用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-12-8 10:33
開始明少少咋。有年個陳守仁媽媽同我講佢學校130 都係B1A,都入B1A中學,究竟係咪?
...

記得D D仔講過唔計聯中碌入1A人數,只計考入有50%便叫-線,咁推算法係咪1A,有啲學校似乎有少少水份咁。

rabbittwin 發表於 22-12-7 19:04
原來誤會左,阿囡呈二爆返上去,由呈一30頭拉均去到20頭
老師話而家係1A,自1 SSGC, 自2油真都可試,唔好咁 ...

油真應該無咩問題,聖提難講

回覆樓主:

其實自行通常收高少少頭1A, 車邊1A就後備生甚至碌唔入...

worldcat 發表於 22-12-8 10:19
因為學生係唔係1A, 同考唔考得入1A中學係兩回事。大瘃口中1A學生係只要全港首1/9名次就可以? 定係有機會正 ...

又開始明多啲喇,原來成績標1A同是否考得入1A係兩回事,咁真係要分強校同弱校喇。

開始明少少咋。有年個陳守仁媽媽同我講佢學校130 都係B1A,都入B1A中學,究竟係咪?
...
首先要知佢係唔係自行/真資入,同埋間B1A中學係邊間先有討論價值。到後補/大抽奬已經係有運氣成分。

...

邊有咁誇張呀?22年TSL 小六107人,B1S 29.9%, B1A 27.1%, ttl: 57% (這裏B1A學校數目係多於hkpapa B1A 17間)

DD仔 發表於 22-12-8 11:17
邊有咁誇張呀?22年TSL 小六107人,B1S 29.9%, B1A 27.1%, ttl: 57% (這裏B1A學校數目係多於hkpapa B1A 17 ...

B1S代表神校?

Rpp 發表於 22-12-8 11:18
B1S代表神校?

Top 傳統名校 - DSE 5+ > 40% and/or IB superior results 加上音樂運動學界比賽江湖地位
Spcc Dgs Gh Hy Mcs Spcs Dbs Lsc Qc

rabbittwin 發表於 22-12-8 10:29
呈一呈二拉均20頭,所以within 學校估算頭25係1A....段估既野就要家長自己衡量下
...
其實小學根本無學生既Pre-S1成績, 更加無全區同全港學生既Pre-S1成績, 根本無法得知學生屬那個"細組別"
基本上都係"斷估" (好聽D咪話"憑經驗既專業判斷"囉!)

盲目相信, 除咗令自己開心D其實真係無乜實際用途

現實中, 如果有間寶校得3個B1學生, 唔係個3個就係B1A, B1B同B1C? 最大可能係3個都只係B1C, 不過亦有可能係級1個位係B1A, 另外兩位係B1C.

實際只有EDB會知, 任何話你知佢可以準確估計到既人, 其實都係老點 (或者佢太過自以為是)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-12-8 11:31
Top 傳統名校 - DSE 5+ > 40% and/or IB superior results 加上音樂運動學界比賽江湖地位
Spcc Dgs Gh Hy  ...

係香港, 音樂運動學界比賽江湖地位 對升學係無幫助 (除咗校長出動運動員提名位), 對日後工作亦唔見得有用 (除非日後做番運動員/音樂家, 不過咁做乜咁辛苦去考大學?)

夾硬話呢D嘢可以為學校加分, 其實有D無謂

咁董之英個D, 點計都應該要俾佢做B1中學啦!

Zleep    發表於 22-12-8 14:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-8 11:34
其實小學根本無學生既Pre-S1成績, 更加無全區同全港學生既Pre-S1成績, 根本無法得知學生屬那個"細組別"
基 ...

所以用小學升中往績去推算9等banding已經係不完美中最貼近現實的了。有d小學band1%看似有40%, 但所派學校好多都徘徊喺B1C-B2A, 就要注意吓

hkpapa852 發表於 22-12-8 11:34
基 ...

所以中就皆大歡喜,唔中就閣下自理lor
學校無損失大圍數上落不大

DD仔 發表於 22-12-8 11:31
Spcc Dgs Gh Hy  ...

係咪早排你哋改B1S代表Top傳統名校,B1A代表區名校?其實咁樣又易記好多。

hkpapa852 發表於 22-12-8 11:39
係香港, 音樂運動學界比賽江湖地位 對升學係無幫助 (除咗校長出動運動員提名位), 對日後工作亦唔見得有用  ...

我個人認為,返學係塑造全人嘅(不止於職業導向)係視野,係胸襟,係兄弟情,傳統名校嘅優勢就係喺呢度,叫得係top學校,應該各方面(或好幾方面)都強(當然好成績係必須),舊生綱絡資源支援亦充足,呢啲係要考慮,所以先喺眾B1A中,選出呢幾間做B1S.
董之英喺武館界係B1S

Rpp 發表於 22-12-8 11:42
係咪早排你哋改B1S代表Top傳統名校,B1A代表區名校?其實咁樣又易記好多。
...

有d唔止係區名校但又未入到B1S, 例如SPC, SJC, BPS, 不過都快㗎喇,只要DSE成績穩定地高企

DD仔 發表於 22-12-8 11:52
我個人認為,返學係塑造全人嘅(不止於職業導向)係視野,係胸襟,係兄弟情,傳統名校嘅優勢就係喺呢度, ...

董之英係邊間?

Rpp 發表於 22-12-8 12:00
董之英係邊間?

足球好強嘅學校

DD仔 發表於 22-12-8 12:16

足球好強嘅學校

哇,呢間原來咁勁,入B1S?

Rpp 發表於 22-12-8 12:19
哇,呢間原來咁勁,入B1S?

唔係呀嘛,睇吓武館界應該係B3界別,理解錯誤。

回覆 jesswu 的帖子

佢考試1,2星期前狂做數,我都好suprise佢呈二竟然靠數學(弱科) 谷上跳前20名去到10頭
整體又無大優勢,估係1A尾其實自行係當1B睇
‹ 上一主題|下一主題