用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

Hi SPJB,

我囝九歲半,跟你小朋友差不多年紀。他也是自己戴,我幫他除及清潔。雖然我有擔心,但他 daddy 覺得既然開始了就試試吧,如有什麼異樣等一定有 signal, keep 住 check 眼、小心清潔,有什麼異樣即停。

明天往 check 眼,看看如何?現他已戴了幾天,效果也不錯,整天不用載眼鏡很方便。我也見身邊很多小朋友也有載,而且已戴了多於一年,還是很好。所以心情矛盾,擔心這,擔心那,只是想問問各位會否如我有一樣的心情?

有時諗,讀書、生活已很多擔心及辛苦,為什麼還要再找一些擔心呢?可能這就是做媽媽的心情吧!

回覆 321# 禮禮媽 的文章

FEEL THE  SAME .

bon

Bon

Hi 禮禮媽,
我囝囝係自己戴同除, 當然我會全天候望實佢, 我只係幫佢洗鏡. 放暑期時佢生C坑話想自己洗, 我都比佢試吓, 當然亦要及住佢啦, 洗左幾日就交番比我啦.
唉! 做父母的有邊個唔係時時刻刻都為子女擔心這擔心那吖, 我覺得好正常姐. 黎緊升小五仲要擔心埋呈分試, 幾時先擔心完呢~~
原帖由 禮禮媽 於 11-8-30 09:43 發表
Hi SPJB,

我囝九歲半,跟你小朋友差不多年紀。他也是自己戴,我幫他除及清潔。雖然我有擔心,但他 daddy 覺得既然開始了就試試吧,如有什麼異樣等一定有 signal, keep 住 check 眼、小心清潔,有什麼異樣即停。

明天往 check ...

Hi, 我囝今天往 check eyes,視光師說他狀況很好,度數由  250 度下跌至現在 左右眼 50 及 70度。他也開始習慣及享受不用戴眼鏡的時間。暫時還會繼續試試。

雖然我囝今年升小四,但我也感覺到呈分試的壓力,但看見他不着緊的表現就火起。完了暑假又要作戰了,大家努力吧!

請問在那配呢? 是不是一般眼鏡舖有得配呢??
可否告知.

原帖由 禮禮媽 於 11-8-31 23:34 發表
Hi, 我囝今天往 check eyes,視光師說他狀況很好,度數由  250 度下跌至現在 左右眼 50 及 70度。他也開始習慣及享受不用戴眼鏡的時間。暫時還會繼續試試。

雖然我囝今年升小四,但我也感覺到呈分試的壓力,但看見他不着緊 ...

今日阿囡除鏡好難除, 有邊隻人工淚水介紹(for 壓力鏡)?

Thanks!

我係用淚然人工淚液, 個別支裝, 無防腐劑, 一支開後12小時後要棄置, 一般晚上用, 早上脫鏡時有需要才用.

原帖由 bb12345 於 11-9-7 16:15 發表
今日阿囡除鏡好難除, 有邊隻人工淚水介紹(for 壓力鏡)?

Thanks!

回覆 326# bb12345 的文章

我仔用Blink & Optive. Blink好多地方都有得賣, 而Optive就周圍都無得賣, 我係要去返我配鏡嗰間眼鏡店先有得買, 好貴, 成$120/盒, 一盒30支, 獨立支裝的. 個視光師話呢隻藥水比較潤, 有修補紅根工效, 無藥性的. 我都唔係日日比阿仔用, 係佢眼乾同多紅根時先用呢隻, 會舒服啲. 平時都係有Blink.
我地係除鏡前用, 帶鏡前無用. 不過, 有時帶黎帶去都唔舒服就會滴一滴, 沖走眼內啲灰塵再戴就ok.

SPJB,

請問有無Blink & Optive全名?  Thanks!

原帖由 SPJB 於 11-9-8 14:09 發表
我仔用Blink & Optive. Blink好多地方都有得賣, 而Optive就周圍都無得賣, 我係要去返我配鏡嗰間眼鏡店先有得買, 好貴, 成$120/盒, 一盒30支, 獨立支裝的. 個視光師話呢隻藥水比較潤, 有修補紅根工效, 無藥性的. 我都 ...

順帶一提, 唔係隻隻合你的小朋友, 因為我之前比亞仔用我醫生給我的人工淚水, 我本人用覺得很潤, 但後來發覺佢眼膠多了, 便不敢比他用, 起初用時, 最好留意有什麼變化為妙 !

原帖由 bb12345 於 11-9-8 18:18 發表
SPJB,

請問有無Blink & Optive全名?  Thanks!

KelvinMaMa,

你小朋友用邊隻人工淚水?

原帖由 KelvinMaMa 於 11-9-9 10:47 發表
順帶一提, 唔係隻隻合你的小朋友, 因為我之前比亞仔用我醫生給我的人工淚水, 我本人用覺得很潤, 但後來發覺佢眼膠多了, 便不敢比他用, 起初用時, 最好留意有什麼變化為妙 !

...

淚然人工淚液

原帖由 bb12345 於 11-9-9 13:04 發表
KelvinMaMa,

你小朋友用邊隻人工淚水?

回復 329# bb12345 的帖子

Hi,

Kelvinmama講得好啱, 要試吓邊隻先係最適合你小朋友. 我仔兩隻都無問題. Blink Intensive Tears & Optive Sensitive Lubricant Eye Drops. 基本上blink周圍都有得賣, 而optive你都唔駛搵啦, 我自己都搵左好多地方都無, 而且又貴, 我都係驗開眼時去視光師度買定做士卑. 其實淚然都ok架.

Prince edward optical shop

原帖由 KelvinMaMa 於 11-8-17 09:57 發表
起碼8小時, 是指在睡眠狀態中, 若度數深, 最好睡8小時以上.

我也想要電話,可給我嗎?謝

醒目開學勳章

各位,我都想要太子既電話, 唔該晒!:D

我也想知, 可否pm太子道的電話俾我, thanks a lot

有冇人可以PM太子果間比我呢.....不過BTW.....我都好想知點解4000 同16000 既分別...係咪用既物料唔同...因為我自己本身想試左先....

前幾日自己去眼科e院覆診,順帶問咗壓力鏡問題,個e生話大多數眼科e生都唔讚成帶壓力鏡,因壞處多過好處,風險太大,就係眼科e院都睇唔少小朋友因帶此鏡而令角膜受損,從此睇嘢不清,無得復元,除非換角膜.聽完後又心大心細,仲諗住christmas假再比亞女試.
‹ 上一主題|下一主題