用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

大家早晨,阿女放緊假啦,所以电腦我冇得用 ,
今朝一開好高兴多左媽咪分享
早两回阿仔又帶女朋友反屋企,比我知道話:叫佢好走啦,我就反.
點知反到去末走,我真係沒法子對住佢寬容(自從識左佢我就冇左个仔)我係厨房整餸,佢入黎拜拜我冇採佢.但過後又覺得自己好小器.
ps:佢之前冇2次飲醉洒係到過夜,我 到阿仔再黎我攀佢走.
      阿仔識左佢個令月未反過屋企訓,早歸晚出,希望佢地快d散
派到好學校,要繼續努力

原文章由 樂樂 於 08-3-20 10:21 發表

佢仲意打羽毛球,一星期打3日(因為係定時操練)如果放幾日假,佢可以幾日唔出街架都得架,

有好既興趣KEEP住真係好 , 起碼都有班波友可以學習相處 ,
可能男仔比較遲熟D , 到佢外向既時候 , 我地又担心唔知佢識D
咩人 , 做咩咁夜重未返 ? 如果有拍拖 , 你想見到佢怕姐都好難 ,
好煩架 .
好好享受同亞仔重一齊既樂趣啦 .

原文章由 Sammy_007 於 08-3-20 11:05 發表
早两回阿仔又帶女朋友反屋企,比我知道話:叫佢好走啦,我就反.
點知反到去末走,我真係沒法子對住佢寬容(自從識左佢我就冇左个仔)我係 ...

我搵返之前d post,你亞女中一,未搵到你亞仔中幾?

我都驚有一日會好似你咁,我聽d媽咪講,
亞仔拍左拖,亞媽講十句都唔夠女朋友講一句.
一拍左拖就好似冇左個仔,
不過你都好,你仲有個女,遲下多半個仔.
我諗你都係次下仲意佢女朋友,
等佢地留係屋企多d.好過出街

原文章由 Sammy_007 於 08-3-20 11:05 發表
點知反到去末走,我真係沒法子對住佢寬容(自從識左佢我就冇左个仔)我係 ...

Sammy_007
我記得聽過一D講座 ,
個案一 :
一天母親回家時看到兒子與女友坐在SOFA上衣衫不整 , 你好嬲 , 鬧個仔 ,
個女友好無奈咁走左 , 個仔跟住走去追佢女友 , 直至深夜才回家 .
(可能以後都不回家 , 搬出去同個女友同居).

處理方法 :
1.
母親一入門口見到這場面 ,應作若無其事 , 然後搵個借口唔記得買咩咩咩 , 要落街買 ,好快就番黎 , 問亞仔同佢女友鍾意食乜 ,要唔要買D上黎食, 跟住落街.

目的 : 比時間佢地整理衣冠 , 避免監介” , 又唔會係朋友面前落亞仔面 , 正常亞仔就會送女朋友回家先 , 又會乖乖咁返屋企 , 只要肯返屋企 , 先至有機會對話 . 跟住大家坐低平氣和(指父母)咁商量 , 取得共識.

2.
換轉 , 話而家有少少唔舒服 , 叫亞仔代你去買 .
目的 : 正常亞仔就會送女朋友回家先 , 又會乖乖咁返屋企 …………….相同.

後話 : 先表示接受 , 再傾條件 , 起碼個人都肯返屋企 ,才有機會教 , 耐唔耐教一兩句 , 忌長氣、囉嗦 . 呢D多數係PUPPY LOVE.
好快散 .
這就是現代的父母啦

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-3-20 12:40 編輯 ]

又唔使驚喎, 人係會隨年齡, 環境轉變0既, 就好似我個仔咁,
讀中學0個陣咪一樣唔出聲, 問一句就答一個字, 後來俾佢做交流生之後, 返0黎咪鬼咁多0野講...

原文章由 樂樂 於 08-3-20 10:00 發表

我仔唔仲意出街,小學同學聚集又唔去,我驚佢唔識同人溝通,
變成隱青囉
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原文章由 正46 於 08-3-20 14:42 發表
又唔使驚喎, 人係會隨年齡, 環境轉變0既, 就好似我個仔咁,
讀中學0個陣咪一樣唔出聲, 問一句就答一個字, 後來俾佢做交流生之後, 返0黎咪鬼咁多0野講...

...

咁好呀,一間學校只有一個交留生喎,好難得,佢去邊做交留生?中幾去?
不過如果係我仔我又唔多放心,驚佢唔識照顧自己.

有時知道點做, 唔代表可以做到,
如果比我見到 都似.......

原文章由 ruby2004 於 08-3-20 12:26 發表

Sammy_007
我記得聽過一D講座 ,
個案一 :
一天母親回家時看到兒子與女友坐在SOFA上衣衫不整 , 你好嬲 , 鬧個仔 ,
個女友好無奈咁走左 , 個仔跟住走去追佢女友 , 直至深夜才回家 .
(可能以後都不回家 , 搬出去 ...

原文章由 ruby2004 於 08-3-20 11:35 發表

有好既興趣KEEP住真係好 , 起碼都有班波友可以學習相處 ,
可能男仔比較遲熟D , 到佢外向既時候 , 我地又担心唔知佢識D
咩人 , 做咩咁夜重未返 ? 如果有拍拖 , 你想見到佢怕姐都好難 ,
好煩架 .
好好享受同亞仔 ...

