用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 22-2-8 19:39
亞心穎都響個度讀business master畢業。馬明又響個度engineering畢業。無聽過有人畢唔到業喎。

多美女俊 ...
個人覺得
係 UBC畢到業的難度,同係香港d 下弦大學畢到業的難度差唔多

係d Community college top up 上 UBC year3 的難度,亦同係香港d xx課程 top up 上 下弦大學year 3 差唔多

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 08:57
個人覺得
係 UBC畢到業的難度,同係香港d 下弦大學畢到業的難度差唔多

我唔知難唔難,我只知有幾個港姐、環姐香港代表都好似UBC畢業。鄭家泳老婆係唔係。一講UBC,我只記得D加國返黎港姐。早知叫亞B響UBC讀啦

nicolemummy 發表於 22-2-23 09:19
我唔知難唔難,我只知有幾個港姐、環姐香港代表都好似UBC畢業。鄭家泳老婆係唔係。一講UBC,我只記得D加國 ...
仲有啊 欣宜、鋌鋒、婷婷 都畢到業呀,有幾難呢?

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 09:24
仲有啊 欣宜、鋌鋒、婷婷 都畢到業呀,有幾難呢?

欣宜,霆鋒都唔錯呀。霆鋒有次上HKU講talk, D英文好到嚇親D大學生。霆鋒自己努力,由幫老豆還債,到現在有自己好niche既公司做富豪,睇黎UBC都教得唔錯

nicolemummy 發表於 22-2-23 09:42
欣宜,霆鋒都唔錯呀。霆鋒有次上HKU講talk, D英文好到嚇親D大學生。霆鋒自己努力,由幫老豆還債,到現在有 ...

UBC 靚女多係真嘅
隔離 Simon Fraser U 都唔弱,有個朱千雪 !

可能同 Vancouver d 水質有關,Vancouver 水質長踞世界三甲之內,記得有一年水質跌出世界三甲,成了當年大新聞,紛紛問責政府攪好水質云云

Vancouver 真正地靈人傑,水靈人靚!

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 10:04
UBC 靚女多係真嘅
隔離 Simon Fraser U 都唔弱,有個朱千雪 !

希望疫情快D過,去下温哥華

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 08:57
個人覺得

唔好意思請教一下,“下弦大學”點解?

BC 省: BCCAT credit transfer 認證及運作官方網站https://www.bccat.ca/intro/BCTSProfilePerformance2020Report
>>> June 2020 Report 詳細分析 2013/14-2017/18 Transfer Students 各 College transfer students 銜接咗 BC 省大學 GPA average admission 分數 https://www.bccat.ca/pubs/Reports/BCTransferStudents2020.pdf >>This report examines transfer student pathways and performance from BC Transfer System institutions into BC’s public
research-intensive universities: Royal Roads University (RRU), Simon Fraser University (SFU), Thompson Rivers University (TRU), University of British Columbia (UBC), University of Northern British Columbia (UNBC), and University of Victoria (UVIC). The analysis uses data from the 2013/14 academic year through to the 2017/18 academic year.

回覆樓主:

新鮮熱辣----我地免DSE考試費

agent 講25%UBC 收 College 插班
https://www.myfindschools.net/tc/4-myths-about-canadian-university-admission

小時了了 發表於 22-2-23 13:50
唔好意思請教一下,“下弦大學”點解?

BC 省: BCCAT credit transfer 認證及運作官方網站https://www.bcc ...

下弦者,下靶也,可看成非三大的二線香港大學s
依家好興話 姜糖、AL 、AK、ian 、Jer 、Edan 係 mirror 上弦,其他隊員係下弦
香港d大學都可以咁分卦

小時了了 發表於 22-2-23 14:16
纯粹個人意見及呢幾個月做資料搜集及分析,如果想能夠提高加拿大 College 插入 Year 2/3 加拿大 University ...
舉個例子,你可以看看 UBC/SFU 一年收幾多 VCC/Langara 嘅top-up 學生
你又試吓報吓 VCC/Langara, 就算你IELTS 幾差幾差都好,睇吓有冇可能唔收你囉!咁你咪知top-up 有幾難囉!

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 14:36
舉個例子,你可以看看 UBC/SFU 一年收幾多 VCC/Langara 嘅top-up 學生
你又試吓報吓 VCC/Langara, 就算你IE ...

top up UBC Commerce,  Langara 去年 2021年 畢業GPA 要3.7 至 4,好高分才可以插入 year 3

你嘅意思,係咪 College 去 UBC 唔喺咁難,就好似你講 “下弦大學”咁上下難而已

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 14:27
下弦者,下靶也,可看成非三大的二線香港大學s
依家好興話 姜糖、AL 、AK、ian 、Jer 、Edan 係 mirror 上 ...

Edan排高D啦,唔該 。我鐘意D鋼琴、小提琴8級,抬拳道黑帶,校際朗誦節常客,以Best5 25分(當年無加分制)、DSE中文攞5*,入HKU Biz既高材生,簡直係怪獸家長心中理想乖仔既典範、學校的校長老師既模範生。     

小時了了 發表於 22-2-23 14:44
top up UBC Commerce,  Langara 去年 2021年 畢業GPA 要3.7 至 4,好高分才可以插入 year 3 ...
唉!打個比喻,係香港毅進,IVE GPA攞 3.7/4 有幾難呢?

nicolemummy 發表於 22-2-23 14:47
Edan排高D啦,唔該  。我鐘意D鋼琴、小提琴8級,抬拳道黑帶,校際朗誦節常客,以Best5 25分(當年 ...
Edan 唔夠令仔,要去 Vancouver 飲番幾年優質水先得

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 14:50
Edan 唔夠令仔,要去 Vancouver 飲番幾年優質水先得

空運D過黎畀佢飲。

我比較喜歡高學歷。令仔未中學畢業.... 我做唔到姜糖

小鹿揀學校 發表於 22-2-23 14:47
唉!打個比喻,係香港毅進,IVE GPA攞 3.7/4 有幾難呢?
真的嗎?咁我就唔洗太擔心阿女了

小時了了 發表於 22-2-23 14:55

其實很多U 既GPA頂分是4.3, 不是4。可以check 下先。

小時了了    發表於 22-2-23 14:58

小時了了 發表於 22-2-23 14:55
學數據王講吓數據吖
Vancouver 人口 二百幾萬
單單UBC一年都收成 萬幾個 year 1 學生,邊有咁多好學生比佢收?
有時我覺得 UBC、UT 呢d 省級大學,已漸漸行緊孔子嗰套—有教無類、來者不拒、量化寬鬆!

各位,

DSE 2022 正式要開考了.

我地D細路要快要出場當主角了. 首先, 第一樣, 今年DSE 2022 英語聆聽係星期六. 大家唔洗上堂, 請大家準備一齊聴當Rehearsal. 今次用真野黎做Rehearsal, 下次就黎真了.

請打聽你地學校中6學生要唔要自己帶收音機返學考DSE. 下年都好大機會要返自己母校考四科Core. 所以今年班師兄師姐要帶收音機的話, 下年都好大機會要大. 如果可以, 就問畢業既師兄師姐要部收音機, 或考慮買部收音機來做Rehearsal.

大家齊加油.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