用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 加而晴媽媽 於 09-10-7 22:37 發表
請問環保袋係唔係有通告 ? 因為我無見過.
另外,交通填色比賽我都無喎.
網上問卷我有,已交.

係有通告架,我都係想摷清楚有無"交通安全"填色比賽張紙果時from 某通告見到這個帶環保袋提示 -- 可能係家長會派果疊通告啩 ?? 唔記得lu.

原帖由 天藍 於 09-10-8 10:09 發表
chy1015 / all,

我昨晚再check仔仔手冊已見有no. 啦~
網上問卷早前已做, 回條已交了回校。
早前見通告說會派兒童學習檔案, 但
要帶環保袋回校, oh~好彩你提下唔
係唔記得。
交通填色比賽我都無收到??? 唔知係
咪個 ...

可能真係唔係人人有lar, 如果真係因應小朋友平時填色嘅好壞而厘定有無呢張填色紙的話, 巧研無都唔出奇,因為佢油顏色真係唔係做得好好, 但咁嘅安排就似乎不是太恰當lak, 應該人人都可選擇交唔交返去比賽, 又或者要註明要經過校方甄選才可參加比賽mar.

原帖由 chy1015 於 09-10-7 20:31 發表

原來月光光歌詞在主題學習報告上有架.

巧研又唱一首普通話歌,同大家分享吓,幾得意架 唔知有無聽錯歌詞,if any mama know what s/b right, 請告知 :

中國的國旗真美麗,
我們齊齊站大地,
我是那麼愛中國,
現在就敬個禮,
敬禮!

(第二,第三句聽得最唔清楚)

chy1015,

昊藍有成日唱o黎首歌, 我只係聽到佢成日
唱"敬禮", "敬禮"有個動作做敬禮架! 好搞笑~
係lu~我都覺得填色比賽人人有份先公平, 昊藍
好鍾意繪畫, 成日都油顏色, 但都無份好失望...

原帖由 chy1015 於 09-10-8 14:15 發表

巧研又唱一首普通話歌,同大家分享吓,幾得意架 唔知有無聽錯歌詞,if any mama know what s/b right, 請告知 :

中國的國旗真美麗,
我們齊齊站大地,
我是那麼愛中國,
現在就敬個禮,
敬禮!

(第二,第三句聽 ...

我2樣都無。

今個星期二收到  學校課外活動通告----兒童戲劇班---- 學校請多兩位導師開多幾班, 仲平咗少少...次係"兒童音樂戲劇"班, 今次係"兒童戲劇班"...
今次好似只派比上次有報名而落空的小朋友..
唔知大家仲報唔報呀 ??? 明天deadline 交.
我會再報過先, 希望今以有机會.. (以抽籤選出)

你報左A1班&A2班ar, 因我問左馮主任, 我話我女要返水墨畫班, 咁只得A1班&A2班ok, 我話其實A1班&A2班有咩分別,佢話係導師不同,咁我
問可否填埋A1班&A2班,佢話可以,咁如果抽中,老師
可代安排是但一班...

原帖由 AnitaHo 於 09-10-8 19:27 發表
今個星期二收到  學校課外活動通告----兒童戲劇班---- 學校請多兩位導師開多幾班, 仲平咗少少...次係"兒童音樂戲劇"班, 今次係"兒童戲劇班"...
今次好似只派比上次有報名而落空的小朋友..
唔知大家仲報唔報呀 ???  ...

me too 我2樣都無。

網上問卷回條 -- 關於边方面架 ?

原帖由 Chickee 於 09-10-7 14:36 發表
網上問卷回條 & 交通安全填色紙 --- 我兩樣都無喎????

醒目開學勳章

原帖由 AnitaHo 於 09-10-9 00:21 發表
你報左A1班&A2班ar, 因我問左馮主任, 我話我女要返水墨畫班, 咁只得A1班&A2班ok, 我話其實A1班&A2班有咩分別,佢話係導師不同,咁我
問可否填埋A1班&A2班,佢話可以,咁如果抽中,老師
可代安排是但一班...

...

我同你一樣呀,不過我冇填2個呀,我填左a1咋,早知就填2個啦,我女又係要返水墨畫呀,希望中啦,我好遠出黎,如果有2樣就好d,咁我可以係附近搵野比妹妹返下,唔使浪費左d時間嘛,唔知幾知先知得唔得呢!

想借少少位分享一下。

昨晚阿仔瞓覺前提我, 今日記得幫佢帶個環保袋返學。如果唔係佢提我, 我真係忘記。我記得之前有家長係呢度提過, 老師而家會專登交低d工作俾小朋友, 睇下佢地返屋企後識唔識講番俾父母知道。所以, 果一刻我突然覺得, 原來阿仔大個仔左好多了, 可以交帶佢做野lu。雖然係好小事, 但我幾感動呢。

我都有同感, 覺得亞仔升左K2後好似大個仔& 正經左.  尋日佢放學見到工人姐姐, 即刻叫姐姐幫佢帶個環保袋今天帶返學.  由此可見佢地上堂都有留心聽老師講話.

原帖由 Chickee 於 09-10-9 11:05 發表
想借少少位分享一下。

昨晚阿仔瞓覺前提我, 今日記得幫佢帶個環保袋返學。如果唔係佢提我, 我真係忘記。我記得之前有家長係呢度提過, 老師而家會專登交低d工作俾小朋友, 睇下佢地返屋企後識唔識講番俾父母知道。所 ...

