用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
樓主: minirat
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

回復 adios 的帖子

十分認同!

咁校長有冇解釋係咪學校嘅疏忽呢?
成件事學校嘅責任呢?

simb  學校就係無承認同檢討  發表於 13-5-10 11:18

Dear Simb,

Thank you for your sharing.  I feel painful and up sad of what you and your daughter have encountered.  Things could be better if the School would manage the staff seriously.  How come the School wouldn’t notice that? I supposed the children are always under proper supervision, wherever they are, there should be teacher or assistant around.  The School shouldn’t leave the children alone or pretend to be blind.

After the incident, the School should take pro-active actions.  Both parents should be informed of the incident.  It is very….very disappointed that the School keeps silence on that.  I think education in terms of knowledge and personal conduct are both invaluable.  

You are very brave! Once again, thanks for your kindness in sharing your experience.  It is an important lesson that we all should take into consideration when choosing the ‘right’ school.  

Hope you and your daughter both physically and psychologically get well soon.  

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

心痛C。振作。快轉校,令女女開心安全地上學。

我明白有媽媽認為個男仔唔係度就ok, 問題唔係個男仔,係學校既疏忽,同不負責任,提供唔到一個安全既環境俾小朋友。

至今都不承認自己的錯

我收到pm仲有其他受害人年齡班次不同,唔肯人人會係度寫出來,時間精神同壓力不少,選擇相信學校既想法亦無可厚非,我地個個第一件事都係信學校在先,唔信佢,你俾佢多$學校放個女係度,都係因為信佢,但實質証明都在,而學校係同我講摸一下,大家都知摸一下會否受傷,你地自己決定。

多個一個女仔係咁,都忘記成件事既家長,是否真係話一覺訓醒,即完全當唔記得?

仲會否將來有其他受害者,都係忘記佢算?

kwokbobo  完全明白, 我睇到好angry~~  發表於 13-5-11 13:42
amber-darling  support you simb!!  發表於 13-5-10 17:32

冇錯, 學校將個焦點放响個男仔度, 但學校嘅責任呢?
學校要交待點解會可以疏忽咁多次? 比個男仔傷害到女同學咁多次?

Hi Simb, would u mind to inform me what happen to ur girl in zenith ??anyway hope u and ur girl recover soon and all the best

回復 fsinyu 的帖子

呢個世界係咁, 學校係一個整體, 其中一分子出錯就會被牽連。我唔排除有老師係好努力,但我寧願選一間重德育, 有愛心的happy school, 都唔會選一間學術高, 但只當辦學係一盤生意, 只理學校名聲, 不顧學生安危,推御責任的學校!!!!!

個人意見, 不喜勿插。

希望所有simb女兒快d重過開心生活。

kwokbobo  其實好多學校都只顧名聲, 實在可恥  發表於 13-5-11 13:43

回復 simb 的帖子

當然吾可以就咁算!!!
一定要報警!!!一定要個加害者知自己有錯、同錯係邊?!
再甘様落去、以後的風化案嘅犯人一定有個個大陸仔份!!!!

ryuurakai_ghost  agree!!! 大個左唔知佢會點~~  發表於 13-5-10 14:40

引用:頭先同亞仔返學,+校長好主動咁行埋黎同我講

原帖由 fsinyu 於 13-05-10 發表
頭先同亞仔返學, 校長好主動咁行埋黎同我講呢件事, 佢話佢地已經同九龍城警處既警長report左呢件事, 亦都同 ...
咁校長Day one又唔理攪到咁揚先叫人信她,好難個喎!

引用:回復+fsinyu+的帖子 呢個世界係咁,+學校係

原帖由 sweetsugarapple 於 13-05-10 發表

呢個世界係咁, 學校係一個整體, 其中一分子出錯就會被牽連。我唔排除有老師係好努力, ...
好可惜,我地家長根本唔會知邊間私營學校會係重德育重理想的Happy School. 就算出名既玫記,非謀利既救世軍都有醜聞。最慘係小朋友咁細個表達能力有限,又唔識保護自己,原本覺得比小朋友翻學應該安全過比賓賓照顧,呢幾日我既觀念完全改寫

minirat  簡直是送羊入虎口  發表於 13-5-10 11:46

認同Simb既講法,雖然成件事始末,但見到其他媽咪既留言都知依件事係十分嚴重。
可能有人認為果個三歲小朋友退左學會無事,但其實問題一直沒有解決,退左學唔等於解決左。
現在發生左依件事,我覺得係校方係爾應該正視件事及提出良策防止再有小朋友受害。

