用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

Chiuchoiluck 發表於 23-10-13 10:51
回覆 mimiho20002000 的帖子

咁主攻考好5科, 另1,2科選修科唔花時間係咪仲著數?

Best5/6唔一定係指主科喎,可以係任何5/6科,你還是要去參考不同學科既指定要求~

不過,先決條件係要滿足大學申請最低要求~

Chiuchoiluck    發表於 23-10-16 09:07

回覆樓主:

早兩日先知道阿仔中學原來係冇 predicted grade 的,想問問大家,呢個情況 band one 中學常唔常見?

mimiho20002000 發表於 23-10-19 08:21
早兩日先知道阿仔中學原來係冇 predicted grade 的,想問問大家,呢個情況 band one 中學常唔常見?
...
predicted grade 對海外升學才有用,可向學校申請。
如果一心留港讀大學,pg 是無用的。

回覆樓主:

因為大仔之前讀官校都有predicted grade,我以為呢個係 norm ,其實 pg 係有用㗎, 可以睇餸食飯揀 jupas choice,父母有個心理預備,亦可能對學生有鞭策作用 (hope so...)。

mimiho20002000 發表於 23-10-19 13:29
因為大仔之前讀官校都有predicted grade,我以為呢個係 norm ,其實 pg 係有用㗎, 可以睇餸食飯揀 jupas c ...
我地現在都係等考埋試出成績之後先填JUPAS,如果冇pg真係唔知點揀,我地學校由中四起就會畀埋每科個grade,好讓我地對症下藥。

其實pg 參考性大不, 有人試過因為predict 的高, 將温書重點放多左係其他科, 結果有機會攞** 的, 變左攞唔到, 而且如果係study leave 開turbo, 可以改變好多野. Jupas 第一輪選choice, 可以放一啲放榜前有面試的的科目係band A, 放榜前如果想改, 都仲可以, 不過每次比$100 手續費. 放榜後, 見到成績, 先係真正睇餸食飯揀科.

mimiho20002000 發表於 23-10-19 13:29
因為大仔之前讀官校都有predicted grade,我以為呢個係 norm ,其實 pg 係有用㗎, 可以睇餸食飯揀 jupas c ...
睇餸食飯係 DSE 放榜之後那次改選

我都係用中五學期尾派果PG去填jupas

wonderbaby 發表於 23-10-19 15:57
我都係用中五學期尾派果PG去填jupas
我都係,10月初比左個PG我地,依家等埋info day,就決定點排。

mimi1102 發表於 23-10-19 14:15
其實pg 參考性大不, 有人試過因為predict 的高, 將温書重點放多左係其他科, 結果有機會攞** 的, 變左攞唔到 ...

我知出左DSE 成績可以再改
但請問係只可以改次序還是可以加新選擇?

2jkidsfather 發表於 23-10-19 10:16
predicted grade 對海外升學才有用,可向學校申請。
如果一心留港讀大學,pg 是無用的。

PG都可以用於自己評估本地升學,唔會冇用的,但都要視乎學校有冇托高或踩低應有PG~

當年年青人既中學係完全不提供PG比學生,所以報考海外和本地大學,都係要自己靠估。從結果近乎證實,直接交比海外大學,係比應該評估可取到既PG低既~

所以學校比既PG一定要專業,托高或踩低都不利學生用於計劃升大~

Chiuchoiluck 發表於 23-10-13 10:51
回覆 mimiho20002000 的帖子

咁主攻考好5科, 另1,2科選修科唔花時間係咪仲著數?

上星期聽完家長講座,HKU 有1/3 課程都計best 6, 另外科大有啲科如果修六科或以上,每多一科都可以加分,所以唔一定冇用,不過當然最緊要都係考好五科先

Chiuchoiluck    發表於 23-10-20 10:03

fatfatlam 發表於 23-10-19 23:43

上星期聽完家長講座,HKU 有1/3 課程都計best 6, 另外科 ...
CU某些科都係第6科有3或以上,都有分加

wonderbaby 發表於 23-10-19 19:02
我知出左DSE 成績可以再改
但請問係只可以改次序還是可以加新選擇?

次序可以改, 另外可以五出五入.

我女係放榜前, 比錢改左兩次, 到放榜後, 再一次大執位

回覆 mimi1102 的帖子

點解改咁多次嘅?  係分數問題?  定對某D科目興趣改變?

Chiuchoiluck 發表於 23-10-20 10:05
回覆 mimi1102 的帖子

點解改咁多次嘅?  係分數問題?  定對某D科目興趣改變?

年輕人對將來目標, 一向有啲猶豫不定, 有啲科想讀, 又驚自己讀唔到, 但轉入直路之後, 一路感覺到應該有機會, 就一路改, 直至到考完DSE, 佢參加左一個科目的information day, 之後, 就確定去向, 但當時都唔敢將該科目收分較高的學系放前, 到放榜後, 真係可以睇餸食飯, 照單執藥, 最後入左該科目較高分數的學系.

你地2024 考DSE, 仲有時間, 除左要去依家各大院校搞的information day 之外, 每科自己都會搞啲information day, 主要係比你去佢地學校, 感受下上堂氣氛, 有啲一日, 有啲幾日, 我女當年都參加過好多唔同學系的, poly, cu & hku 都參加過.

老實講, 12月依次交JUPAS, 除左一心一意讀醫的同學外, 其餘仲未知將來想點的學生, 連家長都唔知應該點揀, 我知道放榜前, 可以比錢改choice, 所以我比佢的意見, 係叫佢留意, 將有得面試, 而又想讀的放band A, 我女依家讀的科目, 第一次交Jupas 時, 係排第 9

順帶一提, 家長只可以提供讀每科的優點同缺點, 唔好迫佢地讀你想佢讀的科目, 我女有同學開學唔夠一個月, 就話覺得揀錯科, 係佢媽迫佢揀. 尤其是依家咁多自殺案, 大家小心為上.

以上純粹個人經歷, 可能同好多人意見唔同, 不喜勿插

mimi1102 發表於 23-10-20 10:30
年輕人對將來目標, 一向有啲猶豫不定, 有啲科想讀, 又驚自己讀唔到, 但轉入直路之後, 一路感覺到應該有機 ...
多謝分享,我地會好好參考。我家男孩的選科意向一直在變,佢由當初話要讀CU Music ,嚇到我地一額汗,跟住又話想讀藥劑(我心諗咁高分你諗下好喇),然後又變medical lab science,到最近去完科大info day而家好想入科大商學院,真係對住佢認真你便輸。而家我地都係等佢出咗考試成績先填JUPAS,我會提佢揀咗啲要interview的科目排先。之後點調就睇餸食飯。

mimi1102 發表於 23-10-20 09:47
次序可以改, 另外可以五出五入.

我女係放榜前, 比錢改左兩次, 到放榜後, 再一次大執位

比錢改係可以隨意改?即調次序同無限出入?

五出五入係出DSE成績後?

mimi1102 發表於 23-10-20 10:30
年輕人對將來目標, 一向有啲猶豫不定, 有啲科想讀, 又驚自己讀唔到, 但轉入直路之後, 一路感覺到應該有機 ...

多謝你分享

wonderbaby 發表於 23-10-20 11:48
比錢改係可以隨意改?即調次序同無限出入?

五出五入係出DSE成績後?

我地果兩次改, 都冇五出五入, 所以唔肯定比錢改可唔可以.

但第一輪揀果20個, 排到後面, 真係已經搞盡腦汁, 好辛苦先可以放到入去, 又未出成績, 唔會有好大的調動.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