用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: Rachethew
go

校際音樂節 [複製鏈接]

原文章由 yanyan-mummy 於 08-3-3 14:33 發表
我好吾開心牙! 囝囝剛比賽完,只得72分,我聽到佢彈得吾係太差,評語話佢太快!但囝囝覺得自己彈得好好,因冇錯音,我都吾知點同佢講佢咁低分,(因為佢走先,依家未放學),我覺得會幾hurt佢囉! 頭先打比鋼 ...

yanyan-mummy

我估會唔會係彈了高8度呀, 因為我囡囡比賽當天, 我囡囡係3號, 所以我睇到1號同2號的分數, 佢地都係"疾"咗一次, 有77, 78分.
如果成首歌只係拍子唔啱, 應該唔會只得72分.

我有個學生彈Melody得了第二名

評判特別點名稱讚她的結尾做得很好

因為很多小朋友還未彈夠最後一個音就結束了而她就做足了漸慢漸小聲和延長 所以比較突出(雖然我覺得是common sense 不過她高興我也很高興呢)

其他的評語就是音色 句法 風格都做得很好 只是速度略慢了一點

或許你可以就這幾方面和老師review 一下

Good Luck!

P.S.我下一堂會幫她錄音

錄音成功的話就會貼堂 (貼在我的網頁"網上演奏廳")到時邀請你來聽聽看:)

原文章由 yvonne.wong 於 08-3-4 10:45 發表
有沒有彈melody,可否說說一些心得;技巧或意見給我參考,謝謝!

[ 本文章最後由 concerttime 於 08-3-4 14:01 編輯 ]

教琴唔係話拋晒d資料俾學生 由得佢吸收多少就多少
老師的責任是要令學生明白
一個方法get唔到就要想另一個方法
當發覺有學生"話極都唔聽"時 首先要想是不是自己講得不清楚
有無須要改變策略....

所以yanyan-mummy所講的老師
可能是無經驗 要不然就是無心教(由其是那句"琴日先提過佢")
我支持你轉

原文章由 yanyan-mummy 於 08-3-3 14:33 發表
我好吾開心牙! 囝囝剛比賽完,只得72分,我聽到佢彈得吾係太差,評語話佢太快!但囝囝覺得自己彈得好好,因冇錯音,我都吾知點同佢講佢咁低分,(因為佢走先,依家未放學),我覺得會幾hurt佢囉! 頭先打比鋼 ...

Hi Heidi媽

哈哈!想不到係度遇返妳! 我當然記得妳和Heidi ! Heidi 當年只有五歲就彈得很好, 鄰居們(包括我)都很讚嘆呢!

幾年了,Heidi一定大個女了. 她現在幾級了呢?

原文章由 Heidi媽 於 08-3-4 14:33 發表
Hi concerttime,

恭喜你的學生取得好成績!
不知你還記得我嗎? 我囡囡 Heidi 4,5歲時你都佢學琴, 我地以前住在你隔離附近, 現在我地搬出了九龍一段時間了. ...

weekend 吧
我們星期五上課 :)

P.S.無得睇, 只是聽

原文章由 yvonne.wong 於 08-3-4 14:46 發表
真是多謝您講給我知的意見,請問幾時有得睇,我囡11號比賽呀.

Wah. 真是利害
不過Heidi媽你功不可沒呢
當年你每堂都很耐心地陪Heidi上課
妳是我遇過那麼多家長中最關注子女進度的家長
怪不得Heidi學得那麼好 :)

原文章由 Heidi媽 於 08-3-4 15:25 發表
Hi concerttime,

Thank you! Heidi 還記得你架!
她快10歲啦! 佢上年年尾考了四級鋼琴並取得143分(之前一直都冇考過試) , Theory 都考了啦! 現在的老師雖然嚴些, 但係根基打得好好.
我亦好多謝你以前教她鋼琴時的 ...

請問是否一定要有86分才有第三名?

醒目開學勳章 王國長老

無standard架, 每個評判手法唔同, 如果我果場, 86分就無獎了, 亦有可能評判手緊, 冠軍都唔太高分呢!

原文章由 PaPa 於 08-3-4 05:02 PM 發表
請問是否一定要有86分才有第三名?

