用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

DearSunny 發表於 22-6-27 15:21
選擇sssdp課程真係要留意,如果唔知情下入咗去讀,得幾個學生點讀呀?
另外,我見到東華JSST03放射治療學 ...Subject to the approval of HKCAAVQ and the relevant professional body,即係課程未經審批?
可參考放射技師管理委員會的網頁資料:

課程應該完成審批。
訓 練 課 程 評 審
  • 醫 療 科 學 學 士 學 位 課 程 – 主 修 放 射 治 療 學 ( 即 2017 年 9 月 起 的 「 放 射 治 療 科 學 ( 榮 譽 ) 理 學 士 」)
    • 學 院 名 稱 : 東 華 學 院
    • 評 審 進 度 : 放 射 技 師 管 理 委 員 會 已 於 2016 年 8 月 通 過 有 關 訓 練 課 程 的 評 審

https://www.smp-council.org.hk/rg/tc/content.php?page=reg_atp

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 23:57
你可打去院校問問
以我所知,Eapp報名後,Eapp會將申請資料交俾院校自行處理
如院校之後如果再收同一學生 ...

我個仔試過重複報,好之前喺學校系統報咗CO都收到,佢懞下懞下又唔check email, 首輪截止之前我催佢又經eapp報名交埋報名費,我翻查咗佢幾個月嘅email先發現,於是就聯絡admissions, 最後收到通知話遲D退返報名費。我呢個情況係其中一間院校,間間或有不同。

焯媽媽 發表於 22-7-17 02:05

課程應該完成審批。

謝謝你

如果夠33222,自資學位同副學士,大家會點揀?

本來打算無論咩成績都claim左自資學位offer,再等10/8 jupas放榜。但朋友叫我地take 副學士,因為副學士係專比學生銜接上大學,而自資學位學院未必想你轉走。

我地一心諗住自資學位畢咗業至少都有學位喺手。touch wood 副學士成績未達標上唔返大學就只得副學士學歷…..

醒目開學勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 22-7-17 09:01

本來打算無論咩成績都claim左自資學位offer,再等10/8 jupa ...

其實兩者都有轉機
副學士係專比學生銜接上大學,係無錯。但同檯食飯各自修行,亦唔係人人最後入得返心儀院校學科(都要睇GPA,唔好忘記,你嘅對手之中,唔一定成績差,有d係成績ok。我女果屇有同學非君不嫁只心儀hku nursing但差一分,寧願揀hku nursing hd ,然後gpa爆4咁轉返degree的)

自資學位無權干涉你轉唔轉走。讀緊自資院校一樣可以用non Jupas轉返去心儀院校學科(我女就係人辦)

YuYuMother    發表於 22-7-17 11:51

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 22-7-17 02:05

課程應該完成審批。

東華物理治療課程獲認證 https://www.stheadline.com/%E6%95%99%E8%82%B2/3114366/

醒目開學勳章

本來打算無論咩成績都claim左自資學位offer,再等10/8 jupa ...
https://youtu.be/ONMXUM-QArs
有時間可以睇睇依條片,希望幫到你

YuYuMother    發表於 22-7-17 11:52
YuYuMother    發表於 22-7-17 11:52
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

個人認為,最緊要入讀的科目是自己的興趣,
有興趣才能讀得好,如果以第一年的成績,GPA達3.5的話,用這個成績來轉校轉科轉系,

個人覺得成功轉校不是無可能。

但GPA真係要好,和科目是自由興趣。如果無興趣,好難讀得好。

焯媽媽 發表於 22-7-17 11:16
有興趣才能讀得好,如果以第一年的成績,GPA達3.5的話,用這個 ...

兩個offer都有興趣,無興趣佢係報都唔會報嗰種

想請教一下,如果其中一科選修科只有2,預計best 5 大約有22,係咪只有嶺大可以有機? 理大城大今年仍然係332233?

Charlotte_mom 發表於 22-7-16 23:57
你可打去院校問問
以我所知,Eapp報名後,Eapp會將申請資料交俾院校自行處理
如院校之後如果再收同一學生 ...

