用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學
樓主: 1998Ruby1998
go

[新手指南分享] DSE 英國 UCAS 升學   [複製鏈接]

Macau媽媽 發表於 18-6-22 00:45
回覆 1998Ruby1998 的帖子

請教你: 如6月30 日大學仍未回覆是否收我囡囡, UCAS是否會自動將firm 同 insura ...
UCAS
If you applied by 30 June and are waiting for decisions, unis and colleges will decide whether or not they’ll make you an offer by [12 July 2018] (otherwise those choices are automatically made unsuccessful).

Macau媽媽 發表於 18-6-22 01:04
係呀! 已有成績單, 但我吾知學校放左上去未? 如果自己上UCAS 到睇吾睇到學校放左未呢?叫囡囡再了解下先, 吾 ...
其實事情應該好簡單直接。你已經出咗成績,如果成績係 meet 到個Offer,咁你根本唔使擔心。首先同中學follow下,究竟佢有冇 upload 成績上 UCAS 未?因為大學收到成績之後,很快會好快回復 (經UCAS 和直接 email)。但如果你女嘅成績係 meet 唔到 (無論爭小小或好多),首先check下中學有冇upload。之後盡快接觸心儀大學,睇下佢會唔會酌情考慮。

係呀! 已有成績單, 但我吾知學校放左上去未? 如果自己上UCAS 到睇吾睇到學校放左未呢?叫囡囡再了解下先, 吾 ...

咁早有今年成績?

Ruby1219 發表於 18-6-22 13:13
咁早有今年成績?
係呀!

Macau媽媽 發表於 18-6-22 15:39
係呀!

dse? 不是7月才放榜?

澳門中學6月有成績?

brother4 發表於 18-6-22 17:46
澳門中學6月有成績?

我囡係英國讀書丫

醒目開學勳章

Macau媽媽 發表於 18-6-22 18:29
我囡係英國讀書丫

A-level已出成績單?

我囡係英國讀書丫

A level 8月中才放榜,你講predicted grade?

我囡係英國讀書丫

IB好似7月才有成績?

我囡讀Foundation , 成績已出, 我囡都返左澳門一個月了

brother4 發表於 18-6-22 17:46
澳門中學6月有成績?
至於我地澳門中學, 已經在四, 五月已考畢業試啦! 吾會好似香港咁咁遲先考同出成績Y

Macau媽媽 發表於 18-6-22 19:22
至於我地澳門中學, 已經在四, 五月已考畢業試啦! 吾會好似香港咁咁遲先考同出成績Y ...

哦!

朋友的細路考咗DSE,等緊出成績。現在只申請了香港的大學,但擔心成績失凖,無大學收。如果想去英國讀大學,有甚麼手續? 是否需要考ielts或其他試? 謝謝!

bobbycheung 發表於 18-6-30 10:20
朋友的細路考咗DSE,等緊出成績。現在只申請了香港的大學,但擔心成績失凖,無大學收。如果想去英國讀大學 ...

可以考定個 IELTS 先,趁宜家得閒可溫書。因為放榜都會有 d 學生係臨時叩門,所以未報 UCAS 都應該問題不大。

1998Ruby1998 發表於 18-6-30 10:42
可以考定個 IELTS 先,趁宜家得閒可溫書。因為放榜都會有 d 學生係臨時叩門,所以未報 UCAS 都應該問題不 ...
萬分感謝你的答覆。聽講 DSE 成績會於7月10日左右公佈,如果到時發現成績唔理想,應該怎樣 proceed? 經UCAS申請,直接向英國大學詢問,搵 agent 幫手,抑或有其他途徑? 唔好意思,我完全唔識應該點做。另外,相信到時 IELTS 成績仍未出,有大影響嗎? 謝謝!

bobbycheung 發表於 18-6-30 11:25
萬分感謝你的答覆。聽講 DSE 成績會於7月10日左右公佈,如果到時發現成績唔理想,應該怎樣 proceed? 經UCA ...

DSE 應該 13、14 號左右放榜,到時候去教育展叩門就得。教育展畢竟都係 Agency 佢地搞,所以你入場果陣都應該會問下你有冇UCAS、心儀學校等。得到代表首肯就一切都不是問題。通常你 walk in 叩門,Agent 都會叫你交俾佢地搞。咁佢地基本上唔會收你錢,所以交俾佢地處理 UCAS 都無妨。

IELTS 方面你可以問代表大學需要邊種 IELT,有時候大學只需 DSE 英文科,有時候需要 IELTS,要問清楚。

萬分感謝你的答覆。聽講 DSE 成績會於7月10日左右公佈,如果到時發現成績唔理想,應該怎樣 proceed? 經UCA ...

7月14同15号英國文協会在九龍塘有英國大學展,上佢網頁睇到有什麼大學出席,仲有講座時間表,有興趣講座可聽一下。現階段做定D準備功夫,有無心儀學科?如有去 google complete university guide 看下大學排名,收生要求,英國有過百間大學,自己毫無準備去大學展都唔知問乜,當然亦可找agent問下。

仲有海外生申請UCAS在6月30日应已截止,可直接去大學展找大學代表傾

1998Ruby1998 and poonseelai, thanks very much for your advice.
‹ 上一主題|下一主題