用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拔萃女小學插班筆試
樓主: alicelam881
go

拔萃女小學插班筆試   [複製鏈接]

回覆 美美羊 的帖子

喺~我都識好多排照肺……嚟緊半年左右先走,呢d半路先退學學位可能落去下年插班度

回覆樓主:

Del

也有人in 完冇offer 的

回覆 ednamode11 的帖子

你朋友?
岩岩我都聽緊fd講話有無offer,係同校長傾完校長講?點講?係話再通知定真係話waiting

難道尋日面試的是隊尾所以無offer的機會大點?

DGS今年出2位DSE狀元
好叻!!

回覆 baby_paris 的帖子

基本鋼琴係學校唔當係樂器, 今年係小一收番來係好多考咗8級VIOLIN.  除非係學校缺乏樂器, 好似TUBA, BRASS, 咁機會大D, VIOLIN太多人了, 係學校VIOLIN, 要插入我想起碼8級以上加ACADEMIC.
校際除非係高級組, 低級冇咩作用.  希望解答到你問題.

catcleho 發表於 21-7-22 11:31

基本鋼琴係學校唔當係樂器, 今年係小一收番來係好多考咗8級VIOLIN.  除非係學校缺 ...
小一已經八級???

回覆 adako728 的帖子

係, 我地有好多奇能異士...., 仲要令年收係好多個...

catcleho 發表於 21-7-22 11:31

基本鋼琴係學校唔當係樂器, 今年係小一收番來係好多考咗8級VIOLIN.  除非係學校缺 ...

明白了 謝謝回覆
即係每年都有 ‘需要收’ 的樂器,睇你學得中唔中,學術中規中矩最好叻叻哋⋯⋯
好奇一問,如有幸入讀但體藝平平,學術不是最top一羣,在校內會否不被重視?

回覆 catcleho 的帖子

鋼琴當樂器,前提應該要有演奏級水平,樂器嚟講鋼琴會考得最深,去到考音樂學校level

回覆 kala——baby 的帖子

唔會係有SECOND IN就代表收哽, 通常係2個收1個.  或4個收3個, 總有人唔收.  識好多插班都係話同時段係有人唔收, 通常得個D即場收, 無即場通知就係唔得多.
WRITTEN TEST代表有最低學術要求, 最緊要你係校長杯茶, 唔一定級一, 係個囡有女拔特質, 遇強愈強, 同WORK HARD PLAY HARD, 永不放棄精神, 懂MULTI-TASKING, 唔要ONLY 讀書, 最好係文武全才個隻啦!  識好多級一好多都無SECOND IN.

通常得係插小二, 佢地鋼琴係7至8級, 或DIPLOMA, 要來可能係做CHOIR ACCOMPLIST.

即係每年都有 ‘需要收’ 的樂器,睇你學得中唔中,學術中規中矩最好叻叻哋⋯⋯
首先答你呢樣: 每年MUSIC DEPARTMENT有小一家長簡介會, 推介樂器比家長同小朋友, 等佢地係學校報名學,  每年缺人都係個D, BRASS, DOUBLE BASS, TUBA, CELLO, BASSON 個類, 但係之後小一, 二就會報名學, 咁可能1, 2年後就唔缺人, 所以要睇每年簡介會推介.  但係小朋友學樂器, 最緊要喜歡, 無謂為咗入名校迫佢地學唔喜歡樂器, 唔長久的.

好奇一問,如有幸入讀但體藝平平,學術不是最top一羣,在校內會否不被重視?

學校有其他野玩, 有音樂班, CHOIR, BAND, ORCHESTRA, STRING GROUP,  DANCING CLUB, LONG JUMP PLAYGROUP, RUNNING, BADMINITON, VOLLEY BALL, 你小一, 二入去會比你抽, 或AUDITION, 總有野啱玩, 唔駛擔心, 總會有佢自己定位.

catcleho 發表於 21-7-22 15:16

唔會係有SECOND IN就代表收哽, 通常係2個收1個.  或4個收3個, 總有人唔收.  識 ...

你講得好好。咁有2nd in,應代表學校睇了 written test 分數和報名表上的簡歷,覺得fit學校才有機會2nd in了?

回覆 LLKK 的帖子

應該係學術唔太差, 跟住睇下小朋友講野係唔係叻啦, 你知啦女拔學生講野好有自信, 仲要BILIBALA個隻, 冇呢D特質都未必係校長杯茶, 另外仲睇埋家長, 如果家長係麻煩兼CHUR 曝個隻, 都唔啱學校.

今年有interview絕大部分都即場收,也有高年級幾日後再收call 去interview, 收。
聽聞新加入同學已經出現在學校樂團 非常神速

回覆 b3410 的帖子

朋友話註冊時即睇即交FORM參加咩樂團, 一早分好晒.

b3410    發表於 21-7-23 15:52

回覆 catcleho 的帖子

所以今年似為樂團in人?

又唔係, 係因為暑假開始有TRAINING, 想佢地快融入.
‹ 上一主題|下一主題