用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2010-2011 Primary one
樓主: Yanamami
go

2010-2011 Primary one [複製鏈接]

我上網找到一国內網站是有這兩首樂曲的演譯,希望幫到大家:

1. 江南
http://www.tingbook.com/Player/101-7.html

2. 敕勒歌
http://www.tingbook.com/Player/100-6.html

這站內還很多中國古代詩詞歌賦的演譯,值得記存。

記住電腦要有Windows Media Player才可播放。

原帖由 cnc 於 10-10-8 12:00 發表
我亞仔1C班星期一要背"含英咀华"(一)(二),但有d唔識讀,請問知不知有邊個網址可聽番?(因他說老師在校上網一起讀)
Thanks!

Thanks all!!!

thank you!

原帖由 Jasontsangmama 於 10-10-9 01:58 發表
我上網找到一国內網站是有這兩首樂曲的演譯,希望幫到大家:

1. 江南
http://www.tingbook.com/Player/101-7.html

2. 敕勒歌
http://www.tingbook.com/Player/100-6.html

這站內還很多中國古代詩詞歌賦的演譯,值得記 ...

many thanks

1B班家長請幫手, 囝囝今日病左無返學, 請問中文寫咩詞語呀? 2. 是否已派數學小測?  謝謝..
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我只知1C今天寫的詞語,應該都一樣啩

單元五(1)
小貓
捲成
喜歡
曬太陽
毛線球

hi Fion
詞語同1c  班一樣, 係呀數學今天派左.

囡囡都有講你仔仔今天無返學, 小心身體呀! 轉天氣會容易病, 祝快d好[size=15.0463px]

唔該1c班媽媽.

粉紅虎:

唉...都唔知囝囝聽日返唔返到學?  真係好煩呀 .....係呢....小測成績點呀?  份卷深唔深呀?

原帖由 粉紅虎 於 10-10-11 22:29 發表
hi Fion
詞語同1c  班一樣, 係呀數學今天派左.

囡囡都有講你仔仔今天無返學, 小心身體呀! 轉天氣會容易病, 祝快d好
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

你仔仔今日都無返學喎, 仲未好d呀! 後日去遊行,希望見到你地.數學卷一般都唔係太深, 係文字體深dd.
今日開始要背"含英" 1-2, 準備吓.
記得18/10 中文小測

各位媽媽校綱我上5到, 你地呢?

1) 我上到喎。有什麼我可以幫到手!
2) 另外希望諾諾快D好番,阿仔話星期四旅行想同你玩。

原帖由 粉紅虎 於 10-10-12 18:45 發表
你仔仔今日都無返學喎, 仲未好d呀! 後日去遊行,希望見到你地.數學卷一般都唔係太深, 係文字體深dd.

各位媽媽校綱我上5到, 你地呢? ...

粉紅虎:

係呀...囝囝仲未好番, 尋晚仲全晚瞓唔到, 佢話周身都好痕....所以今日無俾佢返學, 因為要再睇醫生.  我都希望佢快D好番.....擔心死我啦.....

原帖由 粉紅虎 於 10-10-12 18:45 發表

各位媽媽校綱我上5到, 你地呢? ...

Jasontsangmama,

希望諾諾快d好番啦....多謝你關心呀....

原帖由 Jasontsangmama 於 10-10-12 19:19 發表
1) 我上到喎。有什麼我可以幫到手!
2) 另外希望諾諾快D好番,阿仔話星期四旅行想同你玩。

[size=15.0463px]Hi Jasontsangmama

ok la, 上到了, thanks

粉紅虎:

你旅行坐幾多號車呀??

原帖由 粉紅虎 於 10-10-12 23:11 發表
Hi Jasontsangmama

ok la, 上到了, thanks

English E-assignment

家課日誌寫, 今日同聽日要交E-assignment, 請問知唔知點上啊?  問左阿仔好多次都唔知..

可唔可以幫幫手啊?

原帖由 HappyUnbirthday 於 10-10-15 10:26 發表
家課日誌寫, 今日同聽日要交E-assignment, 請問知唔知點上啊?  問左阿仔好多次都唔知..

可唔可以幫幫手啊?

根據手冊上MySmartABC的資料登入便可做,做多些MySmartABC 和 "每日一篇" 對中英文有幫助的。

係呀,我仔仔都好鍾意上去MySmartABC和每日一篇,但係我想問下大家,每日一篇可否重溫之前學過的文章?

原帖由 derekyiu 於 10-10-15 11:47 發表

根據手冊上MySmartABC的資料登入便可做,做多些MySmartABC 和 "每日一篇" 對中英文有幫助的。

昨日的旅行呀仔玩得很開心,玩到汗流浹背成身濕晒!

原帖由 恐龍仔mama 於 10-10-15 14:44 發表
係呀,我仔仔都好鍾意上去MySmartABC和每日一篇,但係我想問下大家,每日一篇可否重溫之前學過的文章?

每日一篇應該不可以。

原帖由 derekyiu 於 10-10-15 11:47 發表

原來係smart ABC, 唔駛叫阿仔都已經日日做架啦!!!!  我仲以為係其他野TIM 。  睇黎都係得我一個唔知係MUD, 仲係到驚餐飽 , 真係唔該曬!!
‹ 上一主題|下一主題