用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 21-3-16 22:56
ps 打疫苗最常見問題是過敏反應,是對疫苗中某些成分(個d poly 乜乜),但不是病毒的部分。如果出現過敏反 ...
識人打咗,個淋巴漲咗啲,但隔日已經消晒

Yanamami 發表於 21-3-16 23:37
我之前都有搭單問我爸个医生野,佢有whatsapp可以問,非常好人。以前阿女个兒科仲得意,我打电話佢问姑娘野 ...
好醫生
唔知會唔會有人pm你問醫生電話

bobbob 發表於 21-3-17 01:21
我自己打咗第一針,注射位置痛1-2日,輕微,唔影響日常工作生活。等打完第二針再update

b3410 發表於 21-3-17 08:18
好醫生
唔知會唔會有人pm你問醫生電話

唔係GP, 喉頸專科,啱既都唔介意refer.兒科果个唔知佢仲收答收新症,爆到飛起。

b3410 發表於 21-3-17 08:19
我自己打咗第一針,注射位置痛1-2日,輕微,唔影響日常工作生活。等打完第二針再update ...

好似話入大陸只接受打左Sinovac,不过唔知只係对外國人定包括港澳在內?
https://hongkongfp.com/2021/03/16/china-relaxes-covid-19-restrictions-on-foreign-inbound-travellers-if-they-have-received-china-produced-vaccine/

Yanamami 發表於 21-3-17 08:26
好似話入大陸只接受打左Sinovac,不过唔知只係对外國人定包括港澳在內?
https://hongkongfp.com/2021/03/ ...
暫時對外國人啩?好似只係俾簽證,一樣要隔離。
我哋應該唔使簽證,主要係唔想隔離。不過,小朋友未打,無論如何暫時都冇的去旅行,繼續宅在家

b3410 發表於 21-3-17 08:50
我哋應該唔使簽證,主要係唔想隔離。不過,小朋友未打,無 ...
港大唔係徵16歲去試針嘛,去打左先囉。

第二針side effect 仲勁d

b3410 發表於 21-3-17 08:50
我哋應該唔使簽證,主要係唔想隔離。不過,小朋友未打,無 ...
有時出去跑個〇,好難唔除口罩,又或者陪老人家飲茶,打左自己安心d。小朋友睇數字中咗大病機會唔大,可以等下都得

Yanamami 發表於 21-3-17 08:26
https://hongkongfp.com/2021/03/ ...
之前睇報道話國產,咁復星唔知計唔計

Yanamami 發表於 21-3-17 09:22
港大唔係徵16歲去試針嘛,去打左先囉。
研究過,不過有一組係一針sinovac, 一針Biontech, 有d擔心,1/3機會分入這一組。另外兩組都冇所謂。 所以如果可以揀邊組,就去打

應該唔可以揀,因為要randomized control

MrBeast 發表於 21-3-17 09:54
有時出去跑個〇,好難唔除口罩,又或者陪老人家飲茶,打左自己安心d。小朋友睇數字中咗大病機會唔大,可以 ...
我出去跑,都見到越來越多人無戴口罩,包括唔係跑,只係行路健身的長者。

打邊隻? 定係E度都係講同一隻

b3410 發表於 21-3-17 08:19
我自己打咗第一針,注射位置痛1-2日,輕微,唔影響日常工作生活。等打完第二針再update ...
妳打邊隻?

b3410 發表於 21-3-17 10:03
研究過,不過有一組係一針sinovac, 一針Biontech, 有d擔心,1/3機會分入這一組。另外兩組都冇所謂。 所以如 ...

担心尐咩?人地总唔会要你承担风險……

b3410 發表於 21-3-17 10:04
我出去跑,都見到越來越多人無戴口罩,包括唔係跑,只係行路健身的長者。 ...

好多人有迷思,以為打左針就有金鋼罩百毒不侵可以做乜都得,智利打完好似又反彈,只不过死亡率下降。所以打左針,唔代表唔会染病唔会惹人,只係未必会病死。

cafeva 發表於 21-3-17 10:12
妳打邊隻?
我就打咗Biontech, 因為我比較喜歡睇數據不過屋企也有人打sinovac
大家分散投資

Yanamami 發表於 21-3-17 10:44
好多人有迷思,以為打左針就有金鋼罩百毒不隻可以做乜都得,智利打完好似又反彈,只不过死亡率下降。所以打 ...
你估有幾多人會擔心傳唔傳俾人?有了免死金牌,已經理唔到咁多。我就覺得口罩還是要戴,畢竟相對來講比較容易接受。不過日日留在家,就捱唔到了。因為身心健康都要照顧。

cafeva 發表於 21-3-17 10:04
打邊隻? 定係E度都係講同一隻
教授們打邊隻我就打邊隻

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題