用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

jackylai333 發表於 24-5-22 08:52
回覆 Taimum 的帖子

三點

很多人interview ?

jackylai333 發表於 24-5-22 08:52

三點

我仔今日2:00 interview, 5個男仔

Lofty 發表於 24-5-21 12:29

我淨係知道係下午。可能所有外地讀書嘅學生都係明天interview ...

請問有消息嗎?

wst513 發表於 24-5-25 17:16
請問有消息嗎?

如早些知消息,可高些安排回或留英,new graduate 易找工嗎?

回覆樓主:

有無收到HA上星期三Zoom interview結果呀?

Rejected

jackylai333 發表於 24-5-31 06:53

Rejected

今年香港300+本地物理治療PT畢業生,HA只收咗100人。

依家香港咁多PT schools, 個market 已經開始flooded

回覆 Activehealth 的帖子

早晨睇招聘廣告以為會請好多海外畢業生,可能小女無其他人優勢,所以唔請

Activehealth 發表於 24-5-31 07:49
今年香港300+本地物理治療PT畢業生,HA只收咗100人。

依家香港咁多PT schools, 個market 已經開始flooded ...

是囉,你最熟行情,多謝你成日比資訊大家。

我孩子唔讀PT, 想當年孩子真係好多同學讀PT, 我d朋友極力推介仔女讀PT,正正就係前年、舊年和今年畢業嘅三批學生。

jackylai333 發表於 24-5-31 08:31
回覆 Activehealth 的帖子

早晨睇招聘廣告以為會請好多海外畢業生,可能小女無其他人優勢,所以唔請

不要氣餒,繼續嘗試。

Taimum 發表於 24-3-18 01:20
阿女有無在英工作?我仔上年11月在英工作半年合約,5分中左右完約,依家仲等緊香港牌批,apply左Resident  ...

Sorry , 我好耐無上EK, 覆妳先, 阿女已在英國醫院做左一年,  6月尾會返港,  佢上星期三上午 HA interview , 尋晚通知我

rejected, 佢好失望, 有D迷網, 問我點算, 無諗過會發生. 安慰下佢, 叫佢返左嚟HK先算, HA email 話record 會keep 一年,

意思即一年內唔使再申請. interview 時間係UK 零晨3點, 阿女成晚無瞓係到等, 到4:30am 先開始, 10 mins 左右就完, 之後

就6:00am 準備lunch box 返工

connie3803 發表於 24-5-31 09:50
Sorry , 我好耐無上EK, 覆妳先, 阿女已在英國醫院做左一年,  6月尾會返港,  佢上星期三上午 HA interview , ...

叫阿囡唔好擔心,有英國醫院經驗,返嚟香港搵私家醫院/private practice 工唔難。

當年我有海外醫院工作經驗,返嚟HA 請都唔揀HA工,出面大把世界!

外國PT畢業,最好留外國攞咗工作經驗先返港搵工。

connie3803 發表於 24-5-31 09:50
Sorry , 我好耐無上EK, 覆妳先, 阿女已在英國醫院做左一年,  6月尾會返港,  佢上星期三上午 HA interview  ...

我阿仔收到email內容同你女一樣,我仔剛完約,6月中回港,佢都好失望,佢覺得自己都對答唔錯,我都係安慰佢唔緊要,睇下private,邊做邊等HA有無消息,現在返香港做PT競爭大好多,今年出好多本地生,上年還好佢地未畢業,我估下年仲難!

講下阿女英國工作現況比妳地聽, 初時入去係抱住一顆熱誠, 好期待, 好興奮, 之後做落就開始有不同問題出現, 係一個經歷, 係好既, 等佢知道幻想同現實. 佢返工係好遠, 先15 mins 巴士, 再1.5HR火車, 車費都貴, 時間同金錢都可解決, 另一問題出現, 火車成日遲到, 取消班次, 大雨停使, 而妳係無法即時知, 資訊即時查唔到, 要等公佈. 佢醫院個位置好似叫band 5 , 有2個助理協助佢, 佢見完病人, 會叫助理陪病人做下運動, 做下治療, 問題又出現, 助理唔多聽使, 做得耐有自己個人見解, 唔願意聽指示, 會同你拗, 初時會忍讓, 試左佢建議方案先, 但女覺得唔係最好. 每星期都開會, 講下case , 有咩要跟進. 佢有提出, 但無效果. 為有盡量協調, 到近排有個助理挑野嚟做, 另一個當然不滿就質問阿女, 傾完都解決唔到, 最後就佢跟一個OT處理左病人, 放工即走, 去到火車站喊住打比我, 好委屈. 冷靜後佢決定出email 比經理希望正視問題, 之後真係有處理到, 問題都有好轉. 尋日佢要同OT一齊上門探訪病人, 睇下家既設施適唔適合病人使用, 家人既太態係唔合作, 之後被投訴, 家人對佢地建議不滿, 佢覺得無耐, 但已經處之泰然.

Activehealth 發表於 24-5-31 07:49

依家香港咁多PT schools, 個market 已經開始flooded ...

多謝你好多資訊分享比大家,HA始終覺得海外唔及本地培訓好,但我地在英培訓嘅在英好吃香,所以班年青人在香港報HA好受打擊!

connie3803 發表於 24-5-31 11:19
講下阿女英國工作現況比妳地聽, 初時入去係抱住一顆熱誠, 好期待, 好興奮, 之後做落就開始有不同問題出現,  ...

点解阿女唔揾近自己住嘅位置?我仔揾番住嘅附近的private,1間在佢大學附近行5分鐘就到,另一間遠小小,Scooter5分鐘就到,阿女距離咁遠好辛苦呀,英國公共交通好難估,阿仔都有報NHS,不過到NHS比offer時,阿仔已簽了private。

妳地仔女有無講對面試既感覺?我女話隨意問左2句, 唔需要詳盡答覆,
之後就話今日面試完, 請離開

佢係bristol, 當時無招聘, 之後NHS 請, 知道好遠諗住搬過去, 最尾搬唔成.

Activehealth 發表於 24-5-31 10:07
叫阿囡唔好擔心,有英國醫院經驗,返嚟香港搵私家醫院/private practice 工唔難。

當年我有海外醫院工作 ...

我仔上年畢業,香港牌又未批,所以決定留英工作取實際經驗,一邊工作一邊報HA一邊等香港牌出,剛5月底完約,香港牌足半年先批,好彩HA上星期有Interview,可惜失望而回,不過佢會6月中返香港,雖然失落HA,會繼續揾工   

connie3803 發表於 24-5-31 11:35

佢係bristol, 當時無招聘, 之後NHS 請, 知道好遠諗住搬過去, 最尾搬唔成.

除非揸車,坐公車好失預算,阿仔反而覺得返到香港工作車程會遠好多。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