用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/201 ...
樓主: greenapple1093
go

2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019 20:27)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ucw 發表於 18-8-8 09:46
Medicine (CUHK) 16
Medicine (HKU) 12
Dental Sugery (HKU)  2

呢個係JUPAS Offer,仲未包括今年讀GCE經Non-JUPAS途徑,應該Med 和 Law各最少多2個~~~

Soundervolt 發表於 18-8-8 07:30
MBBS (HKU)9 students ,BDS (HKU) 3 students

MBChB (CUHK) 10 students
似乎, 嚟緊會多咗女醫生

https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-scholarships-and-awards

28個Medic, 2個Dental, 3個Nursing / Pharmacy, 仲有一堆護理/職業治療......

入3大共109人, DSE畢業生有147人, 即係入3大比例: 109/147=74.15%

greenapple1093    發表於 18-8-10 19:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

28個medi只係jupas, 見佢non-jupas都有medi offer

hkpapa852 發表於 18-8-8 10:14

https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-scholarships-and-a ...

女神校果然名不虛傳!

喇記仲有部份Radiography、Nursing、 Pharmaceutics及其他CU / City U Law degree.....呢幾日八到再上嚟Update。

Soundervolt 發表於 18-8-8 10:24
女神校果然名不虛傳!

喇記仲有部份Radiography、Nursing、 Pharmaceutics及其他Law d ...
喇沙的RESULT在哪裡找到?

NeoMom 發表於 18-8-8 10:27
喇沙的RESULT在哪裡找到?

Internal circulation

DSE整體成績要幾個月後annual report會有詳細公佈。

Soundervolt 發表於 18-8-8 10:24

女神校果然名不虛傳!
唔知會唔會日後多咗寸嘴女西醫呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-8 10:14

https://www.dgs.edu.hk/achievements/university-programmes-scholarships-and-a ...

神校。 以前真的比較少女仔讀醫。

hkpapa852 發表於 18-8-8 10:30

DGS今年成績可能同SPCC非常接近。

Sophie0804 發表於 18-8-8 10:31

緊係啦, 讀醫咁辛苦。以前Ocamp有個靚女讀E, 過咗三兩個月聚會時見到佢, 爆晒瘡, 真係勁辛苦。

Soundervolt 發表於 18-8-8 10:34
DGS今年成績可能同SPCC非常接近。
可能我偏心, 如果攞埋學界成績嚟睇, D1皇者+DSE成績優異, SPCC相對係比下去了

Sophie0804 發表於 18-8-8 10:31

以前A LEVEL年代報考醫科唔使睇中文科成績,齋睇英文同理科成績,女仔冇乜優勢。

hkpapa852 發表於 18-8-8 10:30
Don't stereotype. 唔係个个禁……小厨神都係又乖又靚又叻~

Soundervolt 發表於 18-8-8 10:51
以前A LEVEL年代報考醫科唔使睇中文科成績,齋睇英文同理科成績,女仔冇乜優勢。
...

我以前讀中大、讀醫的女仔比較少、宿舍的讀醫的宿友都話找不到女朋友,早知讀商學院

christy2011 發表於 18-8-8 09:33
回覆 greenapple1093 的帖子

http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html

NPL

2+ 圖有 中文科

4+圖. . 唔見咗??

hkpapa852 發表於 18-8-8 10:50
可能我偏心, 如果攞埋學界成績嚟睇, D1皇者+DSE成績優異, SPCC相對係比下去了
...
講真比我揀我寧願做一個十項全能的榜眼好過JAI讀書的狀元

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-8 10:50
...

我都始終係SPCC忠實擁疐

NeoMom 發表於 18-8-8 11:46
講真比我揀我寧願做一個十項全能的榜眼好過JAI讀書的狀元
我要求低D,唔駛十项全能,不過千祈唔好高分低能或者十全低能。

只要成績唔好太差,有足夠自理同求生能力就OK。

Ktfk 發表於 18-8-8 11:36
NPL

2+ 圖有 中文科
中文最關建其實係達3,達唔達4唔係咁緊要
‹ 上一主題|下一主題