用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
樓主: minirat
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

我唔係係度講風涼話, 但校長的而且確係同我講件事校方係有負任, 承認左佢地有疏忽, 亦即時作出改善, 同埋both parties都已經報左警, 教育局都知道呢件事...我只係唔想件事越描越黑, 但而家變左大家以我黎做攻擊目標....

amber-darling  大家都只係base on facts去討論,點越描越黑?! 反而我就見到有人心腸都幾黑  發表於 13-5-10 17:51
sayubemine  我諗你都係收口把啦!唔知講乜,可以選擇唔講。  發表於 13-5-10 15:57
sweetsugarapple  唔想件事越描越黑? 件事本身已好黑暗。如果你係受害人家長,你會點?係唔係會大事化小?  發表於 13-5-10 13:26

回復 fsinyu 的帖子

請問我點吾自重呢??
重點係你吾想學校見報、吾想有記者到學校、怕影響你的貝寶兒子!
咁你有無諗過受害小朋友的心情???咁係咪自私?如你還不覺自己有問題。
真的恭喜你!

minirat  以甘的標準,睇怕我地成班家長都要“自重”!  發表於 13-5-10 12:43

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

其實學校去洗手間方法係咪有d問題?正常幼稚園,無論高中底、兩歲班都會安排好足夠及指定時間,每次分別由老師帶領住排隊,然後由老師在場下及姐姐或及助教協助下進入洗手間,但若得一個同性洗手間,不會同時進內的,男先或女先,完了才另一性別進去,但若果有小朋友上堂時間內自己舉手去洗手間,才會老師不在場,但通常每次唔會咁多人一齊去,最多一兩個兼有姐姐睇住,正常情況都少,老師唔會放心小朋友獨自去除非有助教幫手或姐姐會看住,至於四個少朋友兼唔同性別一齊去而老師又不在場,正常幼稚園基本上唔會發生,所以幼稚園管理及安排上本身好可能已出現問題。

回覆:yk2 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

fsinyu 發表於 13-5-10 10:37
頭先同亞仔返學, 校長好主動咁行埋黎同我講呢件事, 佢話佢地已經同九龍城警處既警長report左呢件事, 亦都同教育局講左,其實教育局唔贊成叫個小朋友退學, 但個男仔既媽媽都選擇左退學亦願意同Simb道歉..雖然simb同學校講既係2個版本, 但我個人覺得既然個男仔都退左學, 不如就算啦, 講真, 我都唔想件事被堆上報, 我唔想到時日日都有記者係學校門口, 咁樣唔止對個女仔有傷害, 對我地其他家長&小朋友都好有影響, 亞仔一路以黎都好鐘意間學校, 讀得好開心. 講真, 樹大有枯枝, 間間學校都會有壞份子,既然生事者都退學,不如大事化小啦...我唔係話幫學校講好說話(因為我於上年年尾已經同學校講左亞仔讀完n班會轉校),只係我覺得學校都有去處理左件事,可能大家既expectation唔同先會有咁多問題發生左..希望大家冷靜d, 呢間學校都有佢既可取之處,至少亞仔而家認得既中文字比其他nursery既小朋友多, 英文而家佢都學埋dry, wet..佢既程式真係ok既.. 大家唔好一竹篙打一船人...無謂因為一件事而抺殺老師一直以黎既努力同付出!!!

歪理!  又既然乜乜乜, 又至少物物物, 咁就不如就算啦!
跟學校一樣, 歪理, 本末倒置!

Sumyeema1  totally rubbish  發表於 13-5-10 15:07
adios  識呢D好勁?就可以侵犯別人?学校教識呢D就可以當無事發生過?出Post前有無用脳??  發表於 13-5-10 14:14
adios  最鬼異係話:『至少亞仔而家認得既中文字比其他nursery既小朋友多, 英文而家佢都學埋dry, wet..』  發表於 13-5-10 14:11

我非常擔心,現在得兩個選擇,九龍塘英藝係其一,可以pm 我件事嘛?我好怕送羊入虎口

引用:我唔係係度講風涼話,+但校長的而且確係同我

原帖由 fsinyu 於 13-05-10 發表
我唔係係度講風涼話, 但校長的而且確係同我講件事校方係有負任, 承認左佢地有疏忽, 亦即時作出改善, 同埋bo ...
好明顯吧,完全係事不關己既態度,受害既係人地既囡係人地陀人地生既唔关自己事,最緊要保住自己個仔不被傳媒打擾。 你走運,件事唔係發生係你個宝貝仔身上,你每晚替仔換褲洗澡時並無發現個仔出過事,你有無站在人地受害家庭既角度思考過呀?仲叫人算數?!涼薄

學校呢個疏忽根本係不可接受。
我交個小朋友俾你, 你搞到佢咁。我想問下, 你家工人姐姐係屋企睇你個小朋友, 搞到佢有事, 你會唔會告個姐姐, 定大事化小同繼續用佢呀!!!咩越描越黑!

