用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

「其實,宣基獲派區外少,係因為少人考」

小兒今年中一,宣小畢業,之前一心要考區外中學,但找不到伴到區外中學聽簡介會,亦知很多成績好的,只以宣中為目標。

「其實願意考的人,成功機會好高。」

小兒最後考神校,冇interview 機會。不過,自行兩間㨂人in, 也有得in,最後成功入了自行一,一間從沒有師兄考過的男校。

我只想俾想入宣小的人知道,宣小除了關愛,也有實力。

lhyxxx 發表於 17-6-12 19:14
原來取消聯繫代表宣中如此苦心。真係令人⋯茅塞頓開⋯
照你咁講仍有聯繫既中小學又真係冇咁好喎⋯⋯
...

亂猜, 不要認真

山海兒女 發表於 17-6-12 19:21

小兒今年中一,宣小畢業,之前一心要考區外中學,但找不到伴到區 ...

想問你仔外闖係老師提議定你自己意思?好叻
人望高處,我親戚女兒讀女校成績突出
有聯繫b1中學,可順利入讀
但她都計劃比小朋友試神校
實力強勁,一山還有一山高

lhyxxx 發表於 17-6-12 19:14
原來取消聯繫代表宣中如此苦心。真係令人⋯茅塞頓開⋯
照你咁講仍有聯繫既中小學又真係冇咁好喎⋯⋯
...

我自己個人認為聯繫及一條龍對小學最有利, 主動權在小學畢業生。

中學很被動, 比較吃虧

BSCYL 發表於 17-6-12 19:33
亂猜, 不要認真

發嗡風, 說錯請糾正

BSCYL 發表於 17-6-12 19:41
發嗡風, 說錯請糾正
不會,客氣。我識收口了。

回覆樓主

宣小這個題目,引來大家討論,衷心感謝各位意見。我的孩子將入宣小,多謝用家分享(emoji)大家和氣和氣,好開心多角度分析、了解。祝大家的小朋友有合適學校!

lhyxxx 發表於 17-6-12 19:47

真的不要介意, 很開心有不同意見, 彼此回應, 才可作多角度參考。

我經常出錯, 需要大家指正。

lhyxxx 發表於 17-6-12 19:47

好兄弟, 多發表意見呀!

山海兒女 發表於 17-6-12 19:06
回覆 lhyxxx 的帖子

我見你重伸過好多次,宣基係一間好學校,並非針對宣小。
呢位阿太請息怒。故仔係咁既:最初有家長引述宣小校方提及有約60%升英中,我建議應參考hkpapa852的表,可明確計算升BAND1比率,並提醒後來者不應只依賴人言人傳。不過如校方不能坦誠公開每年每個小六生真正入左邊間中學,係計不到既,而宣小亦是如此。不意就係咁刺痛左一班 FANS。其實你睇番個表,95網以致全港好多學校都係咁… 所以我只係剛巧見到宣小有人講再做例子。總括而言,我仍然指出一項事實,就係宣小升中成績(以致好多間95網小學)係冇客觀數據証明既,來屇家長考慮成績方面宜理性慎重。至於是否看重成績一環,關符每個家庭既價值觀(我甚至見有人用是否要過馬路來選擇小學),旁人包括我無從評論,我過往所有POST都未提倡「成績至上論」。事實上我向來建議結合升中數據同視學報告(ESR)一齊睇。ESR重點不在成績,剛好就係宣小FANS經常提及既校園文化,小朋友品性等。而宣小既ESR我一早研究過(為阿囡當時升小),所以我認同宣小在ESR評價都算好。
另外就係取消聯繫。我亦係只講出客觀事實,不意原來咁重要既事,似乎有D抽左宣小既家長唔係好知,所以反應頗大。我指出宣中以實際行動表明佢係如何評估宣小BAND1生既成績(通常只有BAND1生先會抽嗰25%)。呢種推論亦適用於其他「被脫鉤」小學。有人不喜歡聽,或聽完唔承認再曲解,又有人一早知,平衡各其他因素後仍報宣小。我較欣賞後者。

