用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

原帖由 四少奶
點解我未收到既? 係咪妳地俾$參加個d? (即$3xx/年, 完成後可以有8成退$個d?)

唔係講呢個,我地講緊2oct回校果個呀!
當日係我老公去聽的,佢話將來個女有排上網做學校功課
3E 嵐嵐

我冇去, 唔知添...
原帖由 namnam320 於 10-10-4 11:41 發表

唔係講呢個,我地講緊2oct回校果個呀!
當日係我老公去聽的,佢話將來個女有排上網做學校功課

醒目開學勳章

其實網上功課都幾多下, 中英數常都會有, 依家中文轉左 welnet 會好 d, 個時"每日一篇", 真係每日都要開電腦俾佢做, 過左個日就冇得做返, 如果一個月冇做幾次, 就會俾老師話 & 有機會當欠交功課, 依家中&英既 welnet會有一個星期時間俾你做, 過左個星期就冇得再做返, 就當欠功課一次, 數學 & 常識通常都係叫你地得閒就做 d, 因為佢地會係網上計分, 好似到學期尾會有証書俾個 d 網上成績好既同學仔, 所以除左平時既功課, 默書, 都要勤做網上功課

原帖由 嵐嵐mimi
其實網上功課都幾多下, 中英數常都會有, 依家中文轉左 welnet 會好 d, 個時"每日一篇", 真係每日都要開電腦俾佢做, 過左個日就冇得做返, 如果一個月冇做幾次, 就會俾老師話 & 有機會當欠交功課, 依家中&英既 welnet ...

死喇,我家網上行成日斷線,做完之後話繼線,都唔知點搞

仲有,其實我唔多想小朋友上網做功課,由細到大都唔會問人借或買遊戲機過佢,就係唔想因小朋友經常打機或上網有近視,如果小一就有,到佢地發育時,就會同時近視跟住一齊上,真係想反映下情願paper work多些,好過電腦功課多!
3E 嵐嵐

好得意, 有滿月相睇...

原帖由 namnam320 於 10-10-4 15:50 發表

死喇,我家網上行成日斷線,做完之後話繼線,都唔知點搞

仲有,其實我唔多想小朋友上網做功課,由細到大都唔會問人借或買遊戲機過佢,就係唔想因小朋友經常打機或上網有近視,如果小一就有,到佢地發育時,就會同時近視 ...

原帖由 DONUTBUBBLE
好得意, 有滿月相睇...

開頭唔明你講嘜,後來知呀

我個女張張相都影倒個背面
3E 嵐嵐

請問你記唔記得11月個測驗計唔計分架??

原帖由 namnam320 於 10-10-4 17:01 發表

開頭唔明你講嘜,後來知呀

我個女張張相都影倒個背面

請問你記唔記得11月個測驗計唔計分架??

好似計掛,我都唔太記得
其實數學我都唔知點同佢溫?
3E 嵐嵐

係呀, 我都係咁話, 佢成日錯個d都係唔小心既錯, 真係要睇佢臨場自己小唔小心...
原帖由 namnam320 於 10-10-4 17:45 發表

好似計掛,我都唔太記得

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-10-4 17:56 發表
係呀, 我都係咁話, 佢成日錯個d都係唔小心既錯, 真係要睇佢臨場自己小唔小心...

我地都冇正式同阿女溫數學,睇佢臨場快發揮喇。你地知唔知默書計唔計落考試分?

原帖由 namnam320 於 10-10-4 17:45 發表

好似計掛,我都唔太記得

之前聽過有數手指嘅計法好快...
小1識計3位數加減....
知唔知係咩?????

http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

原帖由 ffeeii 於 10-10-4 22:10 發表

之前聽過有數手指嘅計法好快...
小1識計3位數加減....
知唔知係咩?????

Kwik Maths.

好似小測前唔計, 之後先計...
原帖由 PVC 於 10-10-4 21:51 發表

我地都冇正式同阿女溫數學,睇佢臨場快發揮喇。你地知唔知默書計唔計落考試分?

醒目開學勳章

尋日login到個網上功課, 原來好似一d網上遊戲咁, 阿仔好鍾意玩呀!
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

英文d字好細, 你係唔係呀??我入唔到中文呀...

原帖由 四少奶 於 10-10-5 10:40 發表
尋日login到個網上功課, 原來好似一d網上遊戲咁, 阿仔好鍾意玩呀!

醒目開學勳章

尋晚爸爸同佢溫過下, 佢最弱係比較多少既文字體, 因為佢唔係好識睇題目...... 希望佢自己慢慢領悟下喇!

原帖由 PVC 於 10-10-4 21:51 發表

[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

我都係呀, 入唔到中文, 同埋有d英文既解釋睇唔到....

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-10-5 10:46 發表
英文d字好細, 你係唔係呀??我入唔到中文呀...

數學小測,我尋晚都冇同我個女溫,都係計得多就得,至於文字題就等佢打番個天才波先,等佢成績出左來先再睇下學校測驗範圍和方法

至於有關呢個:
http://wels.welnet.hk
我完全login唔倒
3E 嵐嵐

LOGIN NAME同埋個password一樣就入到架la...

原帖由 namnam320 於 10-10-5 12:19 發表
數學小測,我尋晚都冇同我個女溫,都係計得多就得,至於文字題就等佢打番個天才波先,等佢成績出左來先再睇下學校測驗範圍和方法

至於有關呢個:
http://wels.welnet.hk
我完全login唔倒 ...

LOGIN NAME同埋個password一樣就入到架la...

我知...就係唔得,今晚回家再試。
3E 嵐嵐
‹ 上一主題|下一主題