原文章由 ickwong 於 08-3-4 09:05 發表
Could you mind share also the judge comment & how about the marks of the winners.  Thanks.

YES!

ickwong,
我囝比賽嗰場冠軍有91分,亞軍(看不到),季軍有88分.請問你是否同場???
評語寫得幾草,大約如下:
xxxxx l.h. 2 note phrases!
Slaccatos clear!
Excellent drop to p m.q
Try to keep l.h uxtxx qweetxer
Use a more bouncy wrist on slaccatos,
Very good
你的又如何???

原文章由 Heidi媽 於 08-3-4 09:36 發表
skyway1668,

恭喜你仔仔取得理想成績 ! 發覺每次參加校際, 都會有學生彈錯歌, 都唔知係去錯場或是老師教錯, 上次呀仔那場, 有係有學生彈了其他歌.

...

Thanks!Heidi媽,你的仔女重叻 ,我都唔識的要多多指教!
我想問練琴時,要否看住???

冬日勳章 醒目開學勳章

多謝各位鼓勵及支持
囡囡今天彈#108,情況更慘烈,破紀錄69分 (同一個miss)

我都未打比miss,因為吾知講什麼!囡囡個場好多都70頭,但完全未想過會6字頭,兩個仔女有練琴,好sad!吾知點講......
咁如果轉miss又吾知會吾會越轉越差,又到底去琴行定上門?好無奈!

原文章由 yanyan-mummy 於 08-3-4 20:56 發表
多謝各位鼓勵及支持
囡囡今天彈#108,情況更慘烈,破紀錄69分 (同一個miss)

我都未打比miss,因為吾知講什麼!囡囡個場好多都70頭,但完全未想過會6字頭,兩個仔女有練琴,好sad!吾知點講......
咁如果轉miss又吾 ...

平時你女三級彈緊咩書呢?你女幾歲呀?

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 Sindy 於 08-3-4 21:33 發表

平時你女三級彈緊咩書呢?你女幾歲呀?

囡囡彈緊Grade 3考試書,今年9歲,學琴4年了!

原文章由 yanyan-mummy 於 08-3-4 20:56 發表
多謝各位鼓勵及支持

一個學生低分,就可能係老師或學生其中一方有問題,
但兩個學生都低分,會唔會係老師出左問題!?

想問老師平時上堂用唔用心既?
會唔會好馬虎!?

落堂後有冇交代小朋友既情況?

同埋,照而家既情況睇黎,
真係建議你轉老師囉!

其實,只要肯花時間去搵、去試,
一定會搵到個合心水既老師既,
唔使擔心愈轉愈差呢個情況!

至於去琴行定搵上門,
睇返你自己既情況囉,
如果你覺得上門方便,咪上門囉!
如果你唔想老師上你屋企,
你咪去琴行囉!

總之,無論邊樣都好,
總會有好同唔好既老師,
你自己要小心選擇囉!

醒目開學勳章

yanyanmummy

係我會轉老師, 因為我個仔學琴學得幾"pair"的, 日日都要我剷先至肯去練琴, 但係今年最少了, 都有77分呀(前兩年係82, 83分, 今年的冠軍是84分).  以家長的角度去看, 我覺得個老師問題大個d細路.  因一個細路, 7個都係懶懶閒的. 個評判點手緊, 去到6字就真係好難交代了(因為你話你對仔女係有練琴的).

況且到呢個時候相信你亦已經對佢失去信心, 那麼何不一試新老師呢.  我兩年幾前都有轉老師的煩惱, 那時好firm咁覺得個老師唔掂, 亦同你現在一樣, 怕大海茫茫去邊到找到個好老師喎.  但當時我諗, 就算真係找唔到一個好的, 也不再跟唔好的那一個學(這是我當時很清楚的方向).  我個仔跟了那個唔好的一年多, 就學壞師了.  而家的miss執手尾都執到而家.  我既經驗對於你既想法係咪會清楚少少呢?!

呢到有咁多好既媽咪, 你可以試下問下佢地學緊的老師介紹給你啦. 我相信她們絕對願意幫手的. 坐係到煩都不是辦法, 解決問題先至係上策!! 而家你要睇下點樣同對仔女做心理輔導, 這是很緊要的呀!

多謝各位鼓勵及支持

‹ 上一主題|下一主題