用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 在2022,幾個特別的日子
樓主: ABC-DAD
go

在2022,幾個特別的日子 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-6-13 11:44
卡一書給我第二個重要啟廸是身體能力發展與智能開發同樣重要,沒有強健身體,活著是另一回事,故體育運動我 ...

卡爾威特是較接近多元智能(肢體動覺是其中一種)的。杜曼都話佢嘅方法可以發展多元智能,但我點都睇唔明!

ok_ko 發表於 22-6-13 10:37
我估應該冇對錯, 只係不同嘅選擇而已。 其實只要家長肯用心,用時間, 大致上都應該正確。 只是在實踐上 ...
後來分別認識 卡爾威特, 金田七, 杜曼 及 蒙特俊利等。

Xxxxx

金田七我不知道是什麼東西來的。

大家有不同想法唔出奇,杜曼閃卡我最唔 buy。純粹講認字一定有效果,但係認字嘅最後結果係想有讀寫能力,呢啲閃咭對讀寫能力幫助,我用其他自然點的方法更有趣同實用。以前興的迪迪尼我也毫無興趣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 22-6-13 11:44
卡一書給我第二個重要啟廸是身體能力發展與智能開發同樣重要,沒有強健身體,活著是另一回事,故體育運動我 ...

中國人有六藝,禮樂射禦書數,又几似多元智能。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-6-13 12:06
金田七我不知道是什麼東西來的。...

係嘅。閃卡的應用其實十分有限。只是在開始前,我懷疑過BB能否每次看1秒,每日3次;三天後,就能分辨出來。我試完,原來係得。當時B都未夠2嵗,要伴讀都要識D字先挂,這樣,我就開始了。不過,後來到他有一定的字數在手,我也開始伴讀了。而且,伴讀完,我們還把整個故事做埋角式扮演。

至於迪迪尼,比人洗自己個B腦 (mouse 就是 Mickey!),仲要比錢佢,我其實一樣有D反感。

ok_ko 發表於 22-6-13 12:28
係嘅。閃卡的應用其實十分有限。只是在開始前,我懷疑過BB能否每次看1秒,每日3次;三天後,就能分辨出來。 ...

我哋由無字天書看起,後來每頁一字,二字,一路走下去。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ok_ko 發表於 22-6-13 12:28
係嘅。閃卡的應用其實十分有限。只是在開始前,我懷疑過BB能否每次看1秒,每日3次;三天後,就能分辨出來。 ...
閃卡, 我有位遠親媽媽, 很喜愛這方法.
十年多前, 更上電視專輯, 示範閃卡記憶.
當年, 帶著孩子,  往那裡都帶著書在看.

我自己對細囝咩都無做. 汗顏.

上年, 閒聊打聽一下, 孩子成長後, 成績可好, 記憶思考可有表現.
孩子步入反叛期, 反而, 成績受影響.

shadeslayer 發表於 22-6-13 14:15
我哋由無字天書看起,後來每頁一字,二字,一路走下去。

各師各法啦!係這貼的家長大都上了岸。唔計我,最細好似係你女,但都差不多大學畢業了。我個都未考大學公開試,仲有排挨。

本來我和Annie談幼教,都只是想説明心態的改變。怎知會發展到較深入的幼教討論!

shadeslayer    發表於 22-6-13 19:07
shadeslayer    發表於 22-6-13 19:07

stillgood20 發表於 22-6-13 15:18
當年, 帶著孩子,  往那裡都 ...
就如我和Shadeslayer 上面的討論,我都同意因應不同小孩,閃卡最多在陪讀前較爲有用。當然,稍作改良,同樣方法可以訓練聽力。但這個只是小孩整體發展一個小部分的一個手段而已。信晒佢,有問題嘅。

ANChan59 發表於 22-6-13 12:18
中國人有六藝,禮樂射禦書數,又几似多元智能。
你似有所指,洗耳恭聽

ok_ko 發表於 22-6-13 15:28
就如我和Shadeslayer 上面的討論,我都同意因應不同小孩,閃卡最多在陪讀前較爲有用。當然,稍作改良,同樣 ...

這年青媽媽原是Programmer. 辭退了正職, 專責教育孩子.

