用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 即轉IB冇得輸
樓主: workingmom
go

即轉IB冇得輸   [複製鏈接]

chickchick 發表於 21-8-9 16:27
回覆 F15X5 的帖子

講開做project/assessment計落總分,真係好多學制都有。你都講得好到肉!好緊張,好似 ...

謝謝你的分享,讓我可以了解更多其他學制。如果大家都可以多一點聆聽,多一點理解, 會唔會對大家都更好? 當我同事有分歧的時候,我會分享以下這一張經典嘅圖片, 同一張圖片:有一半人覺得係老人家;一半人覺得係後生女;我們要指責對方睇錯?抑或可以好好了解對方嘅睇法才去判斷? 我孩子嘅同學有讀DSE/AL/Degree holder; 佢同我講佢哋大部份都相處融洽,互相尊重, 我覺得非常好

chingyu    發表於 21-8-9 21:50
chickchick    發表於 21-8-9 18:18
b3410    發表於 21-8-9 17:46

再分享下SAT,希望呢度有人喜歡知多d。
先講一向講開嗰款,即係SAT I, 用香港人嘅口吻,就係叫考中英文,仲要係考MC。不過,得呢份SAT係咩都做唔到嘅,一樣要有學術科目搭夠(唔一定要考返SAT嘅subject test,搭乜都可以,跟大學學系個list就得)

人總覺得唔洗寫字串字就easy,內容深,題材好寬得來問得好鬼窄(因為果個topic唔識d字理解唔嚟就byebye,但你永遠唔知考咩大theme),好彩無扣分制,撞囉,但唔好預高分。矛盾就係呢樹:
唔係間間大學要,但好top的大學要,你唔高分倒不如唔好考,考得就要考得好先有用。廢話雖廢,但人地規則係咁。
數學係piece of cake,絕對操得過,大把800/800,但無英文嘅加持也是徒然。

唔考得嘛?得,我覺得係錦上添花,自我挑戰。我地有考,英文要突破700/800要出力。native都無情講。我知ek版都有其他網友分享過考SAT經歷, 我都有講過幾句,不過唔係講讀大學用。

而SAT subject test,我家的親身經歷,嚇到出汗。呢到好想分享:
話說用MC去考,你問10個香港人10個都用hkcee/hk AL/dse嘅phychembiomaths嘅 MC部份去補腦想像,易嘅!除非唔係!
只係做1個鐘鬆d,做八十餘條,快者得,慢者撞,謝天謝地! 唔係㗎!係扣分制,千千萬萬唔好撞!
好啦!唔撞啦!我努力讀啦,但我唔保證你啱㗎嘛,咁咪又扣!
咁喇!唔答喇!我唔sure就唔劃粒豆豆啦!你教我咩叫“實食無痴牙”??? 我相信讀到好熟都有面對“對與錯”的邊沿,應該怎麼決定挑選。。。1分鐘1條都做唔晒呀,仲點挑選呀?

我家係考過subject test 1科,仲要係外文,唔係中文唔好咁諗我。問佢考成點呀?佢答我very good! 有無答晒呀?佢竟然答我,只係無劃3條!我額頭冒洗汗:你咁勇?邊可能識晒?那裡來的自信呀? 到呢個外文出成績前要click係咪直接sendscore俾大學呀?佢三次四次重申佢係識,有信心有突! 到嗰朝睇成績,我咖啡都唔洗飲,嚇醒晒背脊冒汗,個分係minimum requirement多10分咁大把! 嚇到我,好彩係唔重要嘅second language requirement咋。

所以,見人地用SAT subject test去考大學,要甚麼close to 800成績(MC咋嘛,我地又long Q又essay),人地真係有血有淚,無咩試係慘得過無得搏無得盡答無得撞。。。

chickchick 發表於 21-8-9 18:18
再分享下SAT,希望呢度有人喜歡知多d。
先講一向講開嗰款,即係SAT I, 用香港人嘅口吻,就係叫考中英文, ...

可唔可以請教一下:

而家係咪唔使考 SAT subject test?

同埋一般係準備幾時考sat 1? 中五升中六定係中六?

同埋要幾時報?

truthmr99 發表於 21-8-9 21:04
可唔可以請教一下:

而家係咪唔使考 SAT subject test?
真係,其實大家都係想樣樣都講下,知下。係好事啊。
truthmr99,係呀,collegeboard大改革呀!我呢d叫尾班車,但我報嗰陣係未公報會cancel的,應該係年頭嘅事。
https://collegereadiness.collegeboard.org/sat?excmpid=VT-00051
這個就是official College board的website,SAT一項只剩SAT I(前稱)。仲要唔再接受13歲以下考試。

再看這個blog講:唔再有subject test,如果要take,應該用AP。都啱,有些少重疊。而又多了pre-AP去取代淺一些程度(無得自修呢款pre-乜乜)

https://blog.collegeboard.org/January-2021-sat-subject-test-and-essay-faq

頭先我都提過,扣分制和純MC都係唔太人性化,所以有改革。遠古的SAT I都係扣分制,係2016定18才取消扣分,好好多。

我唔騎劫樓主topic,有機會再等有心人圍埋去分享。

chickchick 發表於 21-8-9 21:32
真係,其實大家都係想樣樣都講下,知下。係好事啊。
truthmr99,係呀,collegeboard大改革呀!我呢d叫尾班 ...