11號報了之後12號就交了報名費,我唔知係院校收定eapp代收!咁叫仔打去問問

我都同你想法,好矛盾,怕讀唔上去,嘥時間又晒錢!

醒目開學勳章 王國長老

焯媽媽 發表於 22-7-17 11:16
有興趣才能讀得好,如果以第一年的成績,GPA達3.5的話,用這個 ...

都認同你講法
某程度上,中學畢業又大洗牌。我女中學階段成績好一般。但入到大學,可能dse衰咗一舖,自知不甘心要靠自己搵轉機,一嚟揀嘅科係自己興趣,入咗大學就認真好多,到而家升year 4了成績都算唔錯,亦對自己前途有計劃

所以老土講句,dse成績理想,恭喜晒入直路。但如dse未如理想,係會灰嘅,但邊度跌倒邊度企起身,處處有轉機,肯努力就得

Charlotte_mom 發表於 22-7-17 10:01
其實兩者都有轉機
副學士係專比學生銜接上大學,係無錯。但同檯食飯各自修行,亦唔係人人最後入得返心儀院 ...

唔好意思,讀讀吓自資學位經non-Jupas 轉返八大需要由yr 1讀起嗎?

醒目開學勳章 王國長老

ahmi 發表於 22-7-17 12:58
唔好意思,讀讀吓自資學位經non-Jupas 轉返八大需要由yr 1讀起嗎?

睇佢出咩offer,有機會由year one開始,亦有機會插到year two (我女係笑住重讀)
因nj轉u,唔一定揀返同一科的(hd/asso上degree亦一樣)

Charlotte_mom 發表於 22-7-17 13:14
睇佢出咩offer,有機會由year one開始,亦有機會插到year two (我女係笑住重讀)
因nj轉u,唔一定揀返同一 ...

明白,咁鍾意讀嗰科真係好重要

QQueenie 發表於 22-7-17 12:23
想請教一下,如果其中一科選修科只有2,預計best 5 大約有22,係咪只有嶺大可以有機? 理大城大今年仍然係33 ...
即係中英文只有2 ?

我仔仔有早一屆的師兄,成績係夠入讀三大的工程系,但結果中文2, 最後入讀副學士。

最後9月開學後,科大來電問師兄有無興趣入去讀。

最後成功入讀科大。

我估計,師兄放榜後,仍有放科大的工程系入A123的排位的,
所以中英文成績2, 都不要灰心,機會仍是有的。

或者考慮,副學士,之後重考DSE中英文?用NJ入心儀學系。
或者努力讀好副學士,考好GPA,再駁上去三大學士?

方法總比困難多。

忘記了之前有沒有用貼出來,

但無論如何,有志者事竟成。

只要努力,有清晰的目標,就算入讀醫學院都有機會。

公開考試點樣影響我嘅人生?25歲先入醫科、4年級老鬼醫科生分享【DSE 放榜加油站】

https://www.youtube.com/watch?v=wCUMvOvb_zY&t=828s

YuYuMother 發表於 22-7-17 11:49
兩個offer都有興趣,無興趣佢係報都唔會報嗰種
1個副學士,1個自資學位。好睇你孩子的興趣和想法。
我仔仔中學時,我問過他,如果讀Band 1 中學考第尾,或Band 2 考第一,你會點選擇?

我仔仔選擇Band 1 考第尾。

因為佢知道,只要佢努力,係有機會由第尾考去第一。

同一個道理,
如果:一間係知名大學的副學士, 一間係不知名大學的自資學位,

如果係我仔,佢應該會選擇入讀知名大學的副學士。

QQueenie 發表於 22-7-17 12:23
想請教一下,如果其中一科選修科只有2,預計best 5 大約有22,係咪只有嶺大可以有機? 理大城大今年仍然係33 ...

https://m.facebook.com/polyuadmissions/photos/a.116746420160153/586693286498795/?type=3&source=48
‹ 上一主題|下一主題