寄望好大(見身邊都好親友如是). 所以, 這閃卡特別培訓, 再加讀課外書. 務求贏在起跑線.

好似, Turbo engine booster.

可能, 係電腦超頻的玩法.

但係, 人真係超頻, 真係超得幾奈? 真係開了Turbo, 即刻升呢幾級!?!

所以, 年青媽媽和孩子, 我印象都好深.

---

不過, “天道酬勤係無錯的.

可惜, 人各有不同. 方法按情況, 按環境會改變.

---.

話說, 我另一位老同學, 太太教子十分嚴謹. 孩子有很大天份.

自少勤奮, 聰明, 聽聞數學是港一,. 也順利到劍橋大學讀書.

快將畢業, 但係成績未係最Top, 媽媽未係放心.

可能, 是樽頸問題.

勤力解決很多問題, , 自由開放創新能力, 往往跟勤力背向.

有時天馬行凶, 不受驅策, 也許是另一種方法.

ABC-DAD 發表於 22-6-13 15:56
你似有所指,洗耳恭聽

沒有什麼特別,只是你提到運動強身健體。

我忽然想起傳統六藝中的射箭,騎馬都是運動。禮貌,音樂,射箭,騎馬,讀書寫字,數學,幾千年前中國教育已經好似幾多元發展,可能以後科舉考試制度將重點轉變了。

但古代有文狀元,有武狀元,現在只有DSE狀元,GCEAL及IBDP撞扁,還有欏獎機器。

我不肯定古人的排列是否按優先次序排列,如果係,便品格行先,音樂體育其次,學術排最後。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 22-6-13 16:19

勤力解決很多問題, , 自由開放創新能力, 往往跟勤力背向.

有時天馬行凶, 不受驅策, 也許是另一種方法. ...

係呀。小學生谷佢可能有D效。到了中學,能夠自鞭的一定行得更快。到了社會工作,又不是讀得最好嗰位就一定最叻。不過,勤力都可以天馬行空吧。未必一定要背道而馳?

方法不同,功力又有分別,時間火候又可以有區分。

有教育論述,有學術背景嘅商品,有應用為主嘅工具,效果因人而異。

有早期教育/超前教育/腦開發/記憶力開發/智能及語言關係/全人發展….等等,更有心理學範疇如教育心理學/認知學派/兒童心理學/發展心理學,身心統合,太多太多又有教材,又有工具,更有課程/家長課程,引伸埋資優教育研究/特殊教育需要等等,有時間傾,都有排傾。

各自分享下心路歷程,畀後來者一啲參考。

內中價值,要睇下夾唔夾,啱唔啱用,未必係信唔信。

ABC-DAD 發表於 22-6-13 17:16
方法不同,功力又有分別,時間火候又可以有區分。

有教育論述,有學術背景嘅商品,有應用為主嘅工具,效果 ...

完全係咁。往往行一條路前,希望做家長的都先冷靜思考。唔係嗰B死都唔惦!

ANChan59 發表於 22-6-13 16:59
沒有什麼特別,只是你提到運動強身健體。

我忽然想起傳統六藝中的射箭,騎馬都是運動。禮貌,音樂,射箭 ...
這視頻表達,感覺舒服
禮樂

射禦書數

ok_ko 發表於 22-6-13 17:25
完全係咁。往往行一條路前,希望做家長的都先冷靜思考。唔係嗰B死都唔惦!
...
我自己嘅感悟,可以用到今日嘅核心有2樣-樹立榜樣
-良好溝通關係
不追求完美,至少係真誠同只屬父母子女間無條件嘅愛。

容許錯,鼓勵改正。

stillgood20 發表於 22-6-13 15:18
當年, 帶著孩子,  往那裡都 ...

我比較相信循序漸進,適當嘅年紀學適當嘅嘢,例如小二乘數你要K3孩學,所花時間一定倍增,除非係神童。所以早教嘅嘢我都係麻麻。

annie40    發表於 22-6-14 20:49

回覆 ok_ko 的帖子

卡書編近全人教育多一點,對於社交能力/紀律/品格著墨也很明顯。

英鎊試穿9有可能嗎?

ABC-DAD 發表於 22-6-14 23:41
英鎊試穿9有可能嗎?

入多d啰。
‹ 上一主題|下一主題