用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區   [複製鏈接]

happy105 發表於 17-1-19 22:47
我個小朋友六月呈一,宜家先報左補習英 數!會唔會太遲呀!我覺得好緊張喇!係咪要日日溫書!因為之前一星 ...

唔好太緊張,我仔冇補習過只靠學校啲增潤班,上年呈一前嗰個月我c6先同佢操吓卷,相信小朋友係學校已經有哂壓力,老師仲叫家長唔好比太大壓力。

呈一擔心啲,呈二已冇咁擔心,呈三保持水準已可以?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 17-1-21 08:57
唔好太緊張,我仔冇補習過只靠學校啲增潤班,上年呈一前嗰個月我c6先同佢操吓卷,相信小朋友係學校已經有 ...

看你在 Banding 中那個位置。Band 2 頭 梗想博高D 去 Band 1。

有阿媽嚴加督促及安排平常溫習&補習, 以及測考時的重點溫習及操練, 阿女成績最高峰可以係 B1B, 差唔多主科全A.

但放手俾小朋友決定自己係咪溫得夠, 溫習時間, 以及 cut 晒所有操練啲補習, 原來可以跌到我都唔知係B2定B3, 主科中文可以係唔合格!!!

尋日阿女同我講前2-3個禮拜上學期測驗, 中文課文嗰份卷尋日派咗, 佢話佢差2.5分先至合格

我都知開始放手俾阿女自己學習自我溫習成績係會跌, 但真係無諗過天堂與地獄差距咁大呀. 我尋晚同阿女講, 妳資質唔差, 學術底子都有少少, 妳之前幾年成績一直都可以去到B1, 即是妳根本係有能力B1. 今次測驗阿媽第一次放手俾妳自己用妳 開心及舒服 方法溫書去測驗, 依家有眼睇, 妳成績跌成咁. 好彩有直資依家收咗妳. 如果中學時我先至放手, 中一啲成績唔方好啦! 原本打算赤柱聖士提反收妳時俾妳住宿舍, 但睇來妳自學能力剛開始, 效果好差, 都應該要一段日子我要繼續教/督促妳點樣溫書喇, 住宿舍唔好諗住喇

開心及舒服方法:

1) 帶住 headphone 一邊聽歌一面溫習 (之前有網友建議我叫我試下俾佢咁樣溫書, OK, 俾佢試下);

2) 星期一至五晚唔溫習, 佢嘅理由係做咗功課已經係溫咗書;

3) 星期六及日又唔溫書

開心及舒服方法:
1) 帶住 headphone 一邊聽歌一面溫習 (之前有網友建議我叫我試下俾佢咁樣溫書, OK, 俾佢試下);
2) 星期一至五晚唔溫習, 佢嘅理由係做咗功課已經係溫咗書;
3) 星期六及日又唔溫書

除第一外,阿仔一向如此。又過到骨。

星期一至五晚,吃完飯玩一陣,睇一陣書,拉琴,睡覺。

星期六會寫一篇週記。星期日大少會給一、二版數學阿仔做。

小時了了  真係同人唔同命, 同傘唔同柄  發表於 17-1-24 16:48

小時了了 發表於 17-1-24 15:51
尋日阿女同我講前2-3個禮拜上學期測驗, 中文課文嗰份卷尋日派咗, 佢話佢差2.5分先至合格

我都是這樣!
我發覺小朋友讀了一次,就以為自己溫咗,可以應付考試。但當我問問題或要用筆寫出來就不行了。
我認為要引導小朋友在溫書時,要不斷問番自己課文問題,增加温習效果,逐步建立自己溫習模式。

judy 發表於 17-1-24 16:31
除第一外,阿仔一向如此。又過到骨。

星期一至五晚,吃完飯玩一陣,睇一陣書,拉琴,睡覺。
Me too. 尤其逢星期一至五, 小朋友放學返來已經好攰, 跟住仲要做功課, 所以我只要求佢平日攪掂學校既功課就OK!

小時了了 發表於 17-1-24 15:51
我諗, 阿女最大既問題係無主動plan好個溫書時間。都小六了, 响學校讀咗六年, 應該知道點溫書。我大女平時都無溫書, 因為實在無時間, 但佢考試前大半個月, 會主動plan好點溫書。星期一至五又唔溫, 星期六、日又唔溫, 咪即係無溫書囉, 唔溫書就緊係唔合格啦。同阿女講, 去到中學要主動同有計劃架, 呢個先係決勝負既關鍵嚟, 阿媽老喇, 唔幫得你咁多喇(雖然我知你好後生)。