LL222  可能佢話:大事化小,至少個工人姐姐煮D餸幾好食。  發表於 13-5-10 17:08

引用:回復+fsinyu+的帖子 學校呢個疏忽根本係不

原帖由 secretrose 於 13-05-10 發表

如果係隔離屋個姐姐攪個少主,佢咪叫人地媽咪算囉

secretrose  白痴先會講呢d野。  發表於 13-5-10 14:49

(不喜勿插)

大家唔好咁激動....

當務之急係:
1. 要保護當事人(simb既女女及其它同班女女) 不再受到騷擾及2次傷害(我估simb唔想報紙見光係唔想再度讓她女女再次受到傷害??)
2. 慰問及鼓勵 simb 既家人

至於學校方面及simb 之間如何去處理此事
我們應該尊重simb就讓simb 自己去決定..

secretrose  simb要加油。不要傷心難過。  發表於 13-5-10 14:50
存感恩的心

secretrose 發表於 13-5-10 13:45

呢個比喻用得好

我覺得呢件事唔只係學校疏忽!

出事前都仲可以話係學校疏忽, 但出事後學校o既熊度, 絶對唔係疏忽囉!

跟本件事係無稽到不能接受!有乜可能單獨譲幼兒上厠所?莫講話而家發生風化事件,簡單如跌親都应該避免啦,例如有姐姐校嬸等人睇住啦!
辦學唔係話死谷個細路,教深一年就叫對家長有交代!最基本係要保障學生既人身安全。好明顕,英X九龍塘校做唔到。

Chirley  AGREE  發表於 13-5-10 14:31

回覆:tongtongma 的帖子

fsinyu 發表於 13-5-10 12:29
我唔係係度講風涼話, 但校長的而且確係同我講件事校方係有負任, 承認左佢地有疏忽, 亦即時作出改善, 同埋bo ...

甘校方威脅受害人的家長點計?
得罪講句,又唔見其他家長俾其他人攻擊
憑自己良心,你有無認真唸過受害人同其家長的感受?
假如受傷害的是你的小朋友,之後校方又威脅你大事化小,你會不會甘"客觀"?

點解洗手間冇ee或助教或老師照顧住D小朋友?真奇怪!人手不足?學校師生比例幾多?

我都希望自己小朋友學識好,但明辦是非一定要有,
如果間學校教得好就其他野算啦~俾d甜頭你啦, 大事化小就算, 咁點教小朋友?!
而且我覺得咁細個就見到呢d事, 大人唔出黎幫佢地,咁小朋友仲可以信邊個? 唔俾返佢地知問題係邊度, 點去改? 唔安撫家長, 定長最多對呢間學校無信心去幫小朋友報讀第二間, 咁小朋友呢?!  點知件事陰影跟佢幾耐?!
呢件事同rhs 單野一樣, 唔係所謂教到小朋友就做乜都得, 學校點都要為小朋友係學校發生既事負上一部份責任, 問題係當學校面對件事既處理手法...

jnellen 發表於 13-5-10 13:57
跟本件事係無稽到不能接受!有乜可能單獨譲幼兒上厠所?莫講話而家發生風化事件,簡單如跌親都应該避免啦, ...

同意! 俾甘多錢學費,連基本安全照顧都做唔到。 廁所都是危機重重的地方,3歲人仔自己去廁所,完全無大人睇住,不能接受!

回覆:晞晞爸b 的帖子

hello. I Am considering Zenith. Then U saw SimB's posts. Would u pls kindly tell me what happened? I dont wanna ask SimB to tricker her sadness....

好驚個大陸男仔唔知會轉去邊間學校! 而其他學校校長又唔知道呢件事情, 之後就俾佢插班~~~跟住佢又會在其他學校做同樣既事情!!!
要保護自己的小朋友, 當然唔需要講個受害人名字出來的. 衰d咁講, 應該教育處要知道這件事, 而將這個大陸男仔 black list, 如果真係有其他學校收佢, 都可以俾受佢的學校/校長知道這個小朋友的行為, 而要對佢多加注意囉). 唔希望佢將來去到另一間學校(無論KG / 小學 / 中學), 都會再重蹈覆轍!!!!

呢個男仔同佢屋企人都有錯! 我覺得佢做出呢d行為, 重要唔係第一次和之前重有其他女仔都有受害過, 唔明點解其他受害的家長唔一齊同學校校長對質呢?? 係唔係要發生一d 再重要既事情先去自動去處理呢?? (其實呢件事都已經係好嚴重).

另外呢個校長處理手法極之有問題, 為了自己的學校乜都做得出 & 講得出. 佢係咪一d慚愧都無呢?? 可悲!!!!
‹ 上一主題|下一主題