你有冇懷疑過係老師而不是一個3歲男仔?

amber-darling  agree, I doubt this as well......  發表於 13-5-10 17:35

言則你覺得個大陸仔退學就完全解決了??????
好質疑你識吾指揮如何做一個稱職的家長????
你只係吾想學校見報、吾想有記者到學校。但、有無諗過受害人同其家長的感受???
如受害人係你的小朋友、你又是否可以吾再追究???
你呢種想法、只有兩個字形容:『自私!!!!!』:;pppp:

amber-darling  I agree with you adios~ you made a great comment on fsinyu  發表於 13-5-10 17:43
minirat  完全認同!  發表於 13-5-10 12:08
fsinyu  我識唔識做家長, 稱唔稱職唔需要由你呢個路人去質疑!!我係講返校長同我講既野同我既見解, 大家可以有唔同既意見,但唔該唔好評論我既人格,請自重!  發表於 13-5-10 12:06
sweetsugarapple  超級認同!!!!!!!!!!!  發表於 13-5-10 12:02

我之前都有考慮過take呢間個offer,不過最後揀左另一間學校。

同意之前媽媽既講法,我覺得問題重點唔係個男仔會唔會退學,而係學校面對問題時既處理手法。佢唔係將小朋友既安全放首位,到事件曝先黎緊張,但佢似乎只係努力喺其他家長面前淡化件事,我覺得佢地無尊重過受害既家庭… simb,支持你。亦多謝你勇敢地將件事講出黎,你俾其他家長知道事情既另一面,我覺得絕對唔係搞事囉!

fsinyu 發表於 13-5-10 10:37
頭先同亞仔返學, 校長好主動咁行埋黎同我講呢件事, 佢話佢地已經同九龍城警處既警長report左呢件事, 亦都同 ...
根本個問題都不是個男仔
我們從來都無懷疑或抹殺個別老師的努力
每個學校都可能有害群之馬(無論學生或老師)
校方點樣正視同處理事情先系重點!
請不要搞錯焦點
如果校方的辦學理念從來都不是以小朋友安全,利益為先
學校程度深,老師教得再好都無用
學校選擇好多,我唔會冒險送羊入虎口
然後每日提心吊膽,驚仔仔會出事

校長好明顯是受了過去2日的輿論壓力之下開始有“積極”的行動
一面威脅受害人的家長,一面主動安撫其他家長
為人師表,可恥!

amber-darling  yes, how can the school response like this? threnten the victims?!?! this is hong kong!!!  發表於 13-5-10 17:46
bbtammy  認同! 校長嘅行為真係好令人作嘔呀!! 一面就threaten, 一面就安撫!!! 佢根本就唔係care小朋友, 係care佢盤生意!  發表於 13-5-10 15:49
LL222  “積極”的行動便是出動律司同警長  發表於 13-5-10 12:54
cherrybeepbeep  校長除咗安撫家長, 仲洗緊家長個腦, 想將點轉移到個問題男孩度, 掩飾學校嘅疏忽  發表於 13-5-10 12:26

就係有依d好似怕麻煩既家長,每每有事件發生,都選擇斬腳趾避沙蟲,而唔去做些事防止事件發生。小朋友就偏偏需要家長及老師既保護。

個三歲小朋友退左學唔代表件事解決左,依你個post d point,我完全覺得的只係係到食花生講風涼話,問心你有無諗過受害者及受害者家長現在係咩心情?:;pppp:

一個小朋友受咁大傷害可以用好短時間,但受害者和家長痊癒既時間要需要好長的。
請做返個說話要有責任既家長。

amber-darling  請做返個說話要有責任既家長。---> agree  發表於 13-5-10 17:47

回覆:fsinyu 的帖子

我明白吾係發生係自己子女身上既事有權懶理,你都可以選擇相信校長果套,不過如果你只吾想件事上報而叫樓主作罷,得罪講句,真係不知所謂

amber-darling  yes! 不知所謂!!!  發表於 13-5-10 17:46
taktakchichi  同只顧校譽o既教學人仕一樣, 令我討厭.  發表於 13-5-10 12:14
minirat  講得好!自私自利!  發表於 13-5-10 12:09

回覆:simb 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題