用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018   [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 18-1-7 11:20

係呀,真係無得估。

等待係最難熬,好彩仲有三日姐,預祝你亞仔成功,預祝大家嘅小朋友都成功!

考完cambridge 工程系 , 12月頭

10條, 做到8條

教授, 連佢叫咩名都無問, 無問 生活, 乜都無

無問佢邊間中學,

10條

4條, 自己做到, 4條教授 引導下做到

1小時, 去房準備, 要詳細steps, 之後被帶到教授,

一對1, 傾數學/phy , 40分鐘, 傾左

之後,  另一教授入來, 教佢phy 大學的topic, alevel 從未學過

之後, 叫佢即時回應,

應該是看佢能否熟習cambridge  的tutorial 模式

imperial 出左offer ,12月頭, 真係快手

chem or further maths A + phy pre u  D2

準備cambridge, 做左數以千條數學+phy, 用ib hl phy+hl maths+

印度工程學院考試

1月10日等侍放榜
好彩上年7,8月暑假做左幾千條數學+phy ,買左好多練習

學校完全唔理佢, 要佢自己備戰cambridge  工程系

唔係幾千條題目, 今次筆試+面試一定 反應遲緩, 因為份卷好深

1月10日, 放完榜後

我upload 晒數千條操cambridge 工程筆試題目

cambridge 不問背景, 只問學識
報左hku, 應該唔會讀hku

hehehaha2017 發表於 18-1-7 23:11

10條, 做到8條
學校冇任何支援?比較一般嘅support都冇?

hehehaha2017 發表於 18-1-7 23:11

10條, 做到8條

係你嘅小朋友?都係今年報大學?

bobbycheung 發表於 18-1-7 00:24
喺 Student Room 成日都有人話,在 interview 之中對自己表現唔滿意嘅考生,唔係代表無機會,因為個 interv ...
多謝你的鼓勵!其實睇過之前的收生數據,知道只係15/16年,有73位學生
未有讀further Maths而報Oxford, 但只有14位可以成功面試,
而取錄了其中三人,但其他年份是大概只有7位interview,
而沒有任何人被取錄。

MMChan 發表於 18-1-8 14:07
多謝你的鼓勵!其實睇過之前的收生數據,知道只係15/16年,有73位學生
未有讀further Maths而報Oxford, 但 ...
老實講,得定唔得,真係唔好太緊張,因為這只是第一關。就算有offer, 又要meet到個offer。之後3年亦要handle到d workload及exams,因為中途頂唔順嘅大有人在。 盡咗力去做, 加個平常心去面對結果,就ok咯。

bobbycheung 發表於 18-1-8 16:49
老實講,得定唔得,真係唔好太緊張,因為這只是第一關。就算有offer, 又要meet到個offer。之後3年亦要handl ...

完全同意。

Hehehaha2017,請問點樣可以Download到Cambridge嗰幾千條題目呀?

Thx!

bobbycheung 發表於 18-1-8 16:49
老實講,得定唔得,真係唔好太緊張,因為這只是第一關。就算有offer, 又要meet到個offer。之後3年亦要handl ...

因為頂不順Oxbridge 學業壓力而中途退學的學生大有人在,孩子說開學不夠一個月,他所讀的學系便有兩人退學了。

PenguinQQ 發表於 18-1-8 18:11
因為頂不順Oxbridge 學業壓力而中途退學的學生大有人在,孩子說開學不夠一個月,他所讀的學系便有兩人退學 ...

係呀,雖然好似有啲阿Q, 但都真係覺得入唔到Oxbridge 未必係壞事,世事嘅嘢,焉知非福?

我記得你個小朋友好似入咗大學啦?適應嗎?開心嗎?

Hi 我係今年reapply Oxbridge 祝大家好運

optimist 發表於 18-1-8 22:48
Hi 我係今年reapply Oxbridge 祝大家好運

哦,你囡囡gap year? 舊年同今年考一樣定唔同科?考返同一間U 定轉另一間?

Ruby1219 發表於 18-1-8 18:51
係呀,雖然好似有啲阿Q, 但都真係覺得入唔到Oxbridge 未必係壞事,世事嘅嘢,焉知非福?

我記得你個小朋 ...

多謝關心,孩子非常享受Oxford 的校園生活,學業忙碌之餘,也參加了不同的活動,不僅擴闊了生活圏子,其眼界也大開。

PenguinQQ 發表於 18-1-9 01:20
多謝關心,孩子非常享受Oxford 的校園生活,學業忙碌之餘,也參加了不同的活動,不僅擴闊了生活圏子,其眼 ...

good to hear that she can cope with and even enjoy Oxford life!
which subject is she studying?

Ruby1219 發表於 18-1-8 23:33
哦,你囡囡gap year? 舊年同今年考一樣定唔同科?考返同一間U 定轉另一間?
...
在香港讀緊(因為唔可以一路喺英國讀一路reapply UCAS) apply左同一間U同一科不過唔同college 原因係上年間college唔建議reapply同一度 現在有香港學位fall back on 都算係穩陣 有咩關於non-Jupas/ reapply嘅問題可以問我

PenguinQQ 發表於 18-1-8 18:11
因為頂不順Oxbridge 學業壓力而中途退學的學生大有人在,孩子說開學不夠一個月,他所讀的學系便有兩人退學 ...
Law 及 PPE 最多人劈炮。要懂得減壓。

bobbycheung 發表於 18-1-9 13:12
Law 及 PPE 最多人劈炮。要懂得減壓。

好朋友的兒子剛收到Cambridge offer, 佢係reapply, 應該係unconditional offer! So happy for him!!

Ruby1219 發表於 18-1-10 17:32
好朋友的兒子剛收到Cambridge offer, 佢係reapply, 應該係unconditional offer! So happy for him!!
...
可以講多D嗎?係gap year定乜嘢原因reapply?邊科?
我認我八卦。

etoile 發表於 18-1-10 17:41
可以講多D嗎?係gap year定乜嘢原因reapply?邊科?
我認我八卦。

佢舊年Cambridge rejected after interview. LSE 無offer.

於是gap year 再apply, 已有KCL 同UCL unconditional offers, Cambridge offer for history at Girton College

Ruby1219 發表於 18-1-10 18:34
佢舊年Cambridge rejected after interview. LSE 無offer.

於是gap year 再apply, 已有KCL 同UCL uncondi ...

好開心!阿仔收到Oxford offer la!
‹ 上一主題|下一主題