如果你認為只有用家或準用家先有資格講一間學校並且理直氣壯,你應該向版主申請新加此規則。如果果佢受理,我亦遵守。

回覆 lhyxxx 的帖子

多謝你這麼詳細回覆,不過,恕我學識唔高,仲係唔明我要怎樣慎言。
其實,雖然小兒已升中,但我到現在對將軍澳的中小學,也認識不多。只識宣基,因在婆婆家樓下。當年乙二揀那一間已忘記,所以我就唔會去評論其他學校啦!

lhyxxx 發表於 17-6-12 20:45
呢位阿太請息怒。故仔係咁既:最初有家長引述宣小校方提及有約60%升英中,我建議應參考hkpapa852的表,可明 ...
我喜愛宣小,佢既情況當然了解,佢係成績與校風兩者兼備,成績當然唔係tko最強,但已經好好.至於數據有得睇咪睇,冇得睇又唔可以話佢刻意收埋.如果在tko選校著重成績既話係咪大家一定要揀數據最強的一間?唔可以退而求其次嗎?
選校時,大家又要計自行分數之類...太多野了,並不可能只計單一成績,否則2千幾人都同時報一間了.
還有一個另類了解學生能力的方...如有親/熟人升tko中學,八下佢同級同學來自邊間小學,在該小學考第幾...在現時中學成績勁唔勁之類.作一個比對...

回覆 apple~y 的帖子

謝謝讚賞
學校其實好鼓勵同學係自行時要「睇高一線」,統一時才「保守」。
不過,因學校小一至小六也冇精英班,成績表又冇名次,師兄師姐又主要入宣中,所以同學好多時也只以宣中為目標。

我希望小兒闖出去,所以小四我已帶他參加各區外中學的開放日,簡介會,希望佢眼光可以放遠D。

有聯繫的好處,就係可以放膽去博盡自行,唔得都仲有聯繋包底。

HK-MAN 發表於 17-6-12 21:21
我喜愛宣小,佢既情況當然了解,佢係成績與校風兩者兼備,成績當然唔係tko最強,但已經好好.至於數據有得睇咪睇 ...
喜愛宣小(或其他小學)並無不妥,我亦知道有宣小好多吸引家長既地方。正如前文,我只係舉出事實,至於有幾看重成績視乎每個家庭既價值觀。家長當然可追求不同既組合,例如成績較次但硬件較佳等等。事前有中肯、平實既認識,不盲從附和,不放大吹噓優點,不盲目護短,承認接受客觀事實(無論好與不好),自然有不亢不卑既態度,坦然面對任何派位結果。

山海兒女 發表於 17-6-12 19:21

小兒今年中一,宣小畢業,之前一心要考區外中學,但找不到伴到區 ...
首先恭喜你仔仔入到佢理想中學。我意思係:「宣基獲派區外少,係因為少人考」
你唔可能知道宣小整級小六每個學生在自行表格上填什麼,從而得出此結論。甚至我就假設大部份自行一填宣中,其原因都係估,例如佢地真心想上宣中,或自知考外區未夠料保守報返原區等。唔通連個別學生及佢父母點諗你又知?
「其實願意考的人,成功機會好高。」
如果宣小冇公佈過往升中數據(分年及分個別學生,不是籠統口講或BAR CHART),再結合我觀察有公佈數據嗰幾間既升中往績,好難說服我相信宣小自行考外區BAND1係如此手到拿來。

你仔仔固然有實力,但來屇家長最關心既始終係一間學校既整體成績,所以只用一個出眾學生作例子,意義不大,整體數據仍然最重要。

「小一選校」,純粹路過,多謝賜教。

原來「用家」分享,只會被評為「用一個出眾學生作例子」,任何冇學校官方數據支持的學校,「用家」也不能提成績。明白。
只有肯公開「成績」的學校,才可以是「成績」好的學校。知道。

敎育本意為何?究竟係敎「好學生」,還是敎好「學生」?

