用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 23-11-18 10:32
係㗎,因此有啲早年在ESF 上過外語班的學生家長會呻笨,留低咗「曾學過」嘅record, 之後大家識玩個遊戲,個 ...

唔跟遊戲規則囉,正如想入 Chi B, 個個 「從小到大」唔肯入好嗰 set 中文班。
我就覺得唔值得。

retriever 發表於 23-11-14 18:22
嘩! IELTS OVERALL BAND 7 都低唔到 DSE 5級?

物DSE RATE 到自己咁高呢?

閱讀/聆聽部份拉高 IELTS 整體分數?

國際英語水平測試 (IELTS) (2019)
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

考評局已完成基準研究,比較2019年文憑試英國語文科的成績與國際英語水平測試(IELTS) 的水平。下表列出文憑試英國語文科第3至5**級對應的IELTS分數。這項研究是以分層抽樣方式,邀請2019年文憑試考生自願提供他們的IELTS分數作分析用途。

2019年文憑試英國語文科
等級 | IELTS (閱讀 寫作 聆聽 說話)
--------------------------------------------------------
5** | 8.11 (8.67 7.06 8.73 7.54)
5* | 7.66 (8.03 6.65 8.57 6.90)
5 | 7.41 (7.69 6.36 8.07 6.64)
4 | 6.93 (7.33 6.18 7.70 6.26)
3 | 6.17 (6.56 5.79 6.70 5.97)

身邊朋友仔女…

兩個 DSE 英文 五星星 - IELTS 8
一個 DSE 英文 五星星 - IELTS 8.5

一個 IBDP ENG Lit A (SL)  6 - IELTS 8.5
一個 IBDP ENG Lit A (SL) 7 - IELTS 8.5

其實考嘅內容都差好遠

chingyu 發表於 23-11-18 14:54
身邊朋友仔女…

兩個 DSE 英文 五星星 - IELTS 8
其實ielts results 可以好飄忽!今天考8.0,明天考可能8.5. 而且任考壓力細。
Sample 大啲會準啲!

73662710 發表於 23-11-18 15:52
其實ielts results 可以好飄忽!今天考8.0,明天考可能8.5. 而且任考壓力細。
Sample 大啲會準啲!
...
係,只不過有大約參考價值。

UCAS 又有新玩法。  所以,必須看清楚最新UCAS安排和個別大學課程的要求。

這些只是 min requirement ,學生要預備好自己 portfolio。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

chingyu 發表於 23-11-18 16:02
係,只不過有大約參考價值。

UCAS 又有新玩法。  所以,必須看清楚最新UCAS安排和個別大學課程的要求。

新玩法指PS?

poonseelai 發表於 23-11-23 08:53
新玩法指PS?
2024 應該未有新玩法,之後未知,係咪都未正式公佈?

poonseelai 發表於 23-11-23 08:53
新玩法指PS?

之前好多風吹話取消PS,而家2024年又話未改住。

EK有不同年齡層學生,佢哋真係要睇清楚最新要求。

無論每個考試制度/ application/ prospectus, 總之每個課程「要求」必須睇清楚。

就算 Oxbridge, 我見過有同學揀錯 college (該 college 沒有他的 gender or 他想的 subject ) ,可能他掛住研究其他細節。

有無PS要求都好,我見積極的同學都預備好 super-curricular activities 和各考試/比賽成績。

唔好靠懶人包,學生自行睇清楚各細節較為好。

bettyay 發表於 23-11-23 09:20
2024 應該未有新玩法,之後未知,係咪都未正式公佈?
https://universitycompare.com/advice/ucas/ucas-personal-statement-changes
2026 applicants?

bettyay    發表於 23-11-23 10:37

chingyu 發表於 23-11-23 10:01

我見新要求的內容, 同PS差不多, 只係自己寫變成答問題?

chingyu 發表於 23-11-23 10:01

同意幾時同點改都好,都要積極準備,冇懶人包

poonseelai 發表於 23-11-23 10:25
我見新要求的內容, 同PS差不多, 只係自己寫變成答問題?

其實估到正常要點 screening , 否則點篩選咁多學生…

PS 和 某些考試成績 只是 min 指標。

有啲人懶到連 IELTS 都話遲啲先考..或者唔使考都得…
尤其少公開考試經驗的學生,梗係考咗冇壞啦。

LNAT / BMAT / MCAT  心儀邊科/邊個國家 就考究清楚。

今日收到offer要做抉擇

DBS vs SPCC

擇校應該「順應天性 」還是「擁抱挑戰」?

是否應順從小朋友本身個人性格氣質找相似學校
還是隨父母期望小朋友發展性格氣質方向去選校?

pink_lemonade 發表於 24-3-25 08:49

DBS vs SPCC
小朋友喜歡邊間?佢要讀6年,佢既意見都好重要

pink_lemonade 發表於 24-3-25 08:49

DBS vs SPCC

呢到應該全部人叫你揀 spcc

至於下面兩條問題,我都係傾向後者

我 case 小朋友係本身 瘦弱內向文質彬彬,選小學揀活潑好動型,而家佢係陽光開朗健壯大男孩

但我覺得中學又有多種考慮,選科各樣ek 好多資料,不防再認真爬文 自己考慮,呢到討論最後通常變其他討論最後變成爭吵

DBS vs SPCC

我會揀DBS,
以樓主今日嘅VS, 去到任何一間都會最後讀到IB, 成績也唔會差。
Btw, 「拔萃」嘅特色and 精粹,係好吸引,令人好驚喜,開心的。

Vana 發表於 24-3-25 09:33
呢到應該全部人叫你揀 spcc

至於下面兩條問題,我都係傾向後者
“瘦弱內向文質彬彬“- 重点是否容易招惹bully.  如果是,去SPCC就会稳阵些,SPCC学生真的比较乖的。如果不是,去DBS 当然有顶级男校的好处。

猴子爸 發表於 24-3-25 10:32
“瘦弱內向文質彬彬“- 重点是否容易招惹bully.  如果是,去SPCC就会稳阵些,SPCC学生真的比较乖的。如果不 ...
容唔容易好難有樣睇
呢d 真係睇家長自己擔唔擔心而已

DBS vs SPCC

我是順應小朋友嘅喜好選擇的,咁啱也順應了性格,最後放下父母嘅理性期望,由小朋友自己揀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