用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom [複製鏈接]

Thank you, LingChiBaBa

謝謝!

還有以下問題, 請問知唔知:

- 每個學期各有多少次評估?
- 每科的評估次數是否一樣?
- 學校有冇確保每天只進行一科的評估, 不會有兩科以上的評估在同一天進行?
- 如果缺席某科的某次評估, 總分/名次將如何計算? 有沒有補測?

原帖由 LingChiBaBa 於 08-9-23 22:48 發表

唔駛緊張,除咗中英數常外,其他科祇計Grade。
VA,宗教及電腦不用考試,祇計平時分。音樂,體育及普通話就有考試。

不過,有關成績計算方法適用於一、二年級,其他班級唔知有乜唔同。

重有,音樂科所有班級的學生都要做一個音樂 ...

原帖由 chufei 於 08-9-25 10:00 發表
謝謝!

還有以下問題, 請問知唔知:

- 每個學期各有多少次評估?
- 每科的評估次數是否一樣?
- 學校有冇確保每天只進行一科的評估, 不會有兩科以上的評估在同一天進行?
- 如果缺席某科的某次評估, 總分/名次將如何計 ...

每個學期各有4至5次評估,中英文各4次(應該是指語文運用),數學5次。
數學會在星期六評估。
學校冇講同一天進行有幾多科進行評估。
任何評估miss咗都無得補,進展性評估miss多過40% (即5次評估miss多過2次)及缺麼總結性評估都不獲排名次。

LingChiBaBa

我是一年班新生的媽媽.

請問quizzes 計分嗎? 另外英文formative assessment係點樣型式既呢, 我見有好多worksheet要溫,但係我相信到時都會不同的, 對嗎? 請指教.
Pretty Princess Petite Prince

原帖由 $$$ 於 08-9-26 22:42 發表
我是一年班新生的媽媽.

請問quizzes 計分嗎? 另外英文formative assessment係點樣型式既呢, 我見有好多worksheet要溫,但係我相信到時都會不同的, 對嗎? 請指教. ...

$$$,

Quizzes是不計分的。

至於formative assessment今年係第一年改制,都未知改成乜型式。

LingChiBaBa

我都收唔到喎, 請問其他小朋友收唔收到?

原帖由 加油站 於 08-9-19 12:16 發表
請問啱啱過咗的星期三明報, 裏面有沒有Smarties?

大家收到 1) 通識教育網及 2)英語網的login and password 3)教育系列讀物 未?

Thanks

想請問Hi Charlie 本magazine, 係會送去學校or 寄返屋企?  大家收到September issue 未 ? Thanks

各位,

07-08年中一派位結果已經可以在學校網頁找到。 即使可能係有些學校在派位後叩門入番聖心書院或其他學校,但無論如何仍可證明我地學校的畢業生係相當之有實力的 :

SHCC - 78
BPS - 5
DGS - 5
SPCC - 5
英華 - 3
SSGS - 3
SPCS - 2
St Mary - 1
Marymount - 1

一共141位畢業生而有超過100名同學可以入讀以上的學校 (以上學校除了自己直屬中學外,其他學校一定係只收band 1頭/或有特殊才能的學生),我諗係咪真係今年派得差...都不用多說了。

代個女講 :各位師妹,努力呀!

Thanks a lot. Very encouraging result.

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-10-3 14:15 發表
各位,

07-08年中一派位結果已經可以在學校網頁找到。 即使可能係有些學校在派位後叩門入番聖心書院或其他學校,但無論如何仍可證明我地學校的畢業生係相當之有實力的 :

SHCC - 78
BPS - 5
DGS - 5
SPCC - 5
英華 - 3
S ...

這個派位結果,當中有幾多是叩門的呢?

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-10-3 14:15 發表
各位,

SHCC - 78
BPS - 5
DGS - 5
SPCC - 5
英華 - 3
S ...

However, comparing with previous year's results (06n07), students admitted into Chinese Secondary School are slightly increased for 07n08.  

As for the schools quoted, the acceptance rate is also slightly dropped

SHCC - 78    (2006n07 >> 85 accepted)
BPS - 5   (>> 7)
DGS - 5   (>> 6)
SSGS - 3  (>> 2)
.......