阿女 中四 好似五月 已考咗 SAT ,算好高分,夠報大學,無再考。
當時仲要係同學的家長叫佢一齊考。
但係我哋心水不是美國,太貴學費了。

SAT subject test 滿分 , Chem and Maths II.
撞正運動嗰排,周圍封路。
IELTS 都要暫停和改期。

chickchick    發表於 21-8-9 22:06

chingyu 發表於 21-8-9 22:00
阿女 中四 好似五月 已考咗 SAT ,算好高分,夠報大學,無再考。
當時仲要係同學的家長叫佢一齊考。
但係 ...

學校教的math是否已經夠用SAT I 的數學部分?囡就話夠用,我擔心有d concept 未學?

F15X5 發表於 21-8-9 17:14
謝謝你的分享,讓我可以了解更多其他學制。如果大家都可以多一點聆聽,多一點理解, 會唔會對大家都更好? ...

係!大家相處融洽!住hall 的關係更密切。
PBL 同學 都夾得好好。

入到大學就唔會理中學來自何方。
出到嚟做嘢,更加莫問出處。

b3410 發表於 21-8-9 22:06
學校教的math是否已經夠用SAT I 的數學部分?囡就話夠用,我擔心有d concept 未學?
...

我記得 中四時未教的,她自修數學 去考SAT (英/數各800)嗰份卷。

報美國大學之前才考subject test, 當時期就學咗大部分,可以直接去考。她說有d chapters 要問老師,HL 才有cover.

至於 Maths I, 阿女話不用考。學校不建議考,不會呈分的。

b3410 發表於 21-8-9 22:06
...

想問係未在學校做exam centre 定去hkeaa考?

chingyu 發表於 21-8-9 22:12
係!大家相處融洽!住hall 的關係更密切。
PBL 同學 都夾得好好。

非常贊成
唔使理 黑貓 定係 白貓,  捉到老鼠就係好 貓

唔好理佢 Jupas 定係non jupas,

總之入到大學就得 , 入到大學先至有得傾, 有得講

邊條路易入大學, 就行邊條路

workingmom 發表於 21-8-10 20:03
非常贊成
唔使理 黑貓 定係 白貓,  捉到老鼠就係好 貓

五年前,IBDP 比 DSE  十分之難入醫。

未知五年後政府安排。 等看你五年後分享成果。

回覆樓主:

咁又真係好難講喎, 五年之後可能DSE 都取消埋, 大家都係參加全國聯考!

workingmom 發表於 21-8-10 20:42
咁又真係好難講喎, 五年之後可能DSE 都取消埋, 大家都係參加全國聯考!

workingmom 發表於 21-8-8 18:17
由於dse 分數是 拉曲線的, 所以 隨著dse考生人數 的下跌, dse中能夠考到高分學生的比例將會下跌。
因為這個原因,經由 dse考試進入本地大學的難度將會日漸提高。
即轉ib冇得輸!

我哋好亂,搞唔清你個論點。
其實你小朋友而家讀緊中幾?

讀緊 Local School定International School?

我哋都講清講楚讀邊間學校, 你咁益街坊,不妨清晰一啲。

Augesttime 發表於 21-8-9 22:44

HKEAA 報考,跟學校無關
https://www.google.com.hk/amp/s/blog.ivy-way.com/college-board-to-cancel-sat2-subject-test-sat-essay/amp/

https://blog.collegeboard.org/January-2021-sat-subject-test-and-essay-faq?excmpid=FB-ED-CB-1

之前考的 SAT 1 Essay 和 SAT 2 subject test 已取消,
你可看以上 link

你亦可報 ACT + essay .

當年全部是孩子自己報名,自己預備。現在上網乜都有,叫他自己做好啲。
睇清楚想報讀該美國大學的要求。

workingmom 發表於 21-7-16 08:42
ib容易考,
成績好的學生比例超高,
報讀本地及海外大學著數多多

網友話你講足三年,
那麼不用重複,copy and paste 就可以。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3708433&extra=&page=1

chingyu 發表於 21-8-10 22:28
網友話你講足三年,
那麼不用重複,copy and paste 就可以。

多謝讚賞
證明我三年前已經
洞察先機
高瞻遠矚

回覆樓主:

三年前受到的惡意批評,  終於可以得到平反了!
哈哈!

咁早知唔使認真討論咁耐。

你出呢條 link 咪可以。

依家終於可以 本集 「完」。

三至五年後再回顧。

workingmom 發表於 21-8-10 22:30
多謝讚賞
證明我三年前已經
洞察先機

似乎有啲幻覺 定 你reply錯 ?    

workingmom 發表於 21-8-10 22:31
三年前受到的惡意批評,  終於可以得到平反了!
哈哈!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3708433&extra=&page=1

求其睇吓以上條link.
唔見有人惡意批評,
只見一班 DSE IB 家長 好好討論。

但係睇你頭幾個post ,已見你不停中傷IBDP.
想引起紛爭。

不過,今次你的 「行內中人」變成 「收生高層」。

我認識的收生高層係教授,十年內保持該職位。
未聽過你一直宣傳的分析。

‹ 上一主題|下一主題