用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 我囡囡是P.1D班
樓主: 芯媽
go

我囡囡是P.1D班 [複製鏈接]

Re: 我囡囡是P.1D班

Venus,

我同妳一樣最近真係好忙,忙到上來回應的時間都冇,囡囡D功課錯漏百出都冇時間講解比佢聽    ,屋企的電視都好耐都冇開過了 ,我都想快D放假呀)))))))))),同妳一樣講左咁多費話    [quote]
Venus 寫道:
最近P.1D好像好靜, 我都好耐冇回應, 最近真係好忙, 有時

Dear All,

是的,我佷認同做一個媽媽真的繁忙。各位加油 努力啊   
芯媽

Yes. 語工(24)及(25)做了,未派回.至於(26)及(27)未見過,可以溫少兩張.

yyc 寫道:
各位你好!

請問是否只有語工(1-23), (24-27)未派回呢?

多謝各位幫忙!

yyc

我都想快D放假呀)))))))))),.......同意呀))))))))))))))

[quote]
sephina 寫道:
Venus,

我同妳一樣最近真係好忙,忙到上來回應的時間都冇,囡囡D功課錯漏百出都冇時間講解比佢聽    ,屋企的電視都好耐都冇開過了 ,我都想快D放假呀)))))))))),同妳一樣講左咁多費話    [quote]
Venus 寫道:
最近P.1D好像好靜, 我都好耐冇回應, 最近真係好忙, 有時

Super Nanny,

十分多謝你再次的幫忙!

要返工啦, 大家加油!

yyc

昨晚功課好多呀, 都冇時間溫習, 又冇時間做每日一編
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

評估周........
大家努力啊!     
芯媽

Hello!

終於考完試了!準備心情放假啦!   

HI, 各位 EC 家長,

想請問您地知唔知香港區的校車情況, LONG-B 明年小一,
我家住北角, 路線是怎樣, 早上幾點上車, 幾點到學校, 放學幾點回到家呢 ?
請幫忙問問, 謝謝 !

Super_nanny

係呀, 考完試, 成績都知道, 可以開開心心放假, 我想請問今日派果本黃色的簿仔, 係咪即係叫我地在假期裡自己帶小朋友去果3個地方, 跟住做份報告咁呀 但我3個地方都唔係好想去喎, 咁点算
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus,

唔好意思,這麼遲才回覆你,因忙,近來很少上網.

你所指黃色的簿仔是否Life Wife Learning?因我是綠色的.

如是,我問過老師,她說最少去一個地方,因要記錄在Non-academic report 內.

我們上個月中才去Ocean Park, 所以都可以拿來做.我們都盡量安排抽時間去其他地方,因我們已安排去Macau玩   Macau之旅,我們都可以做埋落去,不過,就不會記錄在Non-academic report 內.因此,必須最少去一個指定地方啦!

其實,學校都係鼓勵親子及親親大自然,或者你可以約埋其他同學一齊去,我們約了同學25號去濕地公園.Will you join us?

Super_nanny

嘩~~一齊去, 好呀, 你地會幾点到呀, 我都係諗住去濕地公園,  咁我都25號去濕地公園, 如果約到就比時候我, 否則到時撞你地   

**ps: "Life Wife Learning" 本嘢係綠色, 我睇錯係黃色

Venus,

我暫時未約時間和地點,稍後回覆你!暫定乘Bus再轉輕鐵.

Venus,

我們大約在早上8:00出發,九龍灣地鐵站附近乘269C到天水圍市中心,再轉乘輕鐵.我們相約的那位同學仔要遲些少,所以與他們各自去.

上網查過269C需時90分鐘,所以安排時間上會早些,你看看能否安排?若不能,到濕地再相見吧!

請問各位P1D家長,

X'MAS HOMEWORK 有D?功課     

e.g. English: (All English Group):

1. Two Journals (over 100 Words)
2. Two Book Reviews
3. Grammar Book Unit 1,2,4,6 & 7   

sephina 寫道:
請問各位P1D家長,

X'MAS HOMEWORK 有D?功課     

e.g. English: (All English Group):

1. Two Journals (over 100 Words)
2. Two Book Reviews
3. Grammar Book Unit 1,2,4,6 & 7   

以上全部是中學部功課!小學功課應是"Life Wide Learning" Visits, 小作家手本, 閱讀報告, Backpack 2 (Ms Shum's Group),如有遺漏,請更正!

Super_nanny:

Thanks a lot!

我都唔記得左佢地昨日要打針, 仔仔返來話我知, 佢好叻冇喊 , 佢話聽到前面d同學打針時大聲叫, 攪到佢好驚, 到佢時都差d想喊, 但護士姑娘話會細力d幫佢打, 所以唔係好痛 , 仔仔話有2個女仔同1個男仔喊....

大家有否覺得近來數學較為深咗D呢 ?

我囡囡話近來上中文課時多咗用普通話,但都附有廣東話註解, 所以唔會話完全聽唔,唔知升小二時會唔會用哂普通話
呢!

明天佢哋要去圖書館是否去TKO果間呢?

Sephina,

我一直的直覺都是學校的圖書館, 因為強調帶學生證啊!

‹ 上一主題|下一主題