用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

...   [複製鏈接]

回覆:CY0212 的帖子

Most web pals request to cut P3 TSA, not the overall TSA.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mcl203 發表於 15-11-6 01:38
咁年年唔去驗身.....咁又可能病入膏肓到医都唔使医
到時又可以埋怨從來無人去關心某某
...
so true

mandycmt7 發表於 15-11-5 18:17
即如果第三點解決唔到,就唔可以叫取消小三TSA? 咁請問反對取消TSA嘅人,是否又覺得小一已經要做TSA練習是 ...
我無話過解決唔到第三點唔可以取消TSA (TSA是否一定我取消我沒意見, 但絕對有需要檢討), 我既重點係做事要有: 緩急先後 之分.

取消咗TSA, 學校要求小朋友既操練真係馬上消失? 邊個敢寫包單? 解決咗操練既問題, 其它問題就有更多時間和空間去討論/檢討.

咁你地有冇問過那些正不斷被學校要求操練既小朋友同佢地既家長, 佢地現在想要/想做到的, 到底是甚麼?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 15-11-6 07:18
Interesting 比喻,但如balanced diet,每日運動,充足睡眠,冇不良試好,唔驗都可能長命百歲 ...
So true

引用:Quote:mandycmt7+發表於+15-11-5+18:17+即

原帖由 hkpapa852 於 15-11-06 發表
我無話過解決唔到第三點唔可以取消TSA (TSA是否一定我取消我沒意見, 但絕對有需要檢討), 我既重點係做事要 ...
1. 如果即時取消小三TSA,小一生就最快受惠。如果只檢討,咁就真係有排拖,你睇個“唔得掂”只會一直避,如何傾?! 如果你話冇數據分析,咁小六已經有TSA, 真係唔明插多一個小三幫助有多大。
2. 樣樣野要寫包單,之後點點點,又或者怕之後會由TSA變種,咁是否D官喜歡加任何考試,我們小朋友只可逆來順受?咩都唔做,等小一就開始教小三課程,咁只會拔苗助長,不健康。
3. 而家唔想谷嘅家長咪出聲囉!D喜歡谷嘅家長,就算冇咗小三TSA,佢都可以繼續自己去出面考試,何必成日話“我個女對TSA完全冇問題”,唔係個個小朋友都咁資優,企出嚟show off, 就反對我地取消。

mandycmt7 發表於 15-11-6 09:52
1. 如果即時取消小三TSA,小一生就最快受惠。如果只檢討,咁就真係有排拖,你睇個“唔得掂”只會一直避,如 ...
我一路都係建議家長應集合力量, 透過家教會或者親自向學校反映操練問題既情況, 不過你地位同路中人話我呢個建議係不切實際兼行唔通啫.

你地都知, 依家個政府, 會唔會咁易應承你你想要既嘢呀? 唔通掛住"理想", 就可以不顧"現實"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:忍唔住要喺度Post+多次其實大家有冇睇好多

原帖由 Doray 於 15-10-31 發表
忍唔住要喺度Post 多次其實大家有冇睇好多叫議員試做卷啲新聞呢,對有學識的家長,係咁依揭一揭份卷咪唔覺 ...
我都忍唔住入嚟要支持你嘅講法!EK家長個個唔係學者就係專業,水平高過班議員!佢哋嘅小朋友唔係有特異功能,就係有百般武藝,所以無論佢哋讀嘅學校,或者小朋友本身,拘拘TSA,當然不放在眼內,認為應付不了TSA的學校,學生,就是水平低!只係你哋無鬼用!另一類不識民間疾苦!

CY0212 發表於 15-11-5 11:36
其實有班會員係反 TSA 嘅  "有心人"
不管你提出多小客觀事實, 佢地只會嘗試洗白白回到自己 Agenda 上
如 TSA 有問題, 應係全港小學都出問題, 為何現今只係一部份出問題?

好明顯你既邏輯思維唔多合格. 你講 d 論點正反都 work:

其實有班會員係撐 TSA 嘅  "有心人"
不管你提出多小客觀事實, 佢地只會嘗試洗白白回到自己 Agenda 上
如 TSA 無問題, 應係全港小學都無問題, 為何現今只係一部份無問題?

上面三句, 我跟你寫完都覺得自己鏢冷汗...

講番認真, 全世界政府推任何德政/惡政, 受好/壞影響既永遠唔會係全部受眾,
呢個係 common sense. 所以你連上面呢類邏輯都講得出,
足以証明你對問題思考既能力係.............. 例如有人 e+ 同你講 :

如八萬五有問題, 應係全港業主都出問題, 為何現今只係一部份業主出問題?
這足以說明
八萬五無問題.

係咪開始聽到漲漲地? 唔洗我舉多十個八個例子你聽吧?
世界上好多野都係 inter-related. 而政策好多時就既引發市民行為既第一點.

另一個 common sense :
無人話無左 TSA 怪獸學校/家長就唔會谷其他野,
但無左 TSA 怪獸學校/家長就唔會谷 TSA. (完)

你可以繼續 "教育" 怪獸學校/家長唔好谷 d 學生, 這完全同個 topic 無衝突.
但請你唔好因為咁就
撐 TSA,
除非你正正就係 "有心人",
有其他目的.

