用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 面試後感
樓主: kyleebc
go

DBS 面試後感   [複製鏈接]

jason1978 發表於 15-10-16 10:35
我諗我都幾古老,我會視幼兒期嘅教育係親子嘅一部分。親子係有玩又有教,有甜有苦,這樣嘅關係更立體。(好 ...
我同意有苦有甜!有時教小朋友寫字、數學真係嘔血,但呢D亦係親子過程。所以暫時我冇打算掉佢去補習班學中英數!

回覆 irene_the_pooh 的帖子

My son is in grade 6 DBSPD now. From  my understanding, DBSPD is not  that academic oriented. She looks for potential students who are smart, confidence, responsive and with leadership traits.

In fact, the academic standard in DBSPD is not particular outstanding when is compared to other local school

回覆:yumommom 的帖子

曾經有一個old boy 同我講,如果目標是想讀書成績好,DBS未必是一個好選擇!

引用:回覆+irene_the_pooh+的帖子 My+son+is+in

引用:回覆+irene_the_pooh+的帖子 My+son+is+in

原帖由 yumommom 於 15-10-17 發表
回覆 irene_the_pooh 的帖子

My son is in grade 6 DBSPD now. From  my understanding, DBSPD is not  th ...
咁點解人稱神校?又咁多人報?定係傳統名校歷史悠久就稱神校?謝謝𧶽教

回覆 yumommom 的帖子

對我嚟講,DBSPV係一間全人發展嘅學校!

回覆:DBS 面試後感

入神校,不一定有神「績」,有時學業成績,也需要家校合作。但神校從小培養學生的自信獨立、學會承擔、對學習有興趣,不是死背死讀,我相信是終身受用。

引用:入神校,不一定有神「績」,有時學業成績,

原帖由 Bear999 於 15-10-18 發表
入神校,不一定有神「績」,有時學業成績,也需要家校合作。但神校從小培養學生的自信獨立、學會承擔、對學 ...

引用:入神校,不一定有神「績」,有時學業成績,

原帖由 Bear999 於 15-10-18 發表
入神校,不一定有神「績」,有時學業成績,也需要家校合作。但神校從小培養學生的自信獨立、學會承擔、對學 ...
呢句真。
我自己喜歡DB, 就是它可培養一群獨立自信精英外, 在學術體藝方面也絕不遜色。 係咪第一有咩咁緊要, 剩係望住12年都喺一個咁正校園環境下成長學習, 香港有幾多學校可以有咁"神"?

Alan"1ge 發表於 15-10-15 10:20lI(
香港真係有病! 幼稚園補數學???

加減數自己教有困難嗎?
咪係因為小一個面試遊戲囉,重有啲小學加快教數,咁你叫啲父母點呢?

Doray 發表於 15-10-18 19:09
咪係因為小一個面試遊戲囉,重有啲小學加快教數,咁你叫啲父母點呢?
咪就係! 我夠想個小朋友愉快學習, 有個快樂童年啦!

Doray 發表於 15-10-18 19:09
其實都唔喺好多學校小一面試考好深嘅數學,為了小一面試而在幼稚園開始出外補習,講唔通!

ok3 發表於 15-10-19 09:55
咪就係! 我夠想個小朋友愉快學習, 有個快樂童年啦!
如果想自己小朋友愉快學習,更加唔好咁快要佢地加入補習嘅行列!我地要有堅持啊!

回覆:DBS 面試後感

琴晚阿仔無la la同我講番考男拔啲嘢
原來佢最後嗰part是老師叫佢自由寫佢識的中文字
佢好認真話寫咗
男孩子(仲同老師講即係男拔萃個男,並不是要寫男拔萃)
女孩子
回收箱
頭髮
交通
學校
仲有幾個,我唔記得

之後,老師放個積木上阿仔個頭,行一段,然後交番比老師
我估考佢平衡
阿仔話同組仲有兩個小朋友

又話老師同佢哋講:我好可能係下一round面試再見到你哋,然後每人貼一張橙色貼紙

就帶佢哋去看卡通,去到已經有好多小朋友睇緊電視

阿仔說他們坐第五行
naughty的小朋友坐最後最後一行,並要最遲放學

之前頭part有畫畫(又係畫佢最愛的超人,但加咗一個小朋友係草地去小便,老師見到仲話乜咁醜怪架),看圖書,佢講係一個關於太空的故事,佢仲背咗頭幾行比我聽
問咗幾條問題

回覆 moloko1102 的帖子

咁好記性
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

阿仔上次YW
又係派彩前好詳細咁講番當日interview情況比我聽

我覺得好攪笑lor!

回覆:moloko1102 的帖子

仔仔好叻 應該好放心!加油 多謝你同仔仔嘅分享

囝囝好勁!咁上次英華有冇2nd in?

引用:回覆+moloko1102+的帖子 囝囝好勁!咁上次

原帖由 MAJJ 於 15-10-21 發表

囝囝好勁!咁上次英華有冇2nd in?
幸運地有呀!
27/10號YW 2nd in

但我自己心儀CKY,希望阿仔可以有2nd in

‹ 上一主題|下一主題