用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

大笨鐘 發表於 21-7-16 17:14
如果阿仔中文無3,點都會 appeal 同買卷,買個希望都要。阿仔無信心中文攞3。
...

我仔考完果剎那係好有信心攞3的,但早兩日就話覺得自己唔得,真係自己嚇自己,傻瓜!

大笨鐘 發表於 21-7-16 17:16
阿仔話有5** 先買,應該可以慳返呢d 錢

5**好難攞呀! 所以我哋都係咩卷都買啦,呀仔唔敢開呢個盤口。

silvia_ng 發表於 21-7-16 13:01
我都唔識呀!

不過早兩日呀仔有問我,如果夠分,仲會否上訴。我話如果有機會令自己後悔嘅話,咁就上訴啦 ...

好彩 Appeal 成績暫時仲行緊只升不跌,否則應該好多人唔敢亂 appeal . 考評局曾經考慮過成績可升可跌,好彩暫時仍未實行,而且覆核成績後有改變,仲會退還覆卷費用, 所以對於成績不理想或接近邊緣嘅考生,都會強烈建議佢哋比錢覆卷。

miriam 發表於 21-7-16 17:41
無 2 兼唔上訴下, 對唔住自己

係,千萬唔好比自己後悔!祝福你唔洗上訴

RoseRose1980 發表於 21-7-16 18:02
我仔上年数考到5**,佢今年又試做2021 dse数佢話好多都錯,最多得5,話好彩唔係今年考,真係每年太多變數 ...

今年真係深咗好多,好彩係我仔考,唔係我女果屆,否則呀女可以直接摺埋

October. 發表於 21-7-16 18:20
出卷人太離地,今年DSE學生好慘。

就係囉。。。唔會諗下呢兩年呢班學生點過

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-16 18:29
好彩 Appeal 成績暫時仲行緊只升不跌,否則應該好多人唔敢亂 appeal . 考評局曾經考慮過成績可升可跌,好 ...

係呀!見佢只升不跌,只要同之前預期有落差,老虎蟹都會上訴。

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 21-7-16 18:29
係,千萬唔好比自己後悔!祝福你唔洗上訴
我諗都好難, 已經係預定上訴
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-7-16 17:41
無 2 兼唔上訴下, 對唔住自己

如果冇2,強烈建議你覆卷。過去2-3年 appeal 成功率大约係百分之二。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-16 18:41

如果冇2,強烈建議你覆卷。過去2-3年 appeal 成功率大约 ...
放心, 一定覆卷, 唔覆都對我自己唔住
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大笨鐘 發表於 21-7-16 17:16
阿仔話有5** 先買,應該可以慳返呢d 錢

我大仔當年炒咗中文,佢真係見到份卷就眼冤

不過細仔就比較有信心,佢話明年想買晒全部卷留念

silvia_ng 發表於 21-7-16 18:31
今年真係深咗好多,好彩係我仔考,唔係我女果屆,否則呀女可以直接摺埋
...
你仔有冇對答案?對左都大约知道去到邊個level, 中,英作文paper3冇得對之外,其他都可對下

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-16 18:51
我大仔當年炒咗中文,佢真係見到份卷就眼冤

不過細仔就比較有信心,佢話明年想買晒全部卷留 ...

阿仔完全無諗過買卷返嚟留念,見大家講買卷,我先問吓佢。佢咪話有5**先買。

silvia_ng 發表於 21-7-16 18:28
5**好難攞呀!  所以我哋都係咩卷都買啦,呀仔唔敢開呢個盤口。

阿仔都唔係要開盤口嘅,其實佢無打算過買卷返嚟留念。

RoseRose1980 發表於 21-7-16 19:00
你仔有冇對答案?對左都大约知道去到邊個level, 中,英作文paper3冇得對之外,其他都可對下 ...

只對咗chemistry, maths, physics嘅MC,其他short questions/long questions/essay就冇得對了。Bio就搵唔到任何權威答案,冇得對+預咗應該麻麻。

chemistry MC錯3條、maths錯3條+冇時間撞咗5條冇記低答案、physics錯2條。如果引伸到其他答題部份keep到呢個答啱比例,都應該有奪星把握掛。

英文我對呀仔有信心,應該穩袋起碼一粒星,因佢IELTS裸考都有overall8.5分 至叻呢科!

amy997    發表於 21-7-18 21:44
洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-16 22:49

大笨鐘 發表於 21-7-16 20:51
阿仔都唔係要開盤口嘅,其實佢無打算過買卷返嚟留念。

即係玩嘢答案

miriam 發表於 21-7-16 18:39
我諗都好難, 已經係預定上訴

唔知有冇記錯,你女好似係攞咗校長推薦計劃?係咪而家都未出CO架?

silvia_ng 發表於 21-7-16 21:37
只對咗chemistry, maths, physics嘅MC,其他short questions/long questions/essay就冇得對了。Bio就搵唔 ...
甘初步對答案都幾好,MC 錯幾條,你仔應該唔差得去邊,除非一定要讀神科,如果唔係佢一定入到8大架

silvia_ng 發表於 21-7-16 21:37
只對咗chemistry, maths, physics嘅MC,其他short questions/long questions/essay就冇得對了。Bio就搵唔 ...

考得好好!一定冇問題!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大笨鐘 發表於 21-7-16 20:48
阿仔完全無諗過買卷返嚟留念,見大家講買卷,我先問吓佢。佢咪話有5**先買。
...

講真考得唔好又真係唔會買,我仔話如果考得好,好似學校會出錢幫佢哋買卷添。須然未必準,但今次派成績學校比佢嘅 PG 已經有 3 科 5 **,所以佢都想買晒啲卷做留念,希望明年考試都能順利啦!
‹ 上一主題|下一主題