用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培x小學
樓主: Hexadomen
go

培x小學   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-2-26 06:37
轉左出來仲唔基度山復仇記,講真若真發生在我身上,我都會。倒想知道報左警就不能報導嗎? ...
係咪因為警方已接手調查,當事人就不得向外披露案情,形造公眾形象,妨礙司法公正?見好多名人有案件在身,都説不可回答記者案情問題,以免妨礙司法公正
你咁講一講,突然掉轉諗,校方而家都唔可以披露案情?以免妨礙司法公正?

gillielam 發表於 19-2-26 08:35
係咪因為警方已接手調查,當事人就不得向外披露案情,形造公眾形象,妨礙司法公正?見好多名人有案件在身, ...

唔知ar, 通常睇新聞係話入左C法程序所以no cmt, 但報左警是否一樣?如果係,咁我諗香港冇乜新聞可以報導
仲有邊有人咁蠢同記者講明話要寫sui 間學校架,不過never say never, 總有個豬隊友在附近

gillielam 發表於 19-2-26 08:35
係咪因為警方已接手調查,當事人就不得向外披露案情,形造公眾形象,妨礙司法公正?見好多名人有案件在身, ...

但起碼根據現在資料,都只係學校查以及教育局收到投訴。所以,學校都係以私穩來佢絕披露。但是,如果教職員和另一位學生同意披露,學校係可以提供進一步資料。再退一步,唔係拖學生落水,教師都可以否認有關指控,然後學校就聲明會配合教育局調查。

MrBeast 發表於 19-2-25 22:31
原本都唔想留言,因為上次一單都judge 錯,但真的越來越精彩,唔知文中的疑似記者有冇提到來自何方呢?
ps ...
唔知何方媒體人。不過果日新聞亦有提到HK01裁員,時間吻合。

tkinwong 發表於 19-2-26 07:58
我都係睇報導。報紙有講過係報過警但唔受理。
當然,如果宜家由教育局轉介,佢地無得唔做野。
其實我都唔明點解當時報警不過不被受理?如果當時有record, 依家簡單好多,對雙方都公平。

b3410 發表於 19-2-26 08:55
唔知何方媒體人。不過果日新聞亦有提到HK01裁員,時間吻合。
唔通佢就係被裁個個都?hk01 篇文比topick 的詳細好多

b3410    發表於 19-2-26 09:00

李大人 發表於 19-2-26 08:57
如果係李超人,大劉個仔,訓導主任會㸃對,呢位同學?
你呢個問題是明顯誤導。

回覆 la5711 的帖子

對不起,請間沙田那學校一事,最終傳媒報告了多項細節,校方自己亦進行了一些調查,有向該校家長交待嗎?如有,就這些調查結果,並獲過百多熱心家長支持,相信校方感激萬分。

b3410 發表於 19-2-26 08:55
唔知資料來源都引用出來...

b3410 發表於 19-2-26 08:58
其實我都唔明點解當時報警不過不被受理?如果當時有record, 依家簡單好多,對雙方都公平。 ...

當事人家長明顯要投訴,所以去睇私家醫生,攞咗一張”To Whom It May Concern”的醫生紙。但是,香港警察前線人員可能出於大事化小、小事化了的心態,又或者可能覺得證據不足,所以沒有跟進。如果單案係由急症室醫生轉介,在急症室報案,差人就無得唔受理。

tkinwong 發表於 19-2-26 08:51
但起碼根據現在資料,都只係學校查以及教育局收到投訴。所以,學校都係以私穩來佢絕披露。但是,如果教職 ...
Thx! 明白~ 都唔知個家長呢刻有冇再報警
見另一單case, 個媽媽話決定報警,叫其他知情家長不好再公開披露

b3410 發表於 19-2-26 08:58
其實我都唔明點解當時報警不過不被受理?如果當時有record, 依家簡單好多,對雙方都公平。 ...
如果學校當時選擇大事化小, 小事化無的心態, 又已經採取沒淡化成件事...事隔一年, 大家認為學校會再比D什麼回應大家? 而家先來調查, 唔通要拖到個事主考埋DSE 先...之後不了了之.
呢件事一日唔攪清楚, 對事主, 學校..和在讀學生家長都好唔公平.

tkinwong 發表於 19-2-26 09:11
當事人家長明顯要投訴,所以去睇私家醫生,攞咗一張”To Whom It May Concern”的醫生紙。但是,香港警察 ...
朋友教路,即時攞個報案number 保障自己,冇事之後可消案

MrBeast 發表於 19-2-26 11:59
朋友教路,即時攞個報案number 保障自己,冇事之後可消案

若果只係可以去到報案室止步,果D叫做備案,係唔會有詳盡口供。可以進一步行入CID房係有難度,一般已被阻於報案室,或稱唔肯䦕file ~~~

mcl203 發表於 19-2-26 12:19
若果只係可以去到報案室止步,果D叫做備案,係唔會有詳盡口供。可以進一步行入CID房係有難度,一般已被阻 ...

夠膽insist 就會有,尤其呢個case 有傷痕,就算只是備案都叫有 record, 唔洗比人屈返轉頭

Felix223 發表於 19-2-26 10:09
如果學校當時選擇大事化小, 小事化無的心態, 又已經採取沒淡化成件事...事隔一年, 大家認為學校會再比D什麼 ...
點解你覺得是當時學校大事化小,小事化了心態?也可能是事主無事生非,小事做大?兩個極端可能性都有,暫時無法肯定。

MrBeast 發表於 19-2-26 12:23
夠膽insist 就會有,尤其呢個case 有傷痕,就算只是備案都叫有 record, 唔洗比人屈返轉頭 ...

都話左開file唔易,要用時間落口供,開左file就要跟,要破案,否則會扯低破案率~~~

無經驗既市民,以為報案室俾個number就係報左案~~~

b3410 發表於 19-2-26 12:26
點解你覺得是當時學校大事化小,小事化了心態?也可能是事主無事生非,小事做大?兩個極端可能性都有,暫時 ...

公平D啦,毫無疑點,虛構既一早學校可以公開否定左啦~~~

mcl203 發表於 19-2-26 12:27
都話左開file唔易,要用時間落口供,開左file就要跟,要破案,否則會扯低破案率~~~

無經驗既市民,以 ...

有number 就代表報左la, 但報左唔代表會查同破案,同理報案唔一定要親身去police station, 可以打999叫差人上門,一樣可以request case number...dont ask dont get

‹ 上一主題|下一主題