原帖由 AnitaHo 於 09-10-9 00:25 發表
me too 我2樣都無。

網上問卷回條 -- 關於边方面架 ?

関於優質教育,
主要問家長對創價幼稚園於各方面教學做得如何,係選擇評分--即十分重要,重要,普通,不重要,
十分滿意, 滿意 .....等

原帖由 天藍 於 09-10-8 17:06 發表
chy1015,

昊藍有成日唱o黎首歌, 我只係聽到佢成日
唱"敬禮", "敬禮"有個動作做敬禮架! 好搞笑~
係lu~我都覺得填色比賽人人有份先公平, 昊藍
好鍾意繪畫, 成日都油顏色, 但都無份好失望...

...

天藍,
係呀,做埋個敬禮動作架,好CUTE

原帖由 chy1015 於 09-10-9 13:48 發表

天藍,

穎穎竟然話佢唔識唱喎

同仔仔最近都有唱到兩首歌, "請問你是誰"
同"月光光", 月光光個排中秋節仔仔成日唱!!!

原帖由 chy1015 於 09-10-9 13:48 發表

天藍,

我都有感動事,分享下。

記得6,7月豬流感時,我曾同老師提議, 幫6/7/8月冇得開生日會既小朋友在新學年9月份生日會上補影番張生日相.. 當時老師話應該唔會補影相..
小女係8月生日, 所以她冇機會在學校開她的第一个生日會(K1)... 今日亞女放學,書包多咗一個學校信封,上面寫住<生日快樂>,入面係兩張喺國慶歡腾迎中秋暨生日
會補影她與同學們帶着生日帽既相. 雖然相裡沒有蛋糕, 但亞女终於有張在學校帶生日帽既生日相.. 亞女睇住張相不知幾開心, 仲同我講下次佢在學校開生日會時,要我買蛋糕比佢帶返去慶祝... 我真係好感動呀,在此要感謝 學校 & 老師 ! ^_^

原帖由 Chickee 於 09-10-9 11:05 發表
想借少少位分享一下。

昨晚阿仔瞓覺前提我, 今日記得幫佢帶個環保袋返學。如果唔係佢提我, 我真係忘記。我記得之前有家長係呢度提過, 老師而家會專登交低d工作俾小朋友, 睇下佢地返屋企後識唔識講番俾父母知道。所 ...

我囝囝是6月生日, 當我知道沒有了6月生日會我都唔知點同個仔講. 因為佢等了10個月終於輪到自己做主角, 點知取消左, 佢之前一早已諗定到時送小朋友貼紙, 重話只係要在學校開生日會, 其他都唔想, 所以我都無幫佢攪出面的生日會. 佢靜係講都已興奮. 後來我同佢解釋停學取消了生日會係唔想小朋友互相感染, 佢都真係好唔開心, 雖然佢都慢慢接受但係不停重提點簡...點簡...唔想等5歲先有生日會. 剛好江老師打電話比我講開功課安排, 我就同老師講囝囝唔開心, 當時老師第一個反應係要親自同我囝囝傾電話, 佢地傾足10 幾分鐘. 仔仔好開心, 第2日重自己打電話返學校比江老師再傾. (聽返哩係第一次打去學校無人聽得出佢搵邊個, 第二次先成功). 講左咁多其實我係好多謝江老師咁mind 小朋友的感受. 哩點真係好感動.     

原帖由 AnitaHo 於 09-10-9 18:14 發表
我都有感動事,分享下。

記得6,7月豬流感時,我曾同老師提議, 幫6/7/8月冇得開生日會既小朋友在新學年9月份生日會上補影番張生日相.. 當時老師話應該唔會補影相..
小女係8月生日, 所以她冇機會在學校開她的第一个生 ...

呀囡都成日唱:  "請問你是誰"? "請問你是誰"?......

原帖由 天藍 於 09-10-9 17:25 發表
同仔仔最近都有唱到兩首歌, "請問你是誰"
同"月光光", 月光光個排中秋節仔仔成日唱!!!

我個女都好鐘意江老師架! 江老師今年教K3,佢就成日話下年到佢升K3,江老師又會教返佢喇!
原來大家都有搵江老師求救,因為學校突然停課,我就麻煩佢幫我派D生日會邀請卡比同學仔。

尋日我都收到學校影的兩張生日相,真係好好好好開心,無諗過有得補影番!

原帖由 mimi666 於 09-10-9 19:25 發表
我囝囝是6月生日, 當我知道沒有了6月生日會我都唔知點同個仔講. 因為佢等了10個月終於輪到自己做主角, 點知取消左, 佢之前一早已諗定到時送小朋友貼紙, 重話只係要在學校開生日會, 其他都唔想, 所以我都無幫佢攪出面 ...

江老師真係好受小朋友歡迎. 我個仔話小朋友個個都叫...江老師...江老師...江老師, 佢話好好笑wow. 重有佢話江老師近視好返唔使帶眼鏡 lu.
原帖由 muichujamie 於 09-10-9 23:14 發表
我個女都好鐘意江老師架! 江老師今年教K3,佢就成日話下年到佢升K3,江老師又會教返佢喇!
原來大家都有搵江老師求救,因為學校突然停課,我就麻煩佢幫我派D生日會邀請卡比同學仔。

尋日我都收到學校影的兩張生日相,真係好 ...
‹ 上一主題|下一主題