用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 pls del
樓主: ABC-DAD
go

pls del   [複製鏈接]

回覆 ABC-DAD 的帖子

謝謝,雙打4/4 3:30pm 單打6/4 18:20pm 都是在歌和老街壁球及乒乓球中心4/F.有空請來多多支持。

mango_vanessa    發表於 15-4-3 00:40
ABC-DAD    發表於 15-4-2 20:09

今個復活節很多同學去旅行,囡也無得參加班聚會有點不高興

回覆:聖保羅男女中學家長交流區 SPCC 1915~ 紅磚、白蘭樹

回覆 chingmon 的帖子

1) 為什麼一定要補習? 我囡為例,無補習尚且可以
2) Debate club / Dancing club 不會睇您有無獎項,証書。中/英Debate club 比較難入 我囡未聽過有Jezz club…

3) 我從未見過學生穿校服在中環  金鐘一帶拍拖。我囡果班更加沒有人拍拖喎!

chingmon 發表於 15-4-8 09:10
請教各位: (1)SPCC可否不補習?希望只靠老師教,自己回家溫習,餘下時間可參加多些課外活動。 (2)如想參加 ...

如果1、2、3任何一個答案(唔)咁啱心水,會退學嗎答案全在小朋友自己

chingmon 發表於 15-4-8 09:10
請教各位: (1)SPCC可否不補習?希望只靠老師教,自己回家溫習,餘下時間可參加多些課外活動。 (2)如想參加 ...

(1) 學校無要求學生補習呀..............補習與否係家長同學生根據自己要求 / 期望 / 需要決定。我小朋友無補習,佢自己亦覺得無需要。

(2) 中英 debate team 會出 email 邀請有興趣既同學參加選拔,無個人奬項 / 考取有關證書都可以報名,但唔清楚係咪所有人都有機會選拔。叫你小朋友留意 eclass / email,有興趣不妨一試。

(3) 拍拖相信好多學校都有,問題多定少。我無詳細問,不過我覺得主要睇你小朋友心態,自己集中精神專注學業便可,無需擔心。

下週想為ROP寫啲嘢

ABC-DAD 發表於 15-4-10 11:05
下週想為ROP寫啲嘢
好呀

回覆 yiphalook 的帖子

,有咩題目,我未有頭緒

去完ROP之後,會獨立自主左好多!

ROP嘅內容,就唔公開講咁多,否則就剝削左當中嘅意義。

或者…讓他們長大

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

關於ROP,建議寫定幾個回郵信封,check地址,我嗰位話寫左信,但我地一封都無收過

英鎊好弱,11蚊三毫幾,可能會11蚊不保了

ROP之後,自理能力會提升左,同學之間嘅社交圈會擴大,會有兩至三個月成為仔女嘅生活重心,父母要有心理準備,去迎接呢種轉變,耐心去等佢地整合,再發揮聆聽引導嘅專長,ROP只提供左一個環境,轉變係因為時日令佢地長大左lu

歡迎有第一手經驗嘅中四家長分享下心得同諗法

Work hard Play Hard

同學提供:多帶長短後備襪,可保双腳時常(每天)亁爽衛生,(連續五天的expedition帶了七對襪)對應偶發雨天和遠足非常關。

ABC-DAD 發表於 15-4-11 12:20
同學提供:多帶長短後備襪,可保双腳時常(每天)亁爽衛生,(連續五天的expedition帶了七對襪)對應偶發雨 ...
我諗起當年我個仔去, 有其他男同學連續五天的expedition只帶了兩條內褲.
寵辱不驚、閑看庭前花開花落。去留無意、漫隨天外雲巻雲舒

引用:Quote:ABC-DAD+發表於+15-4-11+12:20+同學

原帖由 sheenaho 於 15-04-11 發表
我諗起當年我個仔去, 有其他男同學連續五天的expedition只帶了兩條內褲. ...
嘩,呢位男同學成功短期內提升男人味

懶羊羊 發表於 15-4-11 14:\"\"
嘩,呢位男同學成功短期內提升男人味
極速提升
‹ 上一主題|下一主題