用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 面試後感
樓主: kyleebc
go

DBS 面試後感   [複製鏈接]

回覆 hokabb 的帖子

每日有不同

回覆:alovea 的帖子

如果上緊eye level, 差不多開始咗乘數,已開始有概念,領悟力高的小朋友就答乘數囉!

引用:如果上緊eye+level,+差不多開始咗乘數,已

原帖由 littlemonkey09 於 15-10-15 發表
如果上緊eye level, 差不多開始咗乘數,已開始有概念,領悟力高的小朋友就答乘數囉!

...
無錯!我仔讀學券學校,番左eye level 10個月,我無教佢乘數,但佢都識好多!

smallyau 發表於 15-10-15 07:39
無錯!我仔讀學券學校,番左eye level 10個月,我無教佢乘數,但佢都識好多!

...

咁呢d咪喺而家社會嘅問題囉,K3 唔喺 K3 程度 !你當然無教乘數,eye level 教呀嘛

回覆:szechu2004 的帖子

錯!eye level未教,現教減數!係呀仔對數學有興趣,自己研究

smallyau 發表於 15-10-15 08:30
錯!eye level未教,現教減數!係呀仔對數學有興趣,自己研究
自己懂又何需去eye level? Anyway, 其實我主要覺得而家社會對教育嘅睇法有d變質,K2,K3 已經要出去讀補習班!

引用:Quote:smallyau+發表於+15-10-15+08:30+錯

原帖由 szechu2004 於 15-10-15 發表
自己懂又何需去eye level? Anyway, 其實我主要覺得而家社會對教育嘅睇法有d變質,K2,K3 已經要出去讀補習班 ...
認同。
幼稚園點解要補?難道家長連幼稚園程度也不懂?
早教真係好?

引用:Quote:smallyau+發表於+15-10-15+08:30+錯

自己懂又何需去eye level? Anyway, 其實我主要覺得而家社會對教育嘅睇法有d變質,K2,K3 已經要出去讀補習班 ...
認同。
早教真係好?

認同。
早教真係好?

認同。
早教真係好?

引用:Quote:原帖由+szechu2004+於+15-10-15+發表

原帖由 jason1978 於 15-10-15 發表
認同。
早教真係好?
知道小朋友有某種天份,加以培訓,有何不可?我亦沒有報考這些一線名校!

smallyau 發表於 15-10-15 09:29
知道小朋友有某種天份,加以培訓,有何不可?我亦沒有報考這些一線名校!

...
當然可以,不過要小心,好多坊間嘅補習班只會沒殺小朋友嘅興趣,始終小朋友仲係細,多d同佢玩數學遊戲,等佢大d,check 到真係有天份,去一d正統嘅培訓,比較合適!

jason1978 發表於 15-10-15 09:00
認同。
早教真係好?
我認我老土,其實我覺得小朋友(唔止幼稚園、甚至小學都係)係應該多D去下公園玩、踩下單車、一班細路玩下「捉衣因」咁。當然時代唔同,小朋友都要有佢嘅「競爭力」,但人生漫漫長路,條路係咪真係要咁行呢?當然身處香港,家長都身不由己,但同時身為自己個小朋友嘅家長,更應該知道應該要個小朋友只跟住大圍社會風氣嚟行、定係跟小朋友嘅成長節奏嚟行。
利申:我有比小朋友學興趣班,但冇學術班。

adrio  其實廣告教育家長比孩子有free play 這時間。兩個孫工課忙也要比空間及時 間去玩 oxford reading tr   發表於 15-10-21 21:37

hoivy 發表於 15-10-15 09:03
幼稚園野實識, 我估可能1. 怕傷親子感情, 2. 自己太忙無時間或懶得教, 3. 羊群心理, 4. 補習情意結.
...
還有一樣....

就係子女聽外面老師教多過父母教... 就算父母學歷可能高過多面...

有幾點原因, 一是在家內拖拉機會大一些, 二是孩子會當外面果個係"老師", 父母唔係... 幼稚園對老師崇敬好多....

家長跟孩子時間長, 個人覺得教概念, 重啟發, 通識方面有效一點...

回覆:jason1978 的帖子

When will DBS release the list for 2nd interview?

引用:When+will+DBS+release+the+list+for+2nd+i

原帖由 bbcoco2 於 15-10-15 發表
When will DBS release the list for 2nd interview?
大約在十一月初!

回覆:irene_the_pooh 的帖子

同意! 我唔希望小朋友小學甚至中學補習。

學習方面,概念比操練重要多。但問題是應試重效率,而操練是不易法門,有時只能暫時隨俗,但確保先明白概念再操練。

現在是補習成風,出offer 或派位季節,有興趣走去d 名校版睇下,就不難發現好多媽媽一收結果,就問定專補xxx 校既補習資信!

回覆:DBS 面試後感

我諗我都幾古老,我會視幼兒期嘅教育係親子嘅一部分。親子係有玩又有教,有甜有苦,這樣嘅關係更立體。(好像有點離題,但亦算真心分享。不認同者請大家放開懷抱,一笑置之)

‹ 上一主題|下一主題