用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-11-17 16:27
我孩子典型文科人, 理科同數學好差, 又無特別技能, 當時討論過就努力兩科語文a, 取個bilingual diploma傍 ...

請問你囝囝喺大學選了甚麽major?

喇叭茶 發表於 23-11-17 16:30
請問你囝囝喺大學選了甚麽major?

communication and media related, 所以要eng A

poonseelai 發表於 23-11-17 16:34

communication and media related, 所以要eng A

啱晒語文好而頭腦靈活嘅學生

poonseelai    發表於 23-11-17 16:39

poonseelai 發表於 23-11-17 16:27

我孩子典型文科人, 理科同數學好差, 又無特別技能, 當 ...

副校長鼓勵阿女修History,因為她有玩 debate/mun 等等…但阿女知道自己的興趣。

Oxford PPE/ Cambridge HSPS 當然好啦。 阿女啲好朋友都有入。 最緊要知道自己鍾意什麼學科。

見過有外籍朋友讀完Oxford PPE 再讀 Law。

chingyu 發表於 23-11-17 16:42
副校長鼓勵阿女修History,因為她有玩 debate/mun 等等…但阿女知道自己的興趣。

市儈啲講,文科生錢途最佳路線係咪入law school?

poonseelai 發表於 23-11-17 15:04

dse課程中文本身係母語水平, 如果學生一路讀上去, 唔可能中四分流後上dp會變咗非母語水平, 所以直資同時提供dse and ib的, 基本上中文ib必須考A

ib 要考兩個語文, 一個必須係母語, 香港特別之處係全部孩子自少學中英文, 唔係咁多地方係咁會學兩種語文, ib language b就係要透過學習另一種語言去認識另一個國家文化, 包括節日等——

請教要告知我的重點在那?
我兩個細路双語文水平唔夠好?所以無選IB?

Thank you very much

喇叭茶 發表於 23-11-17 16:59
市儈啲講,文科生錢途最佳路線係咪入law school?

Law School  成績唔同/ 獎項唔同/ network 唔同/ 經驗唔同,結果都係非常唔同。

差距可以好大。

香港環境已經唔同,International firm 走咗好多。
英國亦都改變了,有啲畢業生搵唔到 PCLL。

我認識一個英國人,來港做律師六年(因為來港搵到錢),近排都轉咗去新加坡。

世界不停在變,好多嘢好難講。 就算醫科/牙醫,都有好多未知之數。

所以老土啲講,都係興趣行先。

emchung    發表於 23-11-23 10:34
喇叭茶    發表於 23-11-17 17:50

ABC-DAD 發表於 23-11-17 17:01

dse課程中文本身係母語水平, 如果學生一路讀上去, 唔可能 ...

算啦, 我八字應該同你唔夾, 我講乜都唔啱你聽咁, 你可以skip 㗎, 唔好開多一條線去鬧交啦, 88

poonseelai 發表於 23-11-17 18:43

算啦, 我八字應該同你唔夾, 我講乜都唔啱你聽咁, 你可 ...
咁我唔知你想同我講咩吖麻。我都無咁小氣,互動下都無所謂。

IB 我有少少認識,你地補充下我知更多啦。

結婚我都唔夾八字啦,老人家攪我都唔like 。

你補充嗰部份都畀like 你,應得嘅。

氣氛好,好享受。

回覆 chingyu 的帖子

LSE 最近好靜咁嘅?少左曝光率。

ABC-DAD 發表於 23-11-17 21:29
回覆 chingyu 的帖子

LSE 最近好靜咁嘅?少左曝光率。

阿女嗰年都好多同學/朋友入 LSE呀。

LSE/UCL Law 都受僱主歡迎嘅。

不過,入得law, 仲要參加好多比賽,暑假又要搵定好工儲經驗。

就算畢咗業,考埋PCLL,   Trainee Solicitor 都係另一挑戰/運氣。

有人歡喜有人愁。 有啲一早就搵到好工。 佢哋都大壓力。

講開英國G5 大學 的LSE ,就算 LLB (Law), 我見 IBDP 都接受 Eng B (HL) - 7 or
IELTS with a min overall score of 7.5 (with a min of 7.0 in the listening, writing and reading elements and 6.5 in the speaking element, less than two years old by 1 October in the year you intend to start the
programme.)

