" - 反面
"功課少" - 正面
"HEA" - 反面
"輕鬆" - 正面

如此類推...

Felix223    發表於 17-6-13 13:57

在 12 網及港島眾多女校下, SF多年來只是稍為易 dddddd 入的女校, 但始終是大熱及好學校.

今年係咪易抽入左, 其實呢度數據不多, 來來去去都是幾個留言講過.

不過可能依家好多父母都年青左, 想要愉快教學, 比入一間有悠久歷史及有好成績的學校更重要. 咁所以呢個會的學校最近被拋空洗倉.

雲牛 發表於 17-6-13 11:02
在 12 網及港島眾多女校下, SF多年來只是稍為易 dddddd 入的女校, 但始終是大熱及好學校.

今年係咪易抽入 ...

其實近年來媽媽們主導親子界, 成個生態係有D 唔同架...

話時話, 我幾喜歡你用 "洗倉" 呢個形容詞.

顯現供求關係, 甚至係扭曲既供求關係, 股票市場係最貼切既類比.

即係而家"阿里媽媽" 紅, 就冷落左果D 大笨象, 長江七號等等老字號, 中流底柱.

買佢股票既, 其實"阿里媽媽" 賣物都唔知, 攪到市場上好多市盈率超高既股票, 好多公司未有盈利, 甚至虧錢都好多人買入.

回覆 retriever 的帖子

所以我話想將子女送入少數族裔學校, 等於buy 一帶一路概念股份, 同幾年前買金磚四國基金一樣

gigiyyc 發表於 17-6-12 14:19
乜野原因少左人選sf呢?
好明顯其中一個原因係777啦, 咁多知名校友

littlemaopig 發表於 17-6-13 11:50
好明顯其中一個原因係777啦, 咁多知名校友
其實777既影響力, 係自行階段已經出咗嚟....... 不過唔係咁多人知.

知道既人, 通常會將SF放乙2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:54
其實777既影響力, 係自行階段已經出咗嚟....... 不過唔係咁多人知.

難度自行15分入到sf?

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:54

禁搞法……如果是持續性,而又喜歡選女校……st Paul Cath 和marymount 又再难入d

回覆 littlemaopig 的帖子

咁唔通因為 689 , King's 會易入咗?

雲牛 發表於 17-6-13 12:20

其實777理應係正面影響喎。

男校同女校係咪方向應有D 唔同。

雲牛 發表於 17-6-13 12:20

就算做壞人,都要做個醒目的壞人,689 衰得來醒目過奶媽9萬幾倍。根據咁既說法,KING'S 並沒有易入左

Athena2013 發表於 17-6-13 12:18
禁搞法……如果是持續性,而又喜歡選女校……st Paul Cath 和marymount 又再难入d
...
持唔持續性,就要睇下奶媽會唔會搵佢 D 小師妹教飛,將D 騎呢政策推入去SF,積極拜訪母校,首當其衝食到應,校方冇得話唔玩之餘,仲要必定係第一個玩。最極端者,將X青團變成校方指定既課外活動。

我係講緊"十年"續集既劇情

retriever 發表於 17-6-13 09:45
大力兄,

行走EK 呢幾年, 發現版友(特別護法)對學校評價反應, 多係掃關鍵字, 睇下語境係"正面" 定 "反面", ...
"特別護法"呢個職位,好特別。

講咩都好啦,岩就傾下,唔岩咪笑下囉。

‹ 上一主題|下一主題