用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校
樓主: 2jkidsfather
go

狀元來自八校 英皇喇沙皇仁等名校   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-7-22 17:28
可能因此SPCC嘅DSE成績仲可以保持到

都話IB 同 DSE 不同的嘢 好多人根本不懂 亂噏一通

chitchit0520 發表於 22-7-22 15:17
既然你無數據,你呢句大部分係考母語水平,同否定我推測揀IB大部分係為了中文較dse易,都係你自己推測啫! ...
我相信母語水平都仲可以細分難度嘅. 喺香港嘅學校, 同一級嘅中文卷, 唔同學校嘅深淺都可以差好遠啦! 唔通淺啲嗰間唔係考緊母語水平咩你爬緊喜瑪拉雅山好巴閉咩? 我夠爬緊獅子山咯

Bobo1210    發表於 22-7-22 21:19
Dylanli2017    發表於 22-7-22 17:35

DBS 每年有garden fete 去了解一下 什麼是 IB 同 DSE

tkhhung 發表於 22-7-22 17:28
DBS 好似想開AL 不過有反對聲音
Why 有反對聲音?

2jkidsfather 發表於 22-7-22 17:32
Why 有反對聲音?

不方便透露

DD仔 發表於 22-7-22 17:11
啱,我所講話要鬥叻去入IB,都只係神校內部嘅情形,我覺得冇必要放大到整個DSE系統同IB系統比拼,始終兩個 ...

如樓上所講,明知中文唔得一定唔會去考中文科。我識人唔想考IB轉校去咗第間準備AP,總之呢個世界就係有得揀係老闆,大家唔同賽道沒必要互相貶低。至於直資又的確係揀人讀,包括A level。所以我唔喜歡直接用直資IB成績同IS比較。用IB同DSE直接比較就更加冇必要。

Poyau 發表於 22-7-22 16:23
DSE 中文難 英文為第2語言亦唔易
水平可比 IB Eng B 甚或 A LAL 母語
英文3+ 低過 IB Eng A LAL HL 5+

請問係香港讀英文中學是否已可以滿足下面嘅第一條件?還是只要加上DSE英文3+?

Other ways for international students to meet the language requirement includes:

1)3+ years of Language of Instruction (LOI) in English

2)Score 3, 4 or 5 on the AP examination in English Language and Composition, or English Literature and Composition

3)Score 6 or 7 on the IB Standard Level examination in English (Language A only)

4)Score 5, 6 or 7 on the IB Higher Level examination in English (Language A only)

7-seven 發表於 22-7-22 17:36
如樓上所講,明知中文唔得一定唔會去考中文科。我識人唔想考IB轉校去咗第間準備AP,總之呢個世界就係有得 ...

AP 除非打算去美國升學

tkhhung 發表於 22-7-22 17:39
AP 除非打算去美國升學

有此打算,不過主因係覺得自己讀唔掂IB。否則也唔會捨得落相處十幾年嘅朋友。

7-seven 發表於 22-7-22 17:45

有此打算,不過主因係覺得自己讀唔掂IB。否則也唔會捨得落 ...

小朋友真係好失落 識我的人好幸福 全港top 的學校有家長朋友 一問就知同各方面體制問題

TKLC    發表於 22-7-22 18:10

我識的神人子弟 小六巳開始自學準備考IAL 中三前已考曬 4科 A 級以上 完全打破外面制度 但又係為一可自行去報考的公開試 找到給小朋友適合的課程同學校好重要

tkhhung 發表於 22-7-22 18:18
我識的神人子弟 小六巳開始自學準備考IAL 中三前已考曬 4科 A 級以上 完全打破外面制度 但又係為一可自行去 ...
神人子弟有無覺得空虛寂寞凍?

2jkidsfather 發表於 22-7-22 18:40
神人子弟有無覺得空虛寂寞凍?

享受知識才是無價

pccw2017 發表於 22-7-21 14:33
阿仔話著住校服代表著學校, 行為舉止要檢點D, 唔可以除便勾搭女仔. 仲話係街見到佢都要扮唔識, 真係比佢激 ...

記得阿仔小六時我同佢去勝利道食熱狗,食完行出亞皆老街嘅時候,佢突然用右手按住左胸,我立即問佢係咪唔舒服?佢答我因為茄汁滴咗落校服,所以用右手遮住個校章,唔想俾附近某男校嘅人見到佢地學校嘅人咁論盡

angelanala    發表於 22-7-23 12:12
Arabellahk    發表於 22-7-23 00:27

回覆樓主:

係咪可以同小朋友講,見到識嘅都唔打招呼,人哋會話你哋無禮貌㗎,咁會對學校嘅形象有損喎。

護法或叫門徒,以爲圍剿不同的聲音或批評,是維護了"他們所認知的形象"?
需知道,在VS貼,該些"護校"恥笑佐敦女校有某種"格"(這就是前面的某個留言的詞語"格"的出處,另"護校"是最先的稱謂,前面兩個則引自此post).但與之對比的是,佐敦女校的家長可曾無因此而洗地?這截然不同的反差誰優誰劣似乎好明顯.而在某個關於IB的話題,該些護校更凸顯"力量强大".

人家小學生都明白,穿上校服或戴上校章,在外代表什麽哪裏需要注意.作爲成人的家長,培育孩子入讀名校,豈知言行或認知卻連小學生都不如.(當然,這不是多數,更多的家長是低調及有修養).所以前面講,就算當鄙之揶揄是空穴來風,但未必無因.

chitchit0520 發表於 22-7-22 12:47
其實而家好多選IB, 都只係想避開考DSE中文啫!
不如用IB/non-Jupas都要考同等程度中文呀!
...

好提議

DD仔 發表於 22-7-22 13:16
你意思係:呢啲top students冇讀DSE, 拉curve嚟講,其他考生就著數咗,所以佢哋去讀IB其實係好事? ...

功德無量

睇來相當一部分家長或會員,仍不是很明白IB的著數之處.
並不是考試内容的深度或者講是難度,即不是評分標準而是評核結果即拉curve的問題,嚴格講是作爲認可的試制,突如其來的量化寬鬆並未被本地入學重新釐定.

具體講,就算考同一份卷,IB考生哪怕每位考生考到的實際分數是多麽的不堪入目.但最終的評核結果依然是高比例的滿分或高grade,最關鍵就是本地大學招生依然認可及擠占份額(參考某學院的院長之語,話保持聯招的幾多成比例,卻真是講了就"算數",此處的"算數"是算數還是不算數真是需要大家擦亮雙眼去睇近年的招生結果)

PS:任憑考同一份中文試卷,IB全體考生絕大部分考到的分數,以DSE來講連"2"都達不到,但IB的試制,依然劃出當中的10%以上為滿分,以及極大的高比例的高grade,換那份試題又有咩意義?

摘錄自報章
‹ 上一主題|下一主題