引用:Quote:mandycmt7+發表於+15-11-6+09:52+1.+

我一路都係建議家長應集合力量, 透過家教會或者親自向學校反映操練問題既情況, 不過你地位同路中人話我呢個 ...
我地而家咪爭取緊“現實”,冇“理想”等如條死魚,任人宰割。
就係而家個政府咁,所以我地更加要出聲,只係出聲,又俾人話為反而反,圍插。就係有咁多咁嘅人,所以政府睬你都傻。

mandycmt7 發表於 15-11-6 10:40
我地而家咪爭取緊“現實”,冇“理想”等如條死魚,任人宰割。
就係而家個政府咁,所以我地更加要出聲,只 ...
唔去跟進要求學生操練既學校既問題, 就係爭取緊“現實”?

hkpapa852 發表於 15-11-6 10:45
From TSA

(五) 立即提出實際且有效方法停止及預防學校操練TSA,例如:
設立校長及老師投訴機制,防止視學主任或分區教育主任以TSA成績向校長及老師問責
設立家長投訴機制,防止辦學團體、校董或校長要求孩子參與補課,或要求家長購買TSA補充練習,甚至藉校內考試或測驗以TSA形式出卷進行操練
設立通報懲罰機制,如在教育局網站設上列三項黑名單

政黨回應如下:
(一) 民建聯
1. 在未掌握全面資料前,不會同意立刻取消小三TSA。只接受我們的訴求第二至七項。
2. 現時TSA操練情況不可接受。
3. 非常關注家長及孩子壓力。
4. 已開始進行研究TSA議題。
5. 會與教育局、辦學團體和老師商討。
6. 會考慮不同解决方法,包括暫停小三TSA。

(二) 民主黨,公黨,公民黨
1. 同意並接受我們所有的訴求。
2. 認為應全面取消TSA評核。
3. 小三TSA考卷過深過長,孩子壓力過大。
4. 除了向教育局提問及在教育事業委員會討論,還會向辦學團體探討。

近日教育局及學者多番指操練、催谷源於家長自己,關注組認為指責無理,教育局、辦學團體、學校,均要付上責任。最無辜受罪的,還是我們的孩子。我們要團結一致,盡力保護自己的孩子。現在仍有很多媒體想找家長訪談,懇切期望更多家長能為孩子們站出來,以苦主身分向傳媒導出真相。

引用:Quote:mandycmt7+發表於+15-11-6+10:40+我

你又知冇?個別家長同個別學校爭取緊,我地未必知,亦都幫唔上忙,而家大家爭取嘅,係關乎大部分學生,才能有共同爭取嘅目標。
你唔支持取消,是否日後冇數據比你分析,數據分析大王

Doray 發表於 15-11-6 11:05
From TSA關注組

(五) 立即提出實際且有效方法停止及預防學校操練TSA,例如:
將所有嘢綑綁一齊嚟傾? 幾時有結果?

呢個建議, 其實亦只係將"學校/辦學團體"自身既責任, 卸咗去教育局.

就好搭車應該要排隊, 有人唔排隊去打尖, 唔通要立例規管同監督避免/制止打尖?

mandycmt7 發表於 15-11-6 11:18
你又知冇?個別家長同個別學校爭取緊,我地未必知,亦都幫唔上忙,而家大家爭取嘅,係關乎大部分學生,才能 ...
個別家長同個別學校爭取緊,我地未必知,亦都幫唔上忙

點解幫唔上忙? 當日點解因為收留懷仔返學, 大家可以組織去圍人地學校?

說穿了, 其實目標根本唔係要去幫佢地, 咁唔該唔好咁大義凜然話因為見到佢地D小朋友咁辛苦, 想幫佢地先至咁做.

mandycmt7 發表於 15-11-6 11:18
你又知冇?個別家長同個別學校爭取緊,我地未必知,亦都幫唔上忙,而家大家爭取嘅,係關乎大部分學生,才能 ...
補充一點, 我一向收集需要數據, 從來同TSA無關喎! 點解你覺得有關?

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

懷仔係非法居留者黎架,有咩理由可以用我地嘅免費福利,做左先例咪即係打開度門俾人入侵。

ronniedad 發表於 15-11-6 11:33
懷仔係非法居留者黎架,有咩理由可以用我地嘅免費福利,做左先例咪即係打開度門俾人入侵。

...

咁點解唔可以為一D受"犯規"既學校影響既小朋友同家長出頭, 圍人地間學校呢? 你唔去阻止人, 其他學校有一樣可以有樣學樣.

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-10-31+發表忍唔

原帖由 wan_sosin 於 15-11-06 發表
我都忍唔住入嚟要支持你嘅講法!EK家長個個唔係學者就係專業,水平高過班議員!佢哋嘅小朋友唔係有特異功能 ...

小朋友好可憐

因為根本就冇Effective way 去阻止個別團體學校用個TsA 去捽數,所以the only option is 取消小三TsA。
你點prove 佢喺操TsA先,咁你又會話,咪係攞,根本你班人都證實唔到,實唔関TsA事啦,人地根本唔係為咗TsA份卷嚟操,份卷唔深, tricky 小小啫,小朋友做多'幾份題形熟啲咪攪掂啦!!

但你唔記得咗有分數就有排名比較,呢個咪崔化劑的effect, 其實真係同份卷深淺係冇関係,仲要出卷嗰班咁豬,唔記得咗個原意,咦,今年個平均分近左喎,出番份深啲啲,唔係點分高下呢?

‹ 上一主題|下一主題