用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

回覆 四隻貓 的帖子

我以前勤力d,而家大了,唔聽話,我做太多都唔會肯聽。

不過keep主陪上課,起碼我要知道大路問題,要跟進的事。

titibaby 發表於 17-10-20 11:20
回覆 bb630 的帖子

應該家長唔覺得有問題掛,學前輩話齋,好多家長通病是自己感覺良好 ...
你說校際? 周不時會有家長投訴校際不公平, 但有幾多個家長會真係去了解下隻歌? 大部份都只在家聽小朋友日拉夜拉, 進步一定會有, 但誰不知音是拉得正確, 甚至音色做得不錯, 但可能拉不出那個風格, 味道 (老師有無教就不得而知了), 所以家長自我感覺良好都係源於不了解, 還覺得輸得不明不白....

四隻貓 發表於 17-10-20 10:04
我都係呀, 老師會用簡單又好有趣既的方法解決學習時遇到的問題, 佢一睇就知問題係邊同應該點攪, 每次上堂 ...
有一段日子是我自己寫筆記,但阿仔從來不看,我同佢講返,他又和我駁咀話我聽錯...咁我錄音,阿仔又無興趣和時間聽返。於是我開始不再抄筆記或錄音,老師亦開始俾支筆阿仔自己在樂譜上做記號。跟住,佢地上堂我坐在那裏聽,聽唔明佢地D技巧野... 最後索性趁他上課時,我去買餸 因要接送兩個,細仔就成日趁我不在家時去練琴,所以連陪練都慳返,哈哈!
現在只做接送,鬧鐘(日日問佢:幾點練琴?!)和 ATM 咋
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-10-20 11:51
你說校際? 周不時會有家長投訴校際不公平, 但有幾多個家長會真係去了解下隻歌? 大部份都只在家聽小朋友日拉 ...

你真係好有研究難怪你小朋友那麼出色

會否參加吓open class 或國際比賽啊

titibaby 發表於 17-10-20 12:35

你真係好有研究難怪你小朋友那麼出色
梗係唔會啦...
先唔好講技術, 玩得呢啲個個都有番咁上下

再講部琴......

上次有場u19冠軍部借來的琴加有實力...

bb630 發表於 17-10-20 10:48
你老師俾唔俾你錄音,可以的話你會無咁辛苦
如果小朋友仲細, 都好難要求佢上堂做筆記, mark底啲弓法指法就 ...
俾錄音, 我以前仲拍片添. 不過我唔想佢地成日諗住有片睇返上堂就唔專心, 所以轉做抄筆記. 返去係我睇筆記, 之後不停講d重點如錄音帶播放.

bb630 發表於 17-10-20 12:44
梗係唔會啦...
先唔好講技術, 玩得呢啲個個都有番咁上下
講真有幾多家庭負擔到過百萬古琴, 仲有弓呢? 全部都係$$$
如果叻, 係唔係就會有人肯借琴出來俾叻既人拉呢?

你仔最後報U13 定U19?
U19好好聽喎.

titibaby 發表於 17-10-20 11:20
回覆 bb630 的帖子

應該家長唔覺得有問題掛,學前輩話齋,好多家長通病是自己感覺良好 ...
我估大部分都唔覺得有問題, 校際分級比賽會見到不少有問題的演奏和伴奏. 以前校際比賽呀媽都唔知我彈得有問題, 我當時都自我感覺非常良好. 大左出來和音樂朋友以琴會友, 一比較, 就知咩事了.

所以我成日同女去睇大型比賽或者校際open class , 聽多d有比較就會知道咩先係好.

四隻貓 發表於 17-10-20 13:38
講真有幾多家庭負擔到過百萬古琴, 仲有弓呢? 全部都係$$$
如果叻, 係唔係就會有人肯借琴出來俾叻既人拉呢?
...

兩首都好好聽呀, 但今次原來撞呈分試加學校三月去camp, 所以未必玩咯...

拉得叻去玩大賽而有人肯借名琴的, 其實背後一定有人脈關係, 可能通過老師, 樂器中心....

我講個例子正正就係得到佢學緊嘅樂器中心創辦人穿針引線之下所借回來...

所以除咗拉得叻......如果無人脈關係之下.....我都想知係咪真係有可能有人肯借出名琴

四隻貓 發表於 17-6-3 14:41
我仔女都有同時學鋼琴,好早果時都有考慮叫囡囡放棄piano專注violin,但佢又話好想彈落去,難得piano老師 ...

我囝差不多學了10年,剛考完Dipabrsm
出年就DES
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 17-10-20 14:46
出年就DES
dse 完, 會繼行音樂呢條路嗎?

bb630 發表於 17-10-20 14:53
dse 完, 會繼行音樂呢條路嗎?

應該不會,佢深愛數學

bb630    發表於 17-10-20 15:35
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

先做好自己,拉得好,除非家長有特別問題,否則人脈應該自然慢慢建立。

titibaby 發表於 17-10-20 15:07
先做好自己,拉得好,除非家長有特別問題,否則人脈應該自然慢慢建立。 ...

大個仔了....來年升中....佢自己慢慢建立佢嘅人脈吧

往後唔關家長事啦....我功成身退了!

AAmother 發表於 17-10-20 14:46
出年就DES
中學生活忙碌, 高中學業繁重, 你仔是如何兼顧學琴呢?

bb630 發表於 17-10-20 15:42
中學生活忙碌, 高中學業繁重, 你仔是如何兼顧學琴呢?

慚愧 我囝是不練琴的,否則一定有成就

AAmother 發表於 17-10-20 15:48
慚愧 我囝是不練琴的,否則一定有成就

有時就是這樣, 明知他有能力去做, 他卻擺出一副懶懶閒的姿態, 奈何已是中學生, 想話也話不來,
我大仔也是如此, 所以我對細仔會引以為鑑, 趁還肯聽我講, 會盡力幫他一把

bb630 發表於 17-10-20 11:51
你說校際? 周不時會有家長投訴校際不公平, 但有幾多個家長會真係去了解下隻歌? 大部份都只在家聽小朋友日拉 ...
其實比賽的結果不宜太認真,好多時看評判將重點放在哪兒。注重技巧音準的,技術高的得勝; 注重音樂演譯的,音樂感好的出頭。除非有人技術好音樂感又好,那就全勝了
for every one criticism, three positives must be given.

今日問番阿仔,才知道他不學Saint-saens那首歌了,原因是老師和他都不喜歡這歌,Bruch阿仔亦不喜歡。早前的Sinding他也不喜歡。看來要找到首師徒都喜歡的歌需要點時間

lillymarie 發表於 17-10-20 16:20
今日問番阿仔,才知道他不學Saint-saens那首歌了,原因是老師和他都不喜歡這歌,Bruch阿仔亦不喜歡。早前的 ...
不喜歡換第二首也無妨, 喜歡先有動力拉, 不過有啲歌要聽多幾次先會愛上, 或許有日他會愛上先前他覺得不怎麼樣的歌也未定, 到時再拉又有另一番感受!

‹ 上一主題|下一主題