由此至終,我在這裏的分享,只是想以「用家」角度,向95網的家長說明,宣基的學生,是有實力的。無意與其他學校比較。引用宣中一位成績好的同學作例子,不是要為宣小「要功」,只係想說明,成績好的,不一定想跨區。
不知道會因此而刺痛了「成績」彪炳的學校的Fans。多多見諒!

我的回應到此為止,祝願各位考小一的同學仔,能像小兒一樣,有一個愉快童年!

大家記住「塞翁失馬,焉知非福」,沒有最好,只有最適合。

回覆樓主:

我個人對區內小學, 都持正面態度,可能區外的家長們會認我偏袒。
其實偏愛難免, 即使對收生不足的學校, 我都覺得學校有辦學熱忱, 各具特色, 自有可取之處, 真的獲派又叩門不成功, 放下身段, 試適應上天安排, 可能發現寶藏。

lhyxxx 發表於 17-6-13 01:38
首先恭喜你仔仔入到佢理想中學。我意思係:「宣基獲派區外少,係因為少人考」
你唔可能知道宣小整級小六每 ...

或者我既解說深左少少。簡單舉例:一間中學從未公佈dse數據,但聲稱「我校畢業生入三大少,係因為少人想考,如果要考,成功機會好高。」所以我說要「慎言」。

PS. 吾乃肺腑公允之言,多有得罪。好忙,正式收口。

BSCYL 發表於 17-6-13 08:26
我個人對區內小學, 都持正面態度,可能區外的家長們會認我偏袒。
其實偏愛難免, 即使對收生不足的學校,  ...
所以成日都話,網上資料之外,還要身體力行去參觀簡介搵出最適合自己或者是最想追求既野.
另外很欣賞你開大池小魚,小池大魚POST..因為在95網內,有啲大熱門學校,小一收生125+10 即135人,但去到小六畢業就只得一百廿幾人左右, (己經不計算(沒有數據)途中慕名而來,或搬遷要走出出入入的數字),表面數字看到,被大池淹沒的學生接近10%..數字想當可怕. 用他人覺得偏頗的計算方式 被淹沒果10%學生推算應該是BAND3生,...變相可以話比人聽BAND3生好少,計比率BAND1 生就自然高幾個%

計算如下.

當入BAND1 生 75人.

75 /135人 BAND  1率 55.5%
75/125 人  BAND 1率  60%

後者比率是否可觀很多呢???

我又嚟搭吓咀.

宣基小學, 雖然沒有公佈升中派位詳情, 不過每年校務報告都有講升讀英中%, 都可以估計一下.

宣基小學, 個人認為, 升中派位唔係TKO最好既一間, 但以佢既年資, 同辦學團體的背景 (唔計大機構, 亦唔係攪開教育), 可以將中小學係20年內攪得有聲有色, 絕對值得讚賞.

佢係坪石間二校, 如果唔係得9年命, 其實一定比其它二/三線小學更加值得去讀.

宣中同宣小脫鈎, 其實已經係N年前既決定, 當時仲未有因為英中收生要求的問題 (而且宣中當時亦只時中中). 當中原因, 未必係因為中學部嫌棄小學部學生, 反而可能係, 辦學團體見小學部已成為區內受歡迎學校之一, 不需要再為學生係升中上, 作特別照顧, 另中小學可再有更多元發展.

宣小小一開始已將小五小六呈分的方式(不過好似只係乘咗科比重, 無用標準分), 用作計算學生考試的分數. 令家長更早習慣呈分排名各科分數既影響.

不過我唔多like宣小係英文用自訂教材. (之前記錯咗佢作普教中, 多謝會員指正)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題