https://www.lse.ac.uk/law/study/llm/faqs

https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Undergraduate/Prospective-Students/How-to-Apply/English-language-requirements

chingyu 發表於 23-11-17 23:08
講開英國G5 大學 的LSE ,就算 LLB (Law), 我見 IBDP 都接受 Eng B (HL) - 7 or
IELTS with a min overa ...

LSE LLB 接受IBDP Eng B (HL)真係有啲意外。

講番我仔之前中學的一個奇怪做法,就係搞咗個Chi B (HL)one yr課程;即係壓縮到讀一年就考試,成績會夾埋翌年5科來報大學。

當然可以行這path的學生都經學校評選, 大概是香港人、自少在國際學校、有讀開中文、程度未到Chi A(SL)但又比Chi B(HL)略優。

在國際學校的港人讀中文,難度相當於本地學校讀英文(其實可能更難),所以考Chi A 就算只是Lang & Lit (SL)都不易。我見當年阿仔真的花了大量時間在中文,但一年多之後,佢話已唔記得中文字點寫。

Radiomama 發表於 23-11-18 07:05

LSE LLB 接受IBDP Eng B (HL)真係有啲意外。

唔意外,你睇返#147 Poyau個表。

LSE -  G5大學, LLB 呢科對英文要求最高,都認可 Eng B - 7.

各英文試水平可參考 CEFR 對照

DSE 英文 | IELTS | CEFR
--------------------------------------------------------
5** | 8.11 | C2/C1
5* | 7.66 | C1
5 | 7.41 | C1

IB Eng A LAL HL | CEFR
--------------------------------------------------------
7 | C2/C1
6 | C1/B2+

IB Eng B HL | CEFR
7 | C1
6 | B2+

我明白國際學校學生難處。但作為中文程度高的學校用家,都表達IBDP 中文A拎 7 等同DSE中文拎五星以上咁難。兼且學校internal assessment 要求高,學生都要非常努力。

chingyu 發表於 23-11-17 23:08
IELTS with a min overa ...

LSE  - LLB  要求 IELTS overall 7.5 or above , 其他科只是 overall 7.

Radiomama 發表於 23-11-18 07:05

我見RC YEAR 9入,如果选择Chinese language acquisition phase 6, IBPD時,最終可以选择Chinese A SL 或者Chinese B HL, 係學校幫佢地揀還是自己有權揀呢? 謝謝!

73662710 發表於 23-11-18 08:07
我見RC YEAR 9入,如果选择Chinese language acquisition phase 6, IBPD時,最終可以选择Chinese A SL 或者 ...

剛剛學校舉行過有關學習中文的seminar, 所以唔知會否有政策上的轉變。

幾年前,仍是按學校老師的判斷;個別學生和家長如持不同意見,可跟學校傾,最後如何,人人不同。識人傾唔成,最後留在chi A (SL), 也有改修Spanish initio 。

Radiomama 發表於 23-11-18 08:38

謝謝回覆!其實如果之前自己有學過French/ Spanish, 再揀French /Spanish Inito, 也有點兒怪怪!

73662710 發表於 23-11-18 09:23
謝謝回覆!其實如果之前自己有學過French/ Spanish, 再揀French /Spanish Inito, 也有點兒怪怪!
...

香港學生好多都學過 French or Spanish , 其實不合資格報讀.

The language ab initio course - no prior experience / very limited experience.

係㗎,因此有啲早年在ESF 上過外語班的學生家長會呻笨,留低咗「曾學過」嘅record, 之後大家識玩個遊戲,個個轉晒去跟私人學習。當然大前提係RC本身由Y1-Y11都冇提供Spanish / French 校內課程,所以到DP時可以有initio。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