用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

原文章由 召藥師 於 07-9-14 23:24 硐表

妳地囝囡咁好要學配詞喇?我個仔只係寫左家禽咋(雞鴨鵝個d)。

同埋妳地囝囡個班時間表有冇常識堂同電腦堂編埋一齊?我阿仔個班有咁ge情況,唔知帶邊本書,最後要帶哂。 ...

有呀, 係星期四常識/電腦,我都比囝囝帶晒, 仲有各料科ge作業都帶埋 , so 星期四書包係最重...... 係呢, 9/28 家長會你去嗎?  我會去, 但要同公司講果日早d走, 因我正常係放6點ge....

原文章由 112868 於 07-9-14 23:44 硐表

冇錯,只係寫一次就夠,仲有下面要畫隻雞wor....阿囡話ge!仲有冇其他問題啊?有就問...................

Thanks....囝囝都有話要畫隻雞. 只係話唔知寫幾多次.....可能佢上堂發緊夢.....

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-14 11:56 PM 硐表

有呀, 係星期四常識/電腦,我都比囝囝帶晒, 仲有各料科ge作業都帶埋 , so 星期四書包係最重...... 係呢, 9/28 家長會你去嗎?  我會去, 但要同公司講果日早d走, 因我正常係放6點ge.... ...

我會去架!
唉~我唔係好明學校做乜要佢地買files,又唔係平,係唔係靚(好易掰爛),仲要咁多個(又要帶哂番學?!),我一早係教協買左d靚野又可以摺埋ge,而家變左冇用。點解唔整d好少少,一係一個入面可以細分幾科,改完派左返屋企就家長幫佢地再分開存好咪得lo,功課紙唔係科科每日都一定有,一個硬淨ge file日日用咪好lo。

原文章由 召藥師 於 07-9-15 00:32 硐表

我會去架!
唉~我唔係好明學校做乜要佢地買files,又唔係平,係唔係靚(好易掰爛),仲要咁多個(又要帶哂番學?!),我一早係教協買左d靚野又可以摺埋ge,而家變左冇用。點解唔整d好少少,一係一個入面可以細分幾科,改完派左返屋企就 ...

我好似冇見過d files wor.....唔通班主任 keep 起晒??

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-15 12:45 AM 硐表

我好似冇見過d files wor.....唔通班主任 keep 起晒??

可能老師同佢地keep起左,d files有好幾隻色黎分唔同科,不過好薄好軟(加印校徽)。

原文章由 召藥師 於 07-9-15 11:11 硐表

可能老師同佢地keep起左,d files有好幾隻色黎分唔同科,不過好薄好軟(加印校徽)。

ic.....可能係老師度, 我真係冇見過......

係呢,Friday ge 全方位學習, 你囝囝入左邊 group 呢,我個仔入咗英語呀 .....

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-15 11:31 AM 硐表

ic.....可能係老師度, 我真係冇見過......

係呢,Friday ge 全方位學習, 你囝囝入左邊 group 呢,我個仔入咗英語呀 .....

一樣英詩集誦。我其實一早想佢入依樣,不過原來有電腦同節奏樂,梗係想佢入節奏樂啦!而家定左冇計。

請問你們有否讓小孩參加興趣班? 我個女係1C班, 有冇1C家長?

超級版主

原文章由 Siuchoi 於 07-9-15 11:51 PM 硐表
請問你們有否讓小孩參加興趣班? 我個女係1C班, 有冇1C家長?

暫時蒲頭ge1年班家長得1b同1d咋!歡迎妳加入!!
我就冇俾個仔參加興趣班,因為怕佢太累應付唔到,同埋同出面比都唔算平得去邊,睇吓下學學期阿仔適應成點先再決定。

唔緊要啦~ 不過我就比我個女學左弦樂團和體操班, 因為我覺得, 小一生活尚算輕鬆, 反而是參加興趣班的好時机, 上了高年班後, 就真係未必有時間了~

補充一下, 因為我另一女兒是小三, 所以都知道小一生活大致情况~

原文章由 Siuchoi 於 07-9-15 23:51 硐表

Hello...阿囡有個舊同學係1Cge,我同佢媽咪都好friend  ge .你囡囡讀三年咩班?我都有幾個朋友d阿囝囡讀三年級ge.

超級版主

原文章由 Siuchoi 於 07-9-16 12:39 AM 硐表
唔緊要啦~ 不過我就比我個女學左弦樂團和體操班, 因為我覺得, 小一生活尚算輕鬆, 反而是參加興趣班的好時机, 上了高年班後, 就真係未必有時間了~

我覺得女仔早熟d叻d,我個仔係細仔(9月生日),語言發展都比我個女慢好多(同齡計),仲要佢俾以前美雅train到佢由左撇子變右手寫字,到而家都寫得勁慢,係屋企做抄寫功課都花好多時間(加埋佢專注力低要人睇實),所以我唔打算俾佢另外學野住,係都自己教左佢先(我老公整機同寫program可以教佢電腦,我就可以教佢彈琴;阿公阿婆教唱粵曲;阿爺教拉二胡、阿'女麻'教種菜、二叔教抬拳、三叔教打鼓)。

好啊~ 可否請一些1C & 3B的家長來一起分享?  很高興認識你們~

超級版主

原文章由 Siuchoi 於 07-9-16 01:05 AM 硐表
好啊~ 可否請一些1C & 3B的家長來一起分享?  很高興認識你們~

clymama ge 囡囡都係3年班喎!不過唔知係唔係3B。

各位, 請問你地有否保母車介紹? 本來返學坐農圃道官小校車, 但這校車要我們6:45am上車, 8:00am才回到學校,(官塘去農圃, 巴士只須20分鐘), 細女今年升小一, 個女好辛苦, 我由10月開始會自己送兩個女返學,(我公司在紅磡), 放學就想坐回程校車, 但如果參加興趣班, 就沒有校車坐, 車費收得又貴, 年年都加幾十蚊, 但就一d services都冇, 差勁!!  打過電話去學校反應過, 都唔知何時才有改善! 唉~ 我好煩惱呀!  請幫我留意下~ 唔該晒

原文章由 召藥師 於 07-9-16 01:28 硐表

clymama ge 囡囡都係3年班喎!不過唔知係唔係3B。

我個女3a。英詩咪幾好,我自己小學嘅時候都係參加英詩集誦,到現在我還記得比賽首詩添!(幾十年前喎!)

原文章由 Siuchoi 於 07-9-16 18:35 硐表
各位, 請問你地有否保母車介紹? 本來返學坐農圃道官小校車, 但這校車要我們6:45am上車, 8:00am才回到學校,(官塘去農圃, 巴士只須20分鐘), 細女今年升小一, 個女好辛苦, 我由10月開始會自己送兩個女返學,(我公司在紅 ...

你好!我唔需要搭車, 所以唔熟褓母車嘅嘢。不過都聽過校車要左兜右兜, 又唔平,有些媽咪都唔搭啦!盡量幫你留意下吖!

召藥師

今朝你地見到乖乖未呀?如果相認咗咪好開心囉!

原文章由 112868 於 07-9-17 10:08 硐表
召藥師

今朝你地見到乖乖未呀?如果相認咗咪好開心囉!

今朝你咗邊呀? 見唔到你ge!!  我地相認咗啦.....見到召藥師 & hlw2001,後尾召藥師離開之後,我同 hlw2001 仲相認埋 clymama 添呀 ........就係唔見你囉.....
‹ 上一主題|下一主題