用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

積奇百事 發表於 17-7-31 11:07
並非談不得, 而係雞蛋裏面挑骨頭. 無論收幾錢都好, 都會俾人話.
如果收100, 就可能會有人話, 山頂男神校收 ...

似乎,你係先有結論,先再去結構甚麼$100, $50, 想多咗了,若如此推斷下去,可以再談9折,8折又會否係合理~~~

hkpapa852 發表於 17-7-31 11:03
估唔到依家問在校家長攞料, 要用"引蛇出洞"既方式先有效......

直接問佢地未必會有反應, 但只要專登講錯 ...
歪理一堆,有人正式問樂器事情?

hkpapa852 發表於 17-7-31 11:03
估唔到依家問在校家長攞料, 要用"引蛇出洞"既方式先有效......

直接問佢地未必會有反應, 但只要專登講錯 ...
答人就俾人叫護法前護法後, 唔答又話要引蛇出洞.
真係公就你羸, 字就我輪, 邊夠你玩呀

mummyWai    發表於 17-7-31 11:15

不再談,有興趣考的自行判斷

那YW是否如外間所說普遍喜歡收一些活潑、主動、開朗的小朋友?

taxibird 發表於 17-7-31 11:27
那YW是否如外間所說普遍喜歡收一些活潑、主動、開朗的小朋友?
我見過概大部份英華仔都有以上性格.

fdsafdsa 發表於 17-7-31 10:47
人家是私校, 這個比較不太恰當.

私校就可以報名費貴D 都合理?

回覆 Mario1234 的帖子

所以都好苦腦, 如果有幸入到2nd in, 要帶咩書去好?有D人就話會叫你讀一兩頁。。。。。

Dynax7 發表於 17-7-31 10:16

咪就係!果d乜野"環保袋"同dvd本身就係製造緊垃圾仲好意思話 ...

你講嘢唔係好合理。

retriever 發表於 17-7-31 11:41
你講嘢唔係好合理。
合唔合理真係見仁見智。

校長為學校作一些合宜的宣傳是無可厚非的。當年有去過林校長的簡介會,個人感覺她對教育有心但多了些gimmicks。孩子就讀的學校之前校長,也是一位對教育有心有遠景的人,不過他也是把口頗了得的人,因有親身接觸的機會,自然可更立體地了解他。一個人可以是說話過了頭但同時對自己的專業很有熱誠及抱負的。
直私學校想收叻或受教的孩子也是無可厚非的。反而要看若收了的學生成績不達標時學校如何處理,比機會盡量幫抑或勸走放棄他們。

回覆樓主:

這帖最近常駐 page 1,大熱非常。想借位問問英華家長。

1. 書院不公佈 DSE 成績是近年的事,還是一向也沒有發佈 HKCEE/HKALE 的成績?

2. 見書院的介紹書裡有兩名 2015 畢業的學生獲取 6 科 5**, 小學與書院有溝通成績優異畢業生的去向嗎?

3. 曾看過 PTA 的會議記錄,有簡報 2012 DSE 某些科目的成績,包括 5** 級的百分比。請問有渠道可獲得其他年份相關的資訊嗎?

希望 EK 可繼續為關心子女學業的家長提供有用的資訊。謝謝。

eeyorepigpig 發表於 17-7-31 11:39
回覆 Mario1234 的帖子

所以都好苦腦, 如果有幸入到2nd in, 要帶咩書去好?有D人就話會叫你讀 ...
只要帶小朋友鐘意概書就可以. 就算無字都可以. 以前有派過一隻DVD, 入面有講大概概意思(大約4:20開始)
https://www.youtube.com/watch?v=_W7Yy3kyPRo

PS: DVD 係提供更多資訊俾家長, 等有心讀概家長可以更了解及有更充份準備.

回覆 kovinda 的帖子

是從來都沒有對外公報的,會考時代,一年出10幾個30分是很平常的事,不過學校真的沒有叫人去考10科,因些大多數最叻的同學都只係7A或8A

積奇百事 發表於 17-7-31 11:07
並非談不得, 而係雞蛋裏面挑骨頭. 無論收幾錢都好, 都會俾人話.
如果收100, 就可能會有人話, 山頂男神校收 ...

有幾十年教學經驗,校長向外介紹學校(不是校長本身其中一項重要工作?),分享佢教育理念、觀察和培養學生的心得,被說成愛高調、大話連編,口不對心。

收報名費被説成斂財。

用家看不過眼,為學校作回應就是護主,全是校長鐵粉。

升中有能力者想更上一層樓就是不忠。

其實批評、公審是很容易的,要找人缺點也不難(作為用家,我也覺得學校有不足,但絕對不是以上講到的問題),但為此要如此出力的數,實在有點不解。

在這帖,有點覺得我們用家是建制派,他們是民主派,言論自由是他們的專利,反而是我們説不得。

hkpapa852 發表於 17-7-31 10:48
學費係15000/18000一年, 不過好似每月必須要上繳多2000去學習學器

又係「好似」!
你不是只信數據、白紙黑字嗎?你凡見人講「聽聞」、「朋友講」、「好似」.......,就會話人無根據,人云亦云等等負面說話。

你凡見到任何英華Post都會批評、針對英華,你講就乜都對,别人講就乜都錯。

你亂吹、老作就可以嗎?你自己死撐就不是玻璃心嗎?

真想問問版主,hkpapa852是否有『特權』?

積奇百事 發表於 17-7-31 11:36
我見過概大部份英華仔都有以上性格.

我仔正是這種人,只是我們沒有私下操佢學術,跟佢間幼稚園的進度同syllabus學,那就睇佢是否與YW有綠了。

hkpapa852 發表於 17-7-30 20:02
好多學校校長都話唔考學術,其實未必錯,如係大家唔瞭解佢地真實諗法。
1. 校長個關真係唔考學術,不過你去 ...

Agree

Felix223 發表於 17-7-17 14:09
坦白說,考得入去讀的小朋友真係非常叻,呢句真。
個talk 唔講得咁出眾,又邊有咁多家長甘心去報?報名費 ...

同意!

mba34567 發表於 17-7-17 14:37
幾年前佢都吹水話,10秒鐘就睇到學生得唔得。唔知果批10秒生今日勁成點。
...

(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題