Does this imply any thing on the overall school performance ?

聽有家長說06/07年的師姐考的分班試唔理想,所以影響到今年的派位.

成績好在頭一班的同學一早已有其他band1的學校取錄,唔需要參加大抽獎.而shcc在自行分配學位時亦已取錄.但你們有沒有替在成績較後而又沒準備讀直資的同學想想.她們都是乖及努力讀書的(在私小的學生都有一定的水準)她們及家長在放榜前後無形的壓力及派位後到處找學校的無助,非筆墨所能形容.

講真這個派位結果當中有很多都是家長和同學自己叩門成功的(而78個shcc中有部份都是叩門的).私小校長對派位唔理想的同學完全坐視不理.只是老師打電話給家長查詢學生最後入了那間中學.

原帖由 hillsamuel 於 08-10-3 22:47 發表
但你們有沒有替在成績較後而又沒準備讀直資的同學想想...........她們及家長在放榜前後無形的壓力及派位後到處找學校的無助,非筆墨所能形容.

講真這個派位結果.......自己叩門成功的.私小校長......坐視不理.只是老師打電話給家長查詢...

What a material world!
I got a feeling...... 貧者越貧,富者越富............

[

唔係好明, 點解係貧者越貧,富者越富,每個聖心妹妹的家長都付出了心血吧

只是對 成績 vs 派位機會 的個人感覺而已,學校不會(亦不能) 做甚麽.......

原帖由 hillsamuel 於 08-10-3 22:47 發表
私小校長對派位唔理想的同學完全坐視不理.只是老師打電話給家長查詢學生最後入了那間中學 ...

Hi hillsamuel,

記得我嗎? 你女兒上了中學這個月開心嗎? 功課多唔多? 我女兒課外活動比功課還要忙, 不過升上中學後她在課習主動了很多和努力了很多(希望她可以持之以恆).

總之求人不如求己, 自求多福吧!

原帖由 peacenhope 於 08-10-4 10:11 發表
只是對 成績 vs 派位機會 的個人感覺而已,學校不會(亦不能) 做甚麽.......

當然學校不能做甚麽,但一封reference letter 和–點關心都沒有.實在是說不通!

但無論如何仍可證明我地學校的畢業生係相當之有實力的 :

SHCC - 78
BPS - 5
DGS - 5
SPCC - 5
英華 - 3
S ...

However, comparing with previous year's results (06n07), students admitted into Chinese Secondary School are slightly increased for 07n08.  

As for the schools quoted, the acceptance rate is also slightly dropped

SHCC - 78    (2006n07 >> 85 accepted)
BPS - 5   (>> 7)
DGS - 5   (>> 6)
SSGS - 3  (>> 2)
.......

Does this imply any thing on the school performance trend ? any more ideas from other parents ?

原帖由 11gk 於 08-10-4 11:37 發表

Hi hillsamuel,

記得我嗎? 你女兒上了中學這個月開心嗎? 功課多唔多? 我女兒課外活動比功課還要忙, 不過升上中學後她在課習主動了很多和努力了很多(希望她可以持之以恆).

總之求人不如求己, 自求多福吧! ...

Hi 11gk

唔知你收唔收到我的私人回應? 如你所說求人不如求巳. 升中後.像妳女兒一樣,雖然功課和課外活動都很多,我好開心見到她的態度積極了不少.
希望倆個小朋友繼續努力,更進一步!

聽有家長說06/07年的師姐考的分班試唔理想,所以影響到今年的派位.

成績好在頭一班的同學一早已有其他band1的學校取錄,唔需要參加大抽獎.而shcc在自行分配學位時亦已取錄.但你們有沒有替在成績較後而又沒準備讀直資 ...

hillsamuel,

可唔可以講下唔理想的派位大概係派邊D中學。

我覺得學校係發覺水準下降咗,或者係下午校好咗,如果唔係,又駛乜將測驗轉為評估,其實係將測驗次數加多咗,要小朋友長期處於作戰狀態。

D小朋友又未習慣,上個星期番五日學有四科評估,結果去到最後嗰科,囡囡話有唔少同學不合格,老師都好無奈。

LingChiBaBa
‹ 上一主題|下一主題