係呀佢呢個興趣都幾好架,
佢岩岩打完學界比賽,
佢學校囉第3名,我覺得都幾好架啦,
但佢唔多滿意,覺得應該好D,
加上打完又比亞SIR 閙佢地,
佢話要努力練波,
我話你努力識書好過.

原文章由 kit7266 於 08-3-20 15:15 發表

我都係咁話,真係好多時要控制自己EQ先

原文章由 樂樂 於 08-3-20 15:16 發表

係呀佢呢個興趣都幾好架,
佢岩岩打完學界比賽,
佢學校囉第3名,我覺得都幾好架啦,
但佢唔多滿意,覺得應該好D,
加上打完又比亞SIR 閙佢地,
佢話要努力練波,
我話你努力識書好過. ...

我覺得兩樣都重要 .

我亞女都打(羽毛球 )左四場 , 兩勝兩負 , 乜打完咩
唔係打緊淘汰賽咩 ?

原文章由 kit7266 於 08-3-20 15:15 發表

你講得 口岩 , 講真係好易 , 咪話去到咁既場面 , 一般小兒科場面有時我都失手 , 不過我會盡量去做 , 比起小學時 , 我覺得我進步左好多 . 無郁D就鬧,就發脾氣 ,(亞女都覺得), 激氣就上BK 佢.

呢D係自我平衡法

原文章由 ruby2004 於 08-3-20 16:30 發表

我覺得兩樣都重要 .

我亞女都打(羽毛球 )左四場 , 兩勝兩負 , 乜打完咩
唔係打緊淘汰賽咩 ?

每區每組都唔同架,我仔完本係乙組(中3-4)
亞SIR升佢去打甲組(中5-7),因戰略問題,
咁亞SIR 咪閙囉,話升左2個上去都唔得,
又話藍球升左一個就囉冠軍,
唉,佢地都唔想架,佢地已經盡力去打架啦.

你女又好仲意打羽毛球架?

原文章由 ruby2004 於 08-3-20 16:42 發表

你講得 口岩 , 講真係好易 , 咪話去到咁既場面 , 一般小兒科場面有時我都失手 , 不過我會盡量去做 , 比起小學時 , 我覺得我進步左好多 . 無郁D就鬧,就發脾氣 ,(亞女都覺得), 激氣就上BK 佢.

呢D係自我 ...

哈 激氣就上來BK 閙佢,好喎,佢聽唔到,唔使傷感情,

我都知道有個成功個案 :

某人個女晚晚去到三更半夜 , 打又打過 , 重當亞媽係仇人 ,聽完個講座後 ,佢嘗試用百忍成金個方法 , 讓個女感受到亞媽關心佢 ,以後晚晚等個女返屋企至去睡 , 但一句說話都唔講 , 只係默默咁返回自己間房 , 有時煲定湯等亞女返到黎 , 煲番熱比佢飲自己先去睡 . 最後亞女比佢亞媽感動到, 夜街出少左 , 重有傾有講 .

當時我係度諗 , 如果係我 , 我做唔做得到呢 ?
實在太高層次喇 , 我都唔敢肯定呀 , 我激氣上黎 ,可能會當無生過囉 !

原文章由 樂樂 於 08-3-20 16:43 發表

你女又好仲意打羽毛球 ...

係呀 , 為左陪佢打(小學時) , 我都參加成人班學左幾個月 , 一來當做運動,二來唔洗打第二球就要拾波 .

原文章由 樂樂 於 08-3-20 16:43 發表

你女又好仲意打羽毛球 ...

戰略??? 我都有問過呢個問題 , 點解亞女中一生要同
中二生比賽 , 諗唔通 , 大家既體力都唔同 , 好唔公平喎

紅色假期內我無得用電腦啦 !!

原文章由 ruby2004 於 08-3-20 17:07 發表

係呀 , 為左陪佢打(小學時) , 我都參加成人班學左幾個月 , 一來當做運動,二來唔洗打第二球就要拾波 .

你都好野,專登走去學,
我仔小學時,都係我陪佢去打,
打打下比佢跟私人學,
佢越學越仲意,一路打到e +,

原文章由 sallywhe 於 08-3-1 12:29 發表
嘩,我以為我個女係咁,原來你地d仔女都係咁 同佢好好傾,最多都係乖三日,第四日又來啦,成日講大話,但佢唔係講d大大話,小小的明明在看電視又話做功課,明明上msn 又死口話無,激死我 ...

點解個個都係咁,成日講大話,應酬我們父母扮讀書,其實發夢係房到,唉!真的不知點算好!有得佢留班

樂樂,

自己去俾錢0架, 個仔俾母語教學害死, 會考唔掂咪送佢去美國做交換生0羅, 最緊要又唔貴, 0個陣一年連學費食宿來回機票都係七萬幾.
人係要長大, 係要獨立, 係會適應環境0既, 佢一日有人照顧就一日放軟手腳, 所以俾機會佢自立唔係一件壞事.

原文章由 樂樂 於 08-3-20 15:07 發表

咁好呀,一間學校只有一個交留生喎,好難得,佢去邊做交留生?中幾去?
不過如果係我仔我又唔多放心,驚佢唔識照顧自己.
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題