小時了了 發表於 17-1-24 15:30
有阿媽嚴加督促及安排平常溫習&補習, 以及測考時的重點溫習及操練, 阿女成績最高峰可以係 B1B, 差唔多主科 ...
同病相憐,仲以為看到全文字書,有語感就ok,唔操只紙上談兵,好彩只是小4,輸得起。
So far 我同小朋友一起go through 範圍,估下什麼topic會考,試題會點出,之後佢自己溫然後我會考佢,再post mortem 有什麼地方改善。

同病相憐,仲以為看到全文字書,有語感就ok,唔操只紙上談兵,好彩只是小4,輸得起。
So far 我同小朋友一起go through 範圍,估下什麼topic會考,試題會點出,之後佢自己溫然後我會考佢,再post mortem 有什麼地方改善。

我好佩服識得同小朋友温帮書嘅人。

阿仔份卷,無供詞填空(運用課本的詞)佔十分,然後就甚麼造句啦,連句成段啦,標點啦,供詞填充啦,再之後就閱讀理解了。除了無供詞填空可温外,其他點温?識就識,唔識就唔識嘅嘢,點溫?

無供詞填空,我叫阿仔每課最少讀两遍,然後寫生字,讀默。阿仔平時冇咩時間温默書,考試前大把時間,正好用來補温。

然後,俾阿仔做一两份pastpaper,再同阿仔討論答案。

judy 發表於 17-1-25 15:15
好佩服識得同小朋友温帮書嘅人。
阿仔份卷,無供詞填空(運用課本的詞)佔十分,然後就甚麼造句啦,連句成段啦,標點啦,供詞填充啦,再之後就閱讀理解了。除了無供詞填空可温外,其他點温?識就識,唔識就唔識嘅嘢,點溫?
無供詞填空,我叫阿仔每課最少讀两遍,然後寫生字,讀默。阿仔平時冇咩時間温默書,考試前大把時間,正好用來補温。
然後,俾阿仔做一两份pastpaper,再同阿仔討論答案。

點幫小朋友溫? 咪就係操卷, 熟習題形囉. Pre-S1 中文題目有: 詞義辨析, 以詞代意, 句義辨析, 段義理解, 標點..... 見到我都想嘔. 以前我有同阿女操的, 係今次測驗無操過. 我係度諗緊 3 月嘅呈三操唔操好. 要操嘅話, 一定係要我出聲強迫阿女做, 如果我繼續好似1月測驗時放手俾女自己選擇及決定操唔操, 佢就一定會選唔操卷的

HKAT(Pre-S1) 操卷試閱: http://jp.popularworldhk.com/file/file/public/JumpStart_Publishers/JS_2016titles/JS_AT2016_C6.pdf

little_yolky 發表於 17-1-25 13:06
我諗, 阿女最大既問題係無主動plan好個溫書時間。都小六了, 响學校讀咗六年, 應該知道點溫書。我大女平時都 ...
我今晚同阿女傾及訂下2月之後佢自己計劃嘅溫書時間表先

點幫小朋友溫? 咪就係操卷, 熟習題形囉. Pre-S1 中文題目有: 詞義辨析, 以詞代意, 句義辨析, 段義理解, 標點..... 見到我都想嘔. 以前我有同阿女操的, 係今次測驗無操過. 我係度諗緊 3 月嘅呈三操唔操好. 要操嘅話, 一定係要我出聲強迫阿女做, 如果我繼續好似1月測驗時放手俾女自己選擇及決定操唔操, 佢就一定會選唔操卷的

阿仔都有一本咁嘅功課。但呢啲唔會唔做一陣就低分噃。

小時了了 發表於 17-1-25 16:28
我今晚同阿女傾及訂下2月之後佢自己計劃嘅溫書時間表先
一定要阿女自己明白, 讀書係要靠佢自己, 阿媽幫佢搵咗間合適既好學校, 唔係俾佢休息唔駛溫書, 係想佢壓力無咁大底下可以愉快地溫書。大個女喇, 條路要自己行喇。得唔得都係自己喇, 做龍定做蟲都係佢自己決定喇。

不過, 以上既說話我係小一開學時同阿大講, 我講得好serious, 佢信以為真, 咁我就甩咗身。

IloveJJ 發表於 17-1-26 14:22
大家咁話!我仔自己係較穩陣派,中文我覺得剩係溫不供詞填充就得。但佢自己會話標點符號、閱讀理解……都要 ...

面試日,會不會帶老公去?

IloveJJ 發表於 17-2-25 13:59
你指自行?

是!

IloveJJ 發表於 17-2-25 15:23
我仔今年小四咋!不過到佢小六,我會叫老公帶佢去in,因為我仔响我面前係拘謹啲,爸爸帶佢會比較肯講野。
...

你個網名好搞笑,sorry離咗題
‹ 上一主